A szakma kiáll a drogstratégia mellett

A drogprevenciós, terápiás, rehabilitációs és ártalomcsökkentő szervezetek négy nagy ernyőszervezete közös nyilatkozatban áll ki a drogstratégia mellett - NÉZZE MEG A VIDEÓNKAT!

December 20-án hétfőn a négy nagy szakmai ernyőszervezet - a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége, a Magyar Addiktológiai Társaság, az Ártalomcsökkentők Szakmai Országos Egyesülete és a Magyar Drogterápiás és Rehabilitációs Intézetek Szövetsége - sajtótájékoztatót tartott a Godot Kávézóban. A sajtótájékoztatón bemutatták azt a közös nyilatkozatot, amelyben kiállnak a jelenleg hatályos drogstratégiában megfogalmazott célkitűzések és alapelek mellett, ezenkívül felszólítják a kormányt arra, hogy hívja össze a KKB rendkívüli ülését és üljön tárgyalóasztalhoz a szakmai szervezetek képviselőivel.

A sajtótéjékoztatóról készített videónkat megtekintheti itt:A nyilatkozat teljes szövegét itt olvashatja:

NYILATKOZAT

A kábítószer-problémák megelőzésén, kezelésén és csökkentésén dolgozó szakembereket tömörítő mind a négy szakmai ernyőszervezet megdöbbenéssel értesült arról, hogy a kormány elutasította a hatályos nemzeti drogstratégiát és új drogstratégia kialakításáról hozott döntést. Aggodalmunkat fejezzük ki amiatt, hogy erre a döntésre nem a szakmai szervezetekkel való egyeztetés útján került sor: a kormányzat még saját legmagasabb szintű döntéselőkészítő és tanácsadó szervének, a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottságnak (KKB) a véleményét sem hallgatta meg – csupán ultimátumszerűen bejelentette elhatározását.

Különösen aggasztó, hogy miközben a jövő évi költségvetésben a drogterületre fordított pénzügyi források drámaian – reálértéken felére - csökkennek, az ország ténylegesen működőképes drogkoordináció és drogstratégia nélkül marad! Történik mindez akkor, amikor hamarosan Magyarországra hárul az Európai Unió elnöki tisztségének betöltése.

A jelenlegi nemzeti drogstratégia (2010-18) kidolgozását hosszú, széleskörű társadalmi és szakmai egyeztetés előzte meg, melyben a legkülönfélébb szakterületek és szakmai ágazatok képviselői éppúgy részt vettek, mint neves nemzetközi szakértők – illetve a nyilvános online konzultáción keresztül az egész civil társadalom. Egy konszenzus-dokumentum született, amely minden szempontból összhangban áll a tudományos bizonyítékokkal, a drogpolitikával kapcsolatos nemzetközi ajánlásokkal és az Európai Unió drogstratégiájával is. A drogstratégia nem hitelvek, hanem tudományos ismeretek mentén kialakított, az emberi élet és egészség megőrzését előtérbe helyező elvek és célkitűzések gyűjteménye. Amennyiben a kormány számára a drogstratégia vállalhatatlan, az azt az üzenetet is magába foglalja, hogy az azt támogató szakmai álláspont és szakmai szervezetek is vállalhatatlanok, illetve a 27 tagállam által jóváhagyott EU drogstratégia is az.

Kiállunk a drogstratégia alapelvei – az emberi jogok, az emberi méltóság tisztelete, az egyenlő ellátás, az egészséghez való jog, a tények elsőbbsége, a partnerség és közös cselekvés, az átfogó megközelítés és az elszámoltathatóság – mellett, hiszen ezek a felelős nemzeti drogpolitika sarokkövei. Hisszük, hogy az élet megőrzése és a szabadságjogok tiszteletben tartása nem egymással ellentétes, hanem egymást kiegészítő, egymást feltételező cselekedetek. Nem léphetünk fel úgy a kábítószer-problémák ellen, ha közben nem tartjuk tiszteletben minden ember veleszületett méltóságát és jogait.

Továbbra is hibásnak és felelőtlennek tartunk minden olyan törekvést, amely ideológiai frontvonalak mentén próbálja megosztani a szakmát és a társadalmat ahelyett, hogy megfelelő pénzügyi forrásokat és politikai támogatást nyújtana a szakmai konszenzust tükröző nemzeti drogstratégia végrehajtásához. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy hatékonyan működő, megfelelő pénzügyi forrásokkal ellátott és a szakma által széleskörűen támogatott nemzeti drogstratégia nélkül súlyosan megnehezül az országban a megelőzés, a kezelés, a rehabilitáció és az ártalomcsökkentés – ennek a kárait pedig nem csupán pénzben, hanem emberi életekben lehet majd mérni.

Arra kérjük dr. Réthelyi Miklós miniszter urat és dr. Navracsics Tibor társadalmi egyeztetésért felelős miniszterelnök-helyettes urat, hogy haladéktalanul üljön tárgyalóasztalhoz a szakmai szervezetek képviselőivel és személyes elnökletükkel hívják össze a KKB rendkívüli ülését, hogy a kialakult helyzetet megvitassák és a kormány további lépéseit egyeztessék. Kérjük a kormányt, hogy gondoskodjon a megfelelő költségvetési források biztosításáról ahhoz, hogy ne szűnjenek meg életmentő szolgáltatások Magyarországon.

Budapest, 2010. december 20.

Magyar Addiktológiai Társaság (MAT)
Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkenő Szervezetek Szövetsége (MADÁSZSZ)
Ártalomcsökkentők Országos Szakmai Egyesülete (ÁSZ Egyesület)
Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége (MADRISZ)

Sárosi Péter

EZ A CIKK A DROGRIPORTEREN SZEREPLŐ OLDAL MÁSOLATA. HA SZERETNE HOZZÁSZÓLNI EHHEZ A CIKKHEZ KÉRJÜK TEGYE MEG AZ EREDETI OLDALON, AMELYET IDE KATTINTVA ÉRHET EL

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nem bünteti, „csak” anyagilag lehetetleníti el az állam azt, akit drogfogyasztáson érnek

Értelmét veszíti az elterelés, ha bűnügyi költség címén nagyobb összegeket fizettetnek ki, mint a csekély mennyiségű kábítószer tartása vagy fogyasztása miatti pénzbüntetés. Az ügyészségek mégis egyre inkább rákaptak a lehetőségre.

Magyarországnak kártérítést kell fizetnie ügyfelünknek, akit katéterezésre kényszerítettek

Fontos döntést hozott az Emberi Jogok Európai Bírósága eheti ítéletében, amikor kimondta: a kényszerkatéterezés sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményének 3. cikkét, vagyis a kínzás tilalmát. Eszerint „senkit sem lehet kínzásnak, vagy embertelen, megalázó bánásmódnak vagy büntetésnek alávetni” – márpedig a kényszerített katéterezés éppen ezt teszi.

Bizonytalan mennyiség teszi a drogdílert

Ha egy ismerősöd kannabiszt vagy amfetamint vásárol, nagyjából tudhatja, hogy mekkora mennyiségig minősül fogyasztónak, és mennyi felett számíthat terjesztőnek. A dizájnerdrogok esetében sokkal nagyobb a bizonytalanság: egyik nap szabálysértőként, a következőn viszont kereskedőként is kezelhet a törvény. Az Alkotmánybíróság szerint ez így teljesen rendben van.