Biztonságos és legális abortuszhoz való jogot minden nőnek az Európai Unióban

A biztonságos és legális abortusz világnapja alkalmából petíciót indítottak kilenc európai ország civil szervezetei, hogy olyan jogi garancia megteremtésére szólítsák fel az Európa Parlamentet, amelyik valamennyi tagállamban biztosítaná az emberi jogi normák betartatását a terhességmegszakítás tekintetében.

A biztonságos abortusz, a fogamzásgátlási módszerek és támogató szolgáltatások hozzáférhetősége Európa-szerte gondot okoz a nőknek. Néhol, mint például Írországban, hagyományosan rendkívül szigorú az abortusz törvényi szabályozása. Máshol, mint Spanyolországban, Litvániában vagy Romániában, a közelmúltban olyan jogszabályi módosításokkal kísérleteztek, amelyek bevezetésük esetén komoly visszalépést jelentettek volna a jelenlegi helyzethez képest. Még olyankor is, ha a törvény alapján jogosultak lettek volna rá, a nőknek gyakran közvetett akadályozó tényezőkkel kell számolniuk a terhességmegszakítási szolgáltatások igénybevételekor. Így Lengyelországban és Olaszországban rendkívül magas az eljárás elvégzését lelkiismereti okokból megtagadók aránya, Magyarországon pedig az új alkotmány rendelkezései adnak lehetőséget a nők önrendelkezési jogának aláásására és megalapozatlanul késik a gyógyszeres terhesség megszakításhoz való hozzáférés. Görögországban és Bulgáriában elsősorban a szexuális nevelési programok hiánya és a fogamzásgátló módszerek hozzáférhetőségének akadályozottsága jelent problémát.

A kampány célja, hogy rávegye az Európa Parlamentet, hozzon határozatot a biztonságos és legális abortusz hozzáférhetőségével kapcsolatos emberi jogi normák betartatásra, hogy valamennyi tagállamban elháruljanak a nők előtt tornyosuló akadályok. Mindenekelőtt azt kívánjuk elérni, hogy a tagállamokban a nők könnyen és megfizethető áron hozzájuthassanak a fogamzásgátló szerekhez és a különféle támogató szolgáltatásokhoz. Amennyiben egy nő abortuszhoz kíván folyamodni, biztosítani kell, hogy időben és akadálytalanul a rendelkezésére álljon az eljárás lehetősége, melyet biztonságos szakmai környezetben hajtanak végre.

A kampány az Európai Szabadságjogi Platform honlapján indult. A platform európai jogvédő szervezetek informális hálózata, melynek célja az emberi jogokkal kapcsolatos érdekérvényesítés nemzeti és uniós szinten. A kampány az alábbi civil szervezetek kezdeményezésére jött létre: Nemzetközi Jogok – Spanyolország (RightsInternational Spain), Társaság a Szabadságjogokért, Olaszországi Összefogás a Polgári és Politikai Jogokért (Italian Coalition for Civil and Political Rights, CILD), Emberi Jogokat Figyelő Intézet (Human Rights Monitoring Institute, Litvánia), Lengyel Helsinki Alapítvány az Emberi Jogokért (Polish Helsinki Foundation for Human Rights), Romániai Társaság az Emberi Jogok Védelméért – Helsinki Bizottság (Association for the Defense of Human Rights in Romania-the Helsinki Committee, APADOR-CH), Hellén Emberi Jogi Liga (Hellenic League for Human Rights), Görög Helsinki Monitor (Greek Helsinki Monitor) és a Bolgár Helsinki Bizottság (Bulgarian Helsinki Committee, BHC). Mindezek a szervezetek arra kérik az Unió polgárait, hogy aláírásukkal támogassák a petíciót.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Drawing the Line

Freedom of religion and equality are fundamental rights, enshrined in human rights laws and constitutions around the world. This report, Drawing the Line: Tackling Tensions Between Religious Freedom and Equality, examines three interrelated aspects of these rights: religious freedom and equality for LGBT individuals, religious freedom and reproductive rights, and religious freedom as expressed through attire, hair, or other forms of religious appearance.

Mintha ködösítene Szócska Miklós államtitkársága

Miután a magyar gyógyszerészeti hatóság regisztrálta az egyik fajta ún. abortusztablettát, Szócska Miklós egészségügyért államtitkár sietve kijelentette, hogy mégsem lesz abortusztabletta, illetve mégis, csak nem olyan gyorsan. Az államtitkárság a közleményében mindenféle nem ismert kockázatokra hivatkozott, megkérdeztük, hogy mégis mire gondolnak.

A TASZ álláspontja az abortuszmentes kórházak támogatásával összefüggésben

2017. február 9-én jelent meg a hír, amely szerint nagy összegű állami támogatásban részesül két kórház, amely vállalta, hogy nem végez terhesség-megszakítást. A támogatás részletei egyelőre nem ismertek, ezért a TASZ lépéseket tett annak érdekében, hogy ezekről pontos képet kapjon. A feltételrendszer alapos ismeret hiányában is tehető azonban néhány elvi megállapítás a kérdésről.