Alkotmánybíróság előtt a cukorbetegek ügye

A 2012. július 1-jétől bevezetett változások nagyszámú cukorbeteg életét nehezítették meg. Az erről szóló rendelet álláspontunk szerint súlyosan sérti az alapvető jogokat.

A rendelet a modern analóg inzulin támogatását attól teszi függővé, hogy a páciens HbA1c (hosszútávú szénhidrát-anyagcsere mutatója) értéke tartósan – félév alatt két mérés alapján – a meghatározott 8% alatt van-e.

Fentiek miatt először az ombudsmanhoz fordultunk, aki szintén több ponton Alaptörvénybe ütközőnek ítélte a rendelkezést, és indítványozta, hogy az Alkotmánybíróság semmisítse meg.

Ezután jogsegélyt biztosítottunk az érintetteknek, melynek keretében jogi képviseletet nyújtottunk, mivel közvetlenül is be akartuk adni az alkotmányjogi panaszt annak érdekében, hogy minél előbb döntés szülessen. Rengeteg telefont, e-mailt és postai levelet kaptunk (napi szinten tucatszám) és sok szomorú élettörténetet osztottak meg velünk. A tapasztalatok alátámasztották, amit a kezdetektől hangoztattunk, miszerint  a meghatározott HbA1c nemcsak az életmódtól függ, számos más tényező befolyásolja, úgy mint az egyéb betegségek, vagy akár egy stresszesebb szituáció. Egy kemoterápián és súlyos műtéten átesett hölgynek például ezen körülmények miatt emelkedett meg a HbA1c értéke.

Az is látszik, hogy a szabályozás számos beteg életét gyakorlatilag ellehetetlenítette, mert sok komoly egyéb betegség mellett még az inzulint is drágán kell megvenniük, vagy a korszerűtlenebb változatra kell visszatérniük.

Az alkotmányjogi panasz beadására nyitva álló -  a rendelet hatályba lépésétől számított - 180 nap eltelt, a beadványt 2012. december 21-én benyújtottuk az Alkotmánybíróságra. A beadvány szövegét megtekintheti itt (pdf) >>

Az Alkotmánybíróságról szóló törvény alapján a testületnek csupán annyi kötelezettsége van, hogy  a panaszról "ésszerű határidőn" belül hozzon döntést. A honlapjukon közzétett napirend szerint január 22-én vizsgálják indítványunkat.

Természetesen, amennyiben a határozat elkészül, arról honlapunkon is tájékoztatást nyújtunk.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Indítjuk a pert a kórházi fertőzéses adatokért!

Előre tudtuk, ezért meg sem lepődtünk rajta, hogy a kormány nem fogja elárulni, hogyan teljesítenek a magyarországi kórházak a kórházi fertőzések ügyében. Az már izgalmasabb, hogy milyen indokokkal titkolóznak továbbra is. Nem várunk tovább, ahogy ígértük, ki fogjuk harcolni a kórházi fertőzéses adatok nyilvánosságát, ezért pert indítunk!

Lehajtott fejjel az orvosnál- 2. rész

A magyar egészségügy nehéz helyzetben van. Az öregedő társadalom egyre nagyobb terhet ró az egyre elégtelenebb egészségfinanszírozásra. A pénzhiányból viszont még nem feltétlenül következik a hátrányos megkülönböztetés. Miért okoz óriási károkat a diszkrimináció, és hogy lehetne ezt igazságosan csinálni?

A szülés szabadsága

Múlt héten Zágrábban konferenciát rendeztek a szüléssel kapcsolatos emberi jogokról (Human rights in Childbirth, Eastern Europe). Ügyvezető igazgatónk, Kapronczay Stefánia és betegjogi és önrendelkezési programvezetőnk, Bence Rita is meghívást kapott az eseményre. Jelen írásunkban röviden összefoglaljuk munkatársaink ott elhangzott gondolatait, hiszen a téma fontossága miatt lényegesnek tartjuk, hogy álláspontunkat minél több fórumnon elérhetővé tegyük.