Az Európai Bizottság javaslatot fogadott el a határokon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó betegjogok érvényesítéséről

2008. július 2-án a Bizottság irányelv javaslatot fogadott el a határokon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó betegjogok érvényesítéséről. Az Európai Tanács és a Parlament általi elfogadás után életbe lépő irányelv, az EU határain belül, uniós állampolgárok által igénybevett egészségügyi ellátás vonatkozásában a jogbiztonság garantálását tűzi ki céljául.

A javaslat elsősorban az egészségügyi ellátás más tagállamban való igénybevételének lehetőségéről és az ennek fejében megfizetett költségek megtérítésének szabályairól szól. Célul tűzi ki olyan mechanizmus bevezetését a költségek visszatérítésére, amely objektív, megkülönböztetéstől mentes, előzetesen ismert kritériumokon alapul, illetve olyan összegű költségtérítést irányoz elő, amely nem kevesebb, mint ami akkor lett volna, ha a biztosítás helye szerinti tagállamban veszi igénybe az ellátást a beteg. Az irányelv nem rendelkezik arról, hogy a különböző tagállamok által eltérő mértékben és módon biztosított betegjogok miként érvényesülnek a más tagállamban igénybevett szolgáltatások esetében. Az irányelv javaslat azonban az ellátás helye szerinti tagállam feladatává teszi a panasztétel és jogorvoslat igénybevétele lehetőségének biztosítását, amennyiben a beteget az egészségügyi ellátás során kár érte. Ugyanígy az ellátás helye szerinti tagállam feladata lenne a személyes adatok feldolgozása tekintetében a magánélet védelmének biztosítása a vonatkozó európai uniós irányelveknek megfelelően.  

Az irányelv javaslat az ellátás megszervezésével és végrehajtásával összefüggésben az egyetemesség, a jó minőségű ellátáshoz való hozzáférés, a méltányosság és a szolidaritás átfogó értékeinek figyelembevétele, a minőségi és biztonsági előírások meghatározása követelményeinek való megfelelést tűzi az ellátás helye szerinti állam feladatául.

Az irányelv javaslat teljes szövege elolvasható itt:

ec.europa.eu/health/ph_overview/co_operation/healthcare/docs/COM_hu.pdf

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Eljött az idő, amikor megtudhatjuk, hányan fertőződtek meg 2016-ban a magyar kórházakban!

Óriási indulatokat korbácsol az utóbbi években a kórházi fertőzések kérdése. Azt tudjuk, hogy többen halnak meg kórházban összeszedett fertőzésben, mint autóbalesetben, de az sosem derült ki, pontosan hányan. Az ÁNTSZ titkolózik, a szakmai jelentését alig páran értik, világos magyarázat helyett pedig cinikus kioktatást kaptunk. Itt az idő, hogy megismerjük a tavalyi számokat!

Hogyan segíts egy "pszichiatriai beteget" úgy, hogy még hálás is legyen érte?

Képzeld csak el.

Egy nap kicsúszik a lábad alól a talaj. Elhagy a párod, kirúgnak a munkahelyedről, és megindulsz a lejtőn.

Inni kezdesz, és elhanyagolod magad. Pár nappal később másnaposan ébredsz az utcakövön.

Két lehetőség közül választhatsz.

Kihívják a mentőt, és bevisznek a János kórházba, ahol gyógyszeres kezelést kapsz a zárt osztályon, majd gondnokság alá helyeznek.

Vagy minden hivatalos ügyintézés nélkül odaül melléd valaki a kőre, és azt mondja: „Szia, nekem az a dolgom, hogy segítsek neked. Nem fogom megmondani, mire van szükséged, és nem fogok prédikálni sem, hogy hagyd abba az ivást. És nem megyünk hivatalba sem. Csak figyelek rád, és segítek abban, amit kérsz tőlem.

Melyiket választanád?

Betegjogi világnap: mire számíthatnak a magyar betegek 2020-ig?

1993. óta február 11. a betegjogok világnapja. A magyar polgárok számára e tekintetben a legfontosabb kereteket a tavaly év végén vitára bocsátott „Egészséges Magyarország 2014-2020” egészségügyi ágazati stratégia jelöli ki. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) legújabb álláspontjában a kormányzati terveket és az egészségügyi tárgyú jogszabályok aktuális módosításait vizsgálta. A TASZ üdvözli a Stratégia törekvését a betegek részletes informálására és bevonására, ugyanakkor hiányolja a megfelelő jogorvoslati lehetőségeket és azok garanciáit.