Ártalomcsökkentés: Forradalmak

Vita az ártalomcsökkentésről az ENSZ drogügyi magas szintű találkozóján. Tényleg csak vihar egy pohár vízben?

Habár az ártalomcsökkentés szó nem került be az ENSZ kábítószerügyi találkozóján 2009 március 11-12-én elfogadott politikai deklarációba, 26 ország támogatásáról biztosította a Németország által előterjesztett értelmező kiegészítést, miszerint ők márpedig a "kapcsolódó támogató szolgáltatások" kitétel alatt az ártalomcsökkentést fogják érteni. Más országok, mint például az USA, Japán vagy Oroszország, ellenezték ezt az értelmezést.


"Nem több ez, mint vihar egy pohár vízben" így jellemezte az ártalomcsökkentéssel kapcsolatban kialakult parázs vitát az ENSZ kábítószerügyi irodájának (UNODC) vezetője. Nem mindenki osztja ezt a véleményt. A Transnational Institute (TNI) például kitűnő blogján úgy fogalmaz, hogy a "Bécsi konszenzus a drogok kontrolljáról megrepedt."  Magam is egyetértek a TNI-al:  az "évszázadnyi drogkontroll" zajos ünneplésének ellenére arra utalnak a jelek, hogy a globális prohibíció ideje a vége felé közeleg. Talán nem lesz hirtelen a változás, csak lépésrőllépésre történik majd meg: minden egyes új ártalomcsökkentő program egy kis forradalom az ENSZ típusú drogkontroll ellen.

Sárosi Péter

A cikket itt tudja kommentálni

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Vallásszabadság vagy trollkodás? - Kannabiszegyházak az USA-ban és Európában

A szabad vallásgyakorlás olyan közös érték, melynek zavartalanságát számos emberi jogi egyezmény és deklaráció biztosítja. Az elmúlt években ezekre az egyezségekre hivatkozva jelentek meg az első próbálkozások a kannabiszegyházak létesítésére, vallási, spirituális céljaikat azonban a törvényhozók rendre megkérdőjelezik. Nem is teljesen alaptalanul.

Van-e élet a tűcserék bezárása után?

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet tisztelettel meghívja a „Van-e élet a tűcserék bezárása után?” című rendezvényére. A rendezvény célja, hogy bemutassa a nyilvánosságnak az utcai drogfogysztás jelenlegi trendjeit az ország két legnagyobb tűcsere programjának bezárása után, és hogy olyan megoldásokat kínáljon az egyre súlyosabb helyzetre, amelyek igazságosak és működőképesek is. Június 26-át az ENSZ a kábítószer-abúzus elleni világnapnak nevezte ki – ezen a napon világszerte figyelemfelhívó rendezvényrekre és akciókra kerül sor a témában. A TASZ, számos más európai szervezettel közösen, ezen a napon indítja el a ROOM FOR CHANGE nevű regionális kampányt, amely a nagyvárosi drogproblémákra adott megoldásokról szól.

A TASZ akcióban: Vessünk véget a globális drogellenes háborúnak!

Demonstráció és sajtótájékoztató Bécsben, 2009. március 11-én.