Alkotmánybíróság előtt a cukorbetegek ügye

A 2012. július 1-jétől bevezetett változások nagyszámú cukorbeteg életét nehezítették meg. Az erről szóló rendelet álláspontunk szerint súlyosan sérti az alapvető jogokat.

A rendelet a modern analóg inzulin támogatását attól teszi függővé, hogy a páciens HbA1c (hosszútávú szénhidrát-anyagcsere mutatója) értéke tartósan – félév alatt két mérés alapján – a meghatározott 8% alatt van-e.

Fentiek miatt először az ombudsmanhoz fordultunk, aki szintén több ponton Alaptörvénybe ütközőnek ítélte a rendelkezést, és indítványozta, hogy az Alkotmánybíróság semmisítse meg.

Ezután jogsegélyt biztosítottunk az érintetteknek, melynek keretében jogi képviseletet nyújtottunk, mivel közvetlenül is be akartuk adni az alkotmányjogi panaszt annak érdekében, hogy minél előbb döntés szülessen. Rengeteg telefont, e-mailt és postai levelet kaptunk (napi szinten tucatszám) és sok szomorú élettörténetet osztottak meg velünk. A tapasztalatok alátámasztották, amit a kezdetektől hangoztattunk, miszerint  a meghatározott HbA1c nemcsak az életmódtól függ, számos más tényező befolyásolja, úgy mint az egyéb betegségek, vagy akár egy stresszesebb szituáció. Egy kemoterápián és súlyos műtéten átesett hölgynek például ezen körülmények miatt emelkedett meg a HbA1c értéke.

Az is látszik, hogy a szabályozás számos beteg életét gyakorlatilag ellehetetlenítette, mert sok komoly egyéb betegség mellett még az inzulint is drágán kell megvenniük, vagy a korszerűtlenebb változatra kell visszatérniük.

Az alkotmányjogi panasz beadására nyitva álló -  a rendelet hatályba lépésétől számított - 180 nap eltelt, a beadványt 2012. december 21-én benyújtottuk az Alkotmánybíróságra. A beadvány szövegét megtekintheti itt (pdf) >>

Az Alkotmánybíróságról szóló törvény alapján a testületnek csupán annyi kötelezettsége van, hogy  a panaszról "ésszerű határidőn" belül hozzon döntést. A honlapjukon közzétett napirend szerint január 22-én vizsgálják indítványunkat.

Természetesen, amennyiben a határozat elkészül, arról honlapunkon is tájékoztatást nyújtunk.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Véleményeztük a II. Nemzeti HIV/AIDS Stratégia (2011-2015) OGY határozat tervezetét

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet véleményét és javaslatait a II. Nemzeti HIV/AIDS Stratégia (2011-2015) tervezetéről az alábbiakban foglaljuk össze.

TASZ vélemény az otthonszülés szabályozásáról

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma 2010 októberétől kezdve két, a sajtónak is nyilvános egyeztetést tartott a tervezett intézeten kívüli szülés szabályozása kapcsán. A második egyeztetésen már konkrét Kormányrendelet szövegről mondták el a résztvevők a véleményüket. Az egyeztetések után egy, a kórházi és a tervezett intézeten kívüli, háborítatlan szülés és más releváns szakembereket tömörítő szakmai bizottság tárgyalta a rendelet megismert szövegének szigorúan szakmai részeit, például a kontraindikációkat és a kórházba szállítás feltételeit.

Kiskunhalas és az emberi jogok

A kiskunhalasi pszichiátriai betegek és fogyatékos személyek otthonáról napvilágot látott hírek szerint „verte, megalázta” és „szexuális játékokra kényszerítette” a lakókat az intézet néhány munkatársa. Hogy pontosan mi történt, nem tudhatjuk, a nyomozás során talán rekonstruálhatók majd az események. Mindenesetre semmi okunk nem lesz meglepődni, ha a vádak igaznak bizonyulnak. A cikk, amelynek szerzője Verdes Tamás, a TASZ munkatársa, a Népszabadság február 4-i számában jelent meg.