A TASZ elnöksége

Földes Ádám, jogász, szociológus


2003-ban jogi, 2004-ben szociológus diplomát szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 2003-tól 2008-ig a TASZ adatvédelmi és információszabadság programját vezette. 2008-2009-ben a madridi székhelyű Access Info Europe-nál foglalkozott nemzetközi információszabadsággal, majd 2009 és 2012 között a Transparency International Magyarország korrupcióellenes szervezetnél töltött be jogivezetői, illetve ügyvezető igazgató pozíciókat. 2012 óta a TransparencyInternational berlini nemzetközi titkárságán nemzetközi közérdekű érdekérvenyesítéssel foglalkozik. Információszabadság és a minősített adatok védelme a legfontosabb területek, melyeken publikál, jogi reformokat mozdít előre és stratégiai pereskedésben vett és vesz részt. Ez utóbbiakból az Emberi Jogok Európai Bíróságán a TASZ sikerével végződött Társaság a Szabadságjogokért kontra Magyarország ügy (37374/05. sz.) volt a legnagyobb hatású. Korrupcióellenes területen, számos projektben vett részt, melyek közérdekű bejelentők védelmével, elévüléssel, lobbizással, pártfinanszírozással, igazságügyi reformmal, összeférhetelenséggel, valamint az OECD külföldi tisztviselők megvesztegetése elleni egyezményének végrehajtásával foglalkoztak.


Hidvégi Fanny, jogász, az Access Now brüsszeli irodájának vezetője

Hidvégi Fanny az Access Now brüsszeli irodájának vezetőjeként a szervezet európai közpolitikájáért és jogi munkájáért felelős (European Policy Director). Fő területe az adat- és magánszféra-védelem, az online platformok és a szólásszabadság, valamint a mesterséges intelligencia emberi jogi vonatkozásai. Az Access Now egy nemzetközi civil szervezet, amelynek célja, hogy emberi jogaink online is érvényesüljenek. Az Access Now az innovatív közpolitika, a globális érdekképviselet és a közvetlen technológiai támogatás segítségével harcol mindenki számára elérhető és biztonságos technológiáért.

Fanny tagja volt az Európai Bizottság mesterséges intelligencia szakértői munkacsoportjának, Obama Europe Leader es Marshall Memorial Fellow.

Fanny korábban a washingtoni Electronic Privacy Information Center nemzetközi adatvédelmi munkatársa volt, ahol az EU és USA közötti adatvédelmi kérdésekkel foglalkozott. Három évig vezette a TASZ Adatvédelmi és Információszabadság programját, ahol stratégiai információszabadság perekben segédkezett újságíróknak és más civil szervezeteknek, részt vett a magyarországi adatmegőrzési törvény elleni harcban, és előmozdította az adatvédelmet segítő technológiák ügyét. Emellett fogyasztóvédelmi jogászként is tevékenykedett mind a köz- mind a magánszektorban. A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát, valamint egy évig a Firenzei Egyetemen tanult.


Kóczé Angéla, szociológus

Kóczé Angéla a CEU Romani Studies Programjának a vezetője. Oktatási és kutatási tevékenysége a nemi, faji és osztály egyenlőtlenségeket érintő kérdéseket tárgyalja.Számos publikációja jelent meg és több tanulmányt írt a társadalmi befogadás, a nemek egyenlősége, a társadalmi igazságosság és a civil társadalom témájában. 2013-ban Ion Raţiu-demokrácia díjjal tüntették ki a washingtoni Woodrow Wilson Központban. Tudományos karrierjén kívül a magyar kormány közpolitikai tanácsadójaként dolgozott, valamint az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) emberi jogi oktatási programját és a brüsszeli székhelyű Európai Roma Információs Irodát is vezette. Továbbá alapító igazgatója volt a budapesti Romaversitas programnak, amely ösztöndíjat és mentorálást biztosít hátrányos helyzetű diákoknak.


Hammer Ferenc, az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének docense

Hammer Ferenc docens az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetében, a Film-, Média- és Kultúraelméleti Doktori Program oktatója. Médiaelméleti és kultúrakutatási kurzusokat tart, doktori disszertációjában a társadalmi igazságosság kommunikációs aspektusait tárgyalta. A médiakutatás, a kultúraelmélet és a mindennapi élet szociológiája tárgyában kutat és publikál. 2015 és 2021 közözz tanszékvezetőként szakmai együttműködések révén a média és kommunikáció alap- és mesterszakosok számára kurzusokat indított vezető hazai kreatívgazdaság-szakemberek együttműködésével. Ösztöndíjasként több évet töltött az Egyesült Államokban és Angliában mint kutató, illetve oktató. Négy könyvet és közel száz tudományos cikket írt magyarul és angolul, emellett munkái spanyol, portugál és koreai nyelven is megjelentek. Rendszeresen végez szakértői munkát közpolitikai, üzleti és kulturális témákban, továbbá a Tilos Rádió alapító tagja.


Zajkás Gergely, HR szakértő, szervezetfejlesztő, tréner, asztalos


Zajkás Gergely, főleg multinacionális nagyvállalatoknál szerzett több mint 20 év HR-es, és vezetői tapasztalattal jelenleg egyéni vállalkozóként egyének és szervezetek fejlesztését segíti, valamint trénerként dolgozik.2006 óta tart készségfejlesztő tréningeket, 2017 óta pedig a gestalt szemlélet alapján adja át tudását workshopok, képzések és egyéni folyamatok keretében. Munkája során az az elv vezérli, hogy az ember képes elvonatkoztatni érték-ítéletétől és pusztán a jelenséget meglátni, arra fókuszálni, azt jobban megismerni és megérteni, mely által új felismeréseket szerez saját magáról és környezetéről. 2021 óta bútorasztalos végzettséget is szerzett és tömörfa bútorok, és használati tárgyak gyártására specializálódott. A Coach4Good alapító tagja, amely a társadalmi szinten meghatározó tevékenységet végző vezetők számára számára kínál coaching szolgáltatást pro bono alapon.


Korábbi elnökségi ülések helye, ideje

 • 2022.11.10 - online
 • 2021.01.21 - online
 • 2020.01.03 - TASZ iroda
 • 2018.10.29 - TASZ iroda
 • 2018.02.26 - Kőleves vendéglő
 • 2017.10.30 - TASZ iroda
 • 2017.09.18 - TASZ iroda
 • 2017.06.01 - TASZ iroda
 • 2017.03.10 - TASZ iroda
 • 2016.10.04 - TASZ iroda
 • 2016.03.07 - TASZ iroda
 • 2015.09.14 - TASZ iroda
 • 2015.04.20 - TASZ iroda

Megosztás