Ártalomcsökkentés: Forradalmak

Vita az ártalomcsökkentésről az ENSZ drogügyi magas szintű találkozóján. Tényleg csak vihar egy pohár vízben?

Habár az ártalomcsökkentés szó nem került be az ENSZ kábítószerügyi találkozóján 2009 március 11-12-én elfogadott politikai deklarációba, 26 ország támogatásáról biztosította a Németország által előterjesztett értelmező kiegészítést, miszerint ők márpedig a "kapcsolódó támogató szolgáltatások" kitétel alatt az ártalomcsökkentést fogják érteni. Más országok, mint például az USA, Japán vagy Oroszország, ellenezték ezt az értelmezést.


"Nem több ez, mint vihar egy pohár vízben" így jellemezte az ártalomcsökkentéssel kapcsolatban kialakult parázs vitát az ENSZ kábítószerügyi irodájának (UNODC) vezetője. Nem mindenki osztja ezt a véleményt. A Transnational Institute (TNI) például kitűnő blogján úgy fogalmaz, hogy a "Bécsi konszenzus a drogok kontrolljáról megrepedt."  Magam is egyetértek a TNI-al:  az "évszázadnyi drogkontroll" zajos ünneplésének ellenére arra utalnak a jelek, hogy a globális prohibíció ideje a vége felé közeleg. Talán nem lesz hirtelen a változás, csak lépésrőllépésre történik majd meg: minden egyes új ártalomcsökkentő program egy kis forradalom az ENSZ típusú drogkontroll ellen.

Sárosi Péter

A cikket itt tudja kommentálni

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Célkeresztben a CBD - A brit piac újraszabályozása

Vészjósló bejelentés rázta meg a CBD-termékek dinamikusan növekedő piacát. A brit Egészségügyi Termékellenőrző Hatóság (MHRA) levélben értesítette a forgalmazókat, hogy a CBD-t gyógyszerré minősítették, ezért ha termékeiket nem törzskönyvezik, 28 napon belül meg kell szüntetniük a forgalmazást. A hatóság kompromisszumkészségének köszönhetően egy bő hónap elteltével már látszik a fény az alagút végén.

TASZ-estek a Kolorban

A TASZ programvezetői szeptembertől minden hónap utolsó csütörtökén változatos előadásokkal várnak titeket a Kolorban, hogy közelebb hozzák munkájukat, céljaikat és a jogvédelem aktuális kihívásait. Nézzétek meg az első est előadásait!

Moszkva nem kér a metadonból

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet megdöbbentőnek tartja, hogy Oroszországban még mindig törvénytelennek számít a heroinfüggőség metadonnal való helyettesítő gyógykezelése, amely a nemzetközi tudományos kutatások eredményei szerint a fertőzések, halálesetek és bűnözés megelőzésének leghatékonyabb, az ENSZ által is támogatott formája.