Biztonságos és legális abortuszhoz való jogot minden nőnek az Európai Unióban

A biztonságos és legális abortusz világnapja alkalmából petíciót indítottak kilenc európai ország civil szervezetei, hogy olyan jogi garancia megteremtésére szólítsák fel az Európa Parlamentet, amelyik valamennyi tagállamban biztosítaná az emberi jogi normák betartatását a terhességmegszakítás tekintetében.

A biztonságos abortusz, a fogamzásgátlási módszerek és támogató szolgáltatások hozzáférhetősége Európa-szerte gondot okoz a nőknek. Néhol, mint például Írországban, hagyományosan rendkívül szigorú az abortusz törvényi szabályozása. Máshol, mint Spanyolországban, Litvániában vagy Romániában, a közelmúltban olyan jogszabályi módosításokkal kísérleteztek, amelyek bevezetésük esetén komoly visszalépést jelentettek volna a jelenlegi helyzethez képest. Még olyankor is, ha a törvény alapján jogosultak lettek volna rá, a nőknek gyakran közvetett akadályozó tényezőkkel kell számolniuk a terhességmegszakítási szolgáltatások igénybevételekor. Így Lengyelországban és Olaszországban rendkívül magas az eljárás elvégzését lelkiismereti okokból megtagadók aránya, Magyarországon pedig az új alkotmány rendelkezései adnak lehetőséget a nők önrendelkezési jogának aláásására és megalapozatlanul késik a gyógyszeres terhesség megszakításhoz való hozzáférés. Görögországban és Bulgáriában elsősorban a szexuális nevelési programok hiánya és a fogamzásgátló módszerek hozzáférhetőségének akadályozottsága jelent problémát.

A kampány célja, hogy rávegye az Európa Parlamentet, hozzon határozatot a biztonságos és legális abortusz hozzáférhetőségével kapcsolatos emberi jogi normák betartatásra, hogy valamennyi tagállamban elháruljanak a nők előtt tornyosuló akadályok. Mindenekelőtt azt kívánjuk elérni, hogy a tagállamokban a nők könnyen és megfizethető áron hozzájuthassanak a fogamzásgátló szerekhez és a különféle támogató szolgáltatásokhoz. Amennyiben egy nő abortuszhoz kíván folyamodni, biztosítani kell, hogy időben és akadálytalanul a rendelkezésére álljon az eljárás lehetősége, melyet biztonságos szakmai környezetben hajtanak végre.

A kampány az Európai Szabadságjogi Platform honlapján indult. A platform európai jogvédő szervezetek informális hálózata, melynek célja az emberi jogokkal kapcsolatos érdekérvényesítés nemzeti és uniós szinten. A kampány az alábbi civil szervezetek kezdeményezésére jött létre: Nemzetközi Jogok – Spanyolország (RightsInternational Spain), Társaság a Szabadságjogokért, Olaszországi Összefogás a Polgári és Politikai Jogokért (Italian Coalition for Civil and Political Rights, CILD), Emberi Jogokat Figyelő Intézet (Human Rights Monitoring Institute, Litvánia), Lengyel Helsinki Alapítvány az Emberi Jogokért (Polish Helsinki Foundation for Human Rights), Romániai Társaság az Emberi Jogok Védelméért – Helsinki Bizottság (Association for the Defense of Human Rights in Romania-the Helsinki Committee, APADOR-CH), Hellén Emberi Jogi Liga (Hellenic League for Human Rights), Görög Helsinki Monitor (Greek Helsinki Monitor) és a Bolgár Helsinki Bizottság (Bulgarian Helsinki Committee, BHC). Mindezek a szervezetek arra kérik az Unió polgárait, hogy aláírásukkal támogassák a petíciót.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Megtámadta egy életveszélyes fertőzés, ezért inkább egy raktárba zárták a kórházban

Képzeld el, hogy testvéred a vasárnapi ebéd mellett egyszer csak levegő után kezd kapkodni. Kiesik a kanál a kezéből, te pedig ijedten rohansz és pánikolva tárcsázod a mentők számát. Szirénázva viszik be a testvéred a sürgősségire. A mentőben stabilizálják az állapotát, a közvetlen életveszély megszűnik. Fellélegzel és megkönnyebbülten hívod szüleiteket, akik már indulnak is a kórházba. Mire megérkeznek, testvéred az intenzív osztályra kerül, tüdőgyulladás gyanújával, az orvosok csöveken keresztül segítik a légzését, kanülön keresztül kapja a szükséges gyógyszereket.

Az állapota azonban romlik, hányás, hidegrázás, folyamatos rosszullétek jönnek, majd órákon belül annyira rosszul lesz, hogy magas lázzal öntudatlanul hánykolódik az ágyában. Az orvosok szerint semmi komoly, ne aggódj, sőt, nyugodtan menj haza, majd értesítenek, ha bármi történik.

A magas láz azonban napok alatt sem múlik, és mire legközelebb látogatóba mész, már egy másik emeletre irányítanak. Testvéred karanténba került, mert MRSA támadta meg a szervezetét még az intenzív osztályon. Szüleid naponta kétszer látogatják, de neked nem ajánlják az orvosok, mert a kisfiad is megfertőződhet. Ezért csak telefonon tartod a kapcsolatot a szüleiddel is, akik állandóan panaszkodnak: a nővéred vagy fuldoklik, mert eldugult a váladékot szívó cső, vagy a földre csöpög az infúzió meg a vér, ami a kezéből a kanül mellett kifolyik. De az is gyakran előfordul, hogy napokig ugyanazon a véres lepedőn fekszik.

giccses_gomb.png

Nóra lázát hetek múlva sikerült csillapítani, ekkor került csak ki az intenzív osztályról. Egy elkülönített, sötét ablakú szobába tették, kikötözött kezekkel, csövekkel a szájában.

A szobában takarítószereket és felmosóvödröket tároltak, inkább egy sötét szertárra hasonlított, mint kórteremre.

Pár nap múlva leállt a szíve, de mivel nem volt monitorokra kötve, annyira későn vették ezt észre az orvosok, hogy oxigénhiányos állapot lépett fel nála. Nóra kómába esett és napokon belül belehalt a fertőzésbe.

Ezek a történetek olvasói panaszként érkeztek hozzánk a kórházi fertőzések ellen indított kampányunkban. Ma Magyarországon minden egészségügyi intézményben jelen vannak a kórházi fertőzések.  Ez a világon mindenhol probléma, de itthon odáig sem vagyunk képesek eljutni, hogy az állam végre elárulja, hány fertőzés történik kórházanként. Ebben a kampányban nem azt akarjuk elérni, hogy csökkenjen a magyar egészségügybe vetett bizalom, és nagyra becsüljük az egészségügyi dolgozókat, akik  gyakran minden tőlük telhetőt megtesznek a hozzájuk kerülő betegek gyógyulásáért. Azt szeretnénk elérni, hogy végre tegyen valódi lépéseket az állam a kórházi fertőzések leküzdésére. Első lépésként készítsen nyilvános cselekvési tervet és hozza nyilvánosságra a fertőzések adatait.

Asbóth Márton

Betegjogi világnap: mire számíthatnak a magyar betegek 2020-ig?

1993. óta február 11. a betegjogok világnapja. A magyar polgárok számára e tekintetben a legfontosabb kereteket a tavaly év végén vitára bocsátott „Egészséges Magyarország 2014-2020” egészségügyi ágazati stratégia jelöli ki. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) legújabb álláspontjában a kormányzati terveket és az egészségügyi tárgyú jogszabályok aktuális módosításait vizsgálta. A TASZ üdvözli a Stratégia törekvését a betegek részletes informálására és bevonására, ugyanakkor hiányolja a megfelelő jogorvoslati lehetőségeket és azok garanciáit.

"El akarták venni a gyerekemet"

Sztokja Máriát korán értelmi fogyatékosnak minősítették, majd intézetbe került. Az intézetben megerőszakolták, majd abortuszra akarták kényszeríteni. Ma önállóan él és dolgozik, egy lakótelepi lakásban neveli lányát. Különös szomszédok, 4. rész.