A TASZ jelentése a regölyi fogyatékos személyek otthonáról

A TASZ 2010-ben fogyatékos személyek nagy létszámú bentlakásos intézményeiben tényfeltáró monitoring-programot indított. A látogatások célja az intézményben lakó személyek alkotmányos jogai érvényesülésének és a szolgáltatásokkal való elégedettségének vizsgálata. 2010. június 7. és 9. között Regölyben jártunk. Olvassa el a TASZ jelentését!

A TASZ 2010-ben fogyatékos személyek nagy létszámú bentlakásos intézményeiben tényfeltáró monitoring-programot indított. A program keretében a TASZ munkatársai és felkért szakemberek tesznek 3-4 napos látogatásokat szociális otthonokban. A látogatások célja az intézményben lakó személyek alkotmányos jogai érvényesülésének és a szolgáltatásokkal való elégedettségének vizsgálata. A látogatók tájékozódnak az intézmény szakmai munkájáról, betekintést nyernek a mindennapok menetébe, a látogatás legnagyobb részében személyes beszélgetéseket folytatnak a lakókkal.

Az második látogatásra – a Tolna Megyei Önkormányzat Integrált Szociális Intézményével kötött megállapodás alapján – a Tolna Megyei Integrált Szociális Intézmény regölyi székhelyű Margaréta Otthonában került sor.

A látogatók tapasztalatai szerint a munkatársak és az intézmény vezetősége igyekszik tiszteletben tartani a lakók alapvető emberi jogait; az intézményben súlyos és rendszeres alapjogi sérelemre utaló jeleket nem találtak; mindazonáltal tény, hogy a lakók sok esetben akadályoztatva érzik önálló döntéshozatalukat, és korlátozva önrendelkezési jogukat az intézményen belül.

A TASZ megállapította, hogy az intézményben élő személyek rehabilitációját az intézmény nem képes hatékonyan biztosítani: az intézményben töltött időre vonatkozó adatok, az intézmény vezetője és a lakók egybehangzó beszámolója szerint az intézményből való kikerülésre alig van esély. Ennek oka részben az ellátórendszer szerkezetéből fakad.

A lakók önállóságának biztosítása, jogaik tiszteletben tartása és társadalmi integrálódásuk érdekében a TASZ több javaslatot ajánlott az intézmény vezetőjének és munkatársainak figyelmébe: a személyes dokumentumok feletti rendelkezés biztosítását, az intézmény elhagyása adminisztratív szabályainak újragondolását, az egészségügyi jogokkal és szexualitással kapcsolatos felvilágosítás bevezetését, a fogamzásgátlás a jelenleginél érzékenyebb, a nők testi integritására fokozottabban ügyelő kezelését, a lakókkal folytatott kommunikációban az egyenrangúság hangsúlyozását, valamint a jövedelmek feletti rendelkezés jogosítványainak minimális mértékű korlátozásához szükséges intézkedések megtételét.

A teljes terjedelmében letölthető jelentés (pdf) tartalmazza Dunai Jánosné, a Margaréta Otthon vezetőjének megjegyzéseit.


Korábbi jelentések:

1. Fogyatékos személyek emberi jogai a Fővárosi Önkormányzat Darvastói intézményében (2010. október 11.)

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Alapjogokat sért az új Polgári törvénykönyv

Az új Polgári törvénykönyv antidemokratikus eljárás eredménye. Korlátozó rendelkezései és hiányzó garanciái miatt sérti a szólás- és információszabadságot, a különböző életfelfogású állampolgárok egyenlőségét és a fogyatékkal élők méltóságát.

Osztályfőnöki óra az autizmusról, Kulka Jánossal

Utazás az autizmus körül - lehet-e autista gyerek a padtársam? címmel tartott rendhagyó osztályfőnöki órát az Autisták Országos Szövetsége. A TASZ filmje.

Tiltakozástól megállapodásig, és tovább... Az NFÜ esete a totális intézményekkel (3. rész)

Megállapodás született a Szociális és Munkaügyi Minisztériummal a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázati kiírásairól: a közösségi forrásokat a totális intézmények megszüntetésére és a kiscsoportos lakóformák kialakítására kell és lehet felhasználni. A cél az, hogy a fogyatékos emberek ne „intézetlakók”, hanem szomszédaink legyenek. Olvassa el a megállapodást!