Ártalomcsökkentés: Forradalmak

Vita az ártalomcsökkentésről az ENSZ drogügyi magas szintű találkozóján. Tényleg csak vihar egy pohár vízben?

Habár az ártalomcsökkentés szó nem került be az ENSZ kábítószerügyi találkozóján 2009 március 11-12-én elfogadott politikai deklarációba, 26 ország támogatásáról biztosította a Németország által előterjesztett értelmező kiegészítést, miszerint ők márpedig a "kapcsolódó támogató szolgáltatások" kitétel alatt az ártalomcsökkentést fogják érteni. Más országok, mint például az USA, Japán vagy Oroszország, ellenezték ezt az értelmezést.


"Nem több ez, mint vihar egy pohár vízben" így jellemezte az ártalomcsökkentéssel kapcsolatban kialakult parázs vitát az ENSZ kábítószerügyi irodájának (UNODC) vezetője. Nem mindenki osztja ezt a véleményt. A Transnational Institute (TNI) például kitűnő blogján úgy fogalmaz, hogy a "Bécsi konszenzus a drogok kontrolljáról megrepedt."  Magam is egyetértek a TNI-al:  az "évszázadnyi drogkontroll" zajos ünneplésének ellenére arra utalnak a jelek, hogy a globális prohibíció ideje a vége felé közeleg. Talán nem lesz hirtelen a változás, csak lépésrőllépésre történik majd meg: minden egyes új ártalomcsökkentő program egy kis forradalom az ENSZ típusú drogkontroll ellen.

Sárosi Péter

A cikket itt tudja kommentálni

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Fájdalmas küzdelem a gyógyászati kannabiszért

A kannabisztartalmú gyógyszerek hivatalosan jelenleg is elérhetők gyógyászati célból Magyarországon. Másképp látják ezt azok a páciensek, akik már próbáltak ilyen készítményt igényelni. Ügyfelünk történetén keresztül mutatjuk be, hogy valójában mekkora küzdelemre számíthat az, aki szeretné igénybe venni a tüneteit enyhítő gyógyszert.

Meghekkelt drogügyi ülés

Talán más is találkozott olyan vizsgáztatóval, aki köszönés után be is írta az ötöst, hogy ezt követően fesztelenül beszélgethessen a hallgatóval. Hasonló manővert mutatott be az ENSZ Kábítószerügyi Hivatala is, amikor már a magas szintű találkozó nyitóülésén elfogadta a záródokumentumot. Más kérdés, hogy a hivatal vezetőségét egyáltalán nem érdekelte a vizsgázók, jelen esetben a tagállamok véleménye.

Drograzzia Budapesten - 1%-os drogfogás

A TASZ friss videójában egy csapat rendőr állít a falhoz egy buszmegállónyi fiatalt.