Az abortusztabletta felkerült a WHO listájára

Az Egészségügyi Világszervezet Létfontosságú Gyógyszerek Listáján immár szerepel az abortusztabletta néven ismert RU 486 tabletta is, amely műtéti beavatkozás helyett gyógyszeres terhesség-megszakítást tesz lehetővé.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1977-ben jelentette meg először modellistáját, melyen 208 olyan gyógyszer szerepelt, amelyek együttes hozzáférhetővé tételével lehetőség nyílik a legtöbb fertőző és nem fertőző betegség kezelésére. A lista összeállításakor azt tartották szem előtt, hogy a világ lakosságának jelentős részét érintő egészségügyi problémákra mely gyógyszerek nyújtanak hatékony, biztonságos és költséghatékony megoldást.

Azzal, hogy az RU486 gyógyszerkombináció felkerült a Létfontosságú Gyógyszerek Listájára, a WHO elismeri, hogy az adott szerek kiemelkedő fontosságúak, és hogy világszerte elő kell segíteni azt, hogy az emberek hozzáférhessenek.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Abortusztabletta - miről is vitatkozunk?

A Magyar Hírlapban megjelent cikkében Csernus Eszter a gyógyszeres terhesség-megszakítás körüli tévhitekről fejti ki véleményét.

Terhesség-megszakítás és a jogalkotás: az abortusz-szabályok szigorítása veszélyes és kontraproduktív lehet

Sajtóinformációk szerint az Alkotmány-előkészítő eseti bizottság egyhangúlag támogatta azt a javaslatot, amely szerint az új Alkotmánynak úgy kell állást foglalnia, hogy „az élethez és emberi méltósághoz való jog a magzati életet is megilleti”. Gulyás Gergely FIDESZ-es országgyűlési képviselő, az eseti bizottság alelnöke elmondta, hogy ugyan az élethez és emberi méltósághoz való jog magzatra való kiterjesztése nem várható, de lépéseket terveznek annak érdekében, hogy a „jobban megismertessék a nőkkel döntésük súlyát”. A TASZ álláspontja szerint alapos társadalmi vita és a következmények mérlegelése nélkül ilyen jelentős kérdésben döntést hozni nem demokratikus, hiszen az érintetteknek és a szakembereknek nincs lehetőségük a folyamatot befolyásolni.

Anyaság és fogyatékosság

„Szerettem volna gyereket és mindaddig próbálkoztam, amíg meg nem tudtam, hogy 14 éves koromban, amikor egy intézetben éltem, sterilizáltak.”