Alkotmánybíróság előtt a cukorbetegek ügye

A 2012. július 1-jétől bevezetett változások nagyszámú cukorbeteg életét nehezítették meg. Az erről szóló rendelet álláspontunk szerint súlyosan sérti az alapvető jogokat.

A rendelet a modern analóg inzulin támogatását attól teszi függővé, hogy a páciens HbA1c (hosszútávú szénhidrát-anyagcsere mutatója) értéke tartósan – félév alatt két mérés alapján – a meghatározott 8% alatt van-e.

Fentiek miatt először az ombudsmanhoz fordultunk, aki szintén több ponton Alaptörvénybe ütközőnek ítélte a rendelkezést, és indítványozta, hogy az Alkotmánybíróság semmisítse meg.

Ezután jogsegélyt biztosítottunk az érintetteknek, melynek keretében jogi képviseletet nyújtottunk, mivel közvetlenül is be akartuk adni az alkotmányjogi panaszt annak érdekében, hogy minél előbb döntés szülessen. Rengeteg telefont, e-mailt és postai levelet kaptunk (napi szinten tucatszám) és sok szomorú élettörténetet osztottak meg velünk. A tapasztalatok alátámasztották, amit a kezdetektől hangoztattunk, miszerint  a meghatározott HbA1c nemcsak az életmódtól függ, számos más tényező befolyásolja, úgy mint az egyéb betegségek, vagy akár egy stresszesebb szituáció. Egy kemoterápián és súlyos műtéten átesett hölgynek például ezen körülmények miatt emelkedett meg a HbA1c értéke.

Az is látszik, hogy a szabályozás számos beteg életét gyakorlatilag ellehetetlenítette, mert sok komoly egyéb betegség mellett még az inzulint is drágán kell megvenniük, vagy a korszerűtlenebb változatra kell visszatérniük.

Az alkotmányjogi panasz beadására nyitva álló -  a rendelet hatályba lépésétől számított - 180 nap eltelt, a beadványt 2012. december 21-én benyújtottuk az Alkotmánybíróságra. A beadvány szövegét megtekintheti itt (pdf) >>

Az Alkotmánybíróságról szóló törvény alapján a testületnek csupán annyi kötelezettsége van, hogy  a panaszról "ésszerű határidőn" belül hozzon döntést. A honlapjukon közzétett napirend szerint január 22-én vizsgálják indítványunkat.

Természetesen, amennyiben a határozat elkészül, arról honlapunkon is tájékoztatást nyújtunk.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Szülőként tudni szeretnéd, hogy melyik kórházban maradhatsz a gyereked mellett? Ez a bejegyzés neked szól!

Vajon a gyerekem mellett maradhatok éjszaka a kórházban? Mennyire haladó a szemlélet, figyelembe veszik-e a gyerekem szempontjait? Vagy vállaljam be a távolabbi kórházat, mert ott gyerekbarátabb az ellátás? Mostantól van egy online adatbázis, ahonnan mindezt megtudhatod, és a saját tapasztalatidat is megoszthatod. Gyerekkel vagyok honlapunkon a szülők egymást segíthetik a kórházak véleményezésével, mi pedig adatokat kértünk be 67 kórháztól, hogy értékelhessük, mennyire folytatnak gyerekbarát ellátást. Ez cseppet sem volt egyszerű, elmondjuk, milyen kifogásokkal találkoztunk leggyakrabban a kórházak részéről.

A TASZ bepereli az ÁNTSZ-t a kórházi fertőzések nyilvánosságáért

Arra hivatkozva, hogy döntés-előkészítő adatnak minősülnek, megtagadta az ÁNTSZ a TASZ közérdekűadat-igénylésének teljesítését, amelyben a TASZ a kórházi fertőzések számára kérdezett rá.

Az EU Petíciós Bizottsága kiáll a magyar bábákért és a szülő nők jogaiért

Az Európai Unió Petíciós Bizottsága támogatásáról biztosította azt a magyar beadványt, amely a szülő nők választási szabadságának biztosításáért, a szülésznői szakma önállóságáért állt ki.