Barion Pixel TASZ | A munkáltatók kötelesek védőfelszerelést biztosítani a munkavállalóknak

A munkáltatók kötelesek védőfelszerelést biztosítani a munkavállalóknak

A koronavírus megjelenése óta sokszor keresnek bennünket azzal, hogy a munkáltatók semmilyen védőfelszerelést nem biztosítanak a munkavállalóik, illetve a közmunkában dolgozók számára, semmilyen intézkedést nem tesznek az egészségük megóvása érdekében. Mintaleveleket készítettünk, amivel fel lehet hívni a munkáltató figyelmét kötelessége betartására.

A közfoglalkoztatott emberek esetében különös problémát jelent, hogy miközben a megbetegedések száma rohamosan növekszik, ők továbbra is ugyanolyan feltételek között járnak dolgozni, mint a vírus előtt. Sokszor 20-30 fő is együtt dolgozik, közel egymáshoz, anélkül, hogy maszkot, kesztyűt, kézfertőtlenítőt biztosítanának számukra.

A törvény alapján a munkáltató kötelessége az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés megteremtése – a járványtól függetlenül is. Járványveszély esetén a munkáltatónak erre különös tekintettel kell lennie. A munka jellegétől és a munkavégzés körülményeitől függően a munkáltató jogosult dönteni arról, hogyan tesz eleget a biztonságos munkavégzés követelményeinek és milyen intézkedéseket hoz. Ezen belül azonban köteles megtenni a megfelelő védő intézkedéseket, tájékoztatni a munkavállalókat, valamint biztosítani a szükséges védőfelszereléseket – mégpedig díjmentesen, ezek terhét nem háríthatja át a munkavállalókra.

Mindazok számára, akik azzal a problémával kerülnek szembe, hogy munkáltatójuk nem biztosítja a járványveszélyre tekintettel a munkavégzéshez elengedhetetlen védőfelszereléseket, mintaleveleket készítettünk. A mintalevél felhívja a munkáltatót a kötelességének a betartására és a biztonságos munkavégzés körülményeinek megteremtésére.

Ha a munkáltató nem válaszol, vagy nem tesz eleget a kötelezettségének, az illetékes megyei kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályához lehet fordulni és kérni, hogy járjon el a munkáltatóval szemben. Ha tudható, hogy a munkáltató úgysem fog változtatni (mert pl. szóbeli panaszokra sem reagált), akkor egyenesen is lehet a kormányhivatalhoz fordulni. Ebben a panaszban a fenti mintalevelek indoklását fel lehet használni.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.