Drogmentes Svédország: Minden áron?

A TASZ filmje a drogmentes Svédország álmáról: valóban olyan sikeres a svéd drogpolitika, mint ahogyan azt a szövetségeseik állítják? Már magyar és angol felirattal is!

A Svéd Droghasználók Egyesületének (SDU) jóvoltából, a European Drug Policy Initiative projekt keretében a TASZ videósai 2009. januárjában Stockholmba utaztak, hogy dokumentumfilmet készítsenek Svédország drogpolitikájáról. Több emberrel készítettünk interjút, akik különböző ideológiai és szakmai háttérrel rendelkeznek, meglátogattunk számos szervezetet és intézetet, elolvastuk a releváns tanulmányokat és kellemetlen kérdéseket tettünk fel.  

 
TEKINTSE MEG (ANGOL NYELVŰ - magyar vagy angol feliratos) VIDEÓNKAT!
A kép jobb alsó sarkában tud feliratot váltani!


Az ENSZ Kábítószer- és Bűnüldözési Irodája (UNODC) megdícsérte Svédországot a "sikeres drogpolitikájáért", amely példát állít a világ számára, hogyan lehet megbirkózni a drogproblémával. "Személy szerint meg vagyok róla győződve, hogy a svéd siker kulcsa, hogy a kormány komolyan vette a drogproblémát és ennek megfelelő politikát sürgetett", írta Costa úr, a UNODC vezetője a “Sweden’s Succesful Drug Policy: A Review of the Evidence” jelentés előszavában. A statisztikák valóban látványosak: ha például azt nézzük, hány fiatal kísérletezik kannabisszal, azt látjuk, hogy Svédországban a legalacsonyabb az életprevalencia érték egész Európában. Egyesek úgy vélik, hogy ez a szigorú drogtörvények és a drogmentes társadalomért tett erőfeszítések eredménye.
 

Azonban nem mindenki ért egyet ezzel a következtetéssel. Még Svédországban sem, ahol a társadalom többsége látszólag támogatja a "keményen a drogok ellen" megközelítést. Néhány szakember és aktivista rámutat, hogy a barátságos felszín mögött helyzet nem olyan rózsás. A Svéd Drogfogyasztók Egyesülete (Svenska Brukarföreningen) az egyik olyan bátor civil szervezet, amely szembemegy a Svéd Tálibokkal – a fundamentalistákkal, akik abban a dogmában hisznek, hogy minden drog gonosz és ki kell irtani. A szervezet svéd társadalom érinthetetlen páriáit jelképezi: olyan emberekét, akik drogokat használnak. Az SDU az IHRA-val közösen árnyékjelentést készített a drogfogyasztók reménytelen egészségügyi és emberi jogi helyzetéről az országban. A jelentés azt mondja, hogy az ártalomcsökkentés és a tűcsere programok hiányával a svéd kormány megsérti a droghasználók egészséghez való jogát és szükségtelenül teszi ki őket a HIV és HCV fertőzések veszélyeinek. Az eredményt támogatta a korábbi EU Speciális Egészségjogi Referens, Paul Hunt Professzor, aki 2006-ban látogatott el Svédországba és előterjesztette a jelentését az ENSZ Közgyűlésének 2007 februárjában.
 

Svédország az egyedüli európai ország, amelynek a nemzeti drogpolitikája a drogmentes társadalom víziójára épül. Sokak számára ez egy ártatlan és ösztönző álomnak tűnik, csak úgy, mint a "világbéke" – pedig nem az, mutat rá Henrik Tham, a Stockholmi Egyetem Kriminológia Professzora. A zéró-vízió veszélyes, mert feltételezi, hogy a teljes absztinencia egy önmagában megvalósítandó érték és cél, mint az élet és az egészség. Sok svéd számára fontosabb a drogmentesség, mint az életben maradás és a HIV fertőzés elkerülése. Ezért lehet Stockholm az egyedüli európai főváros, amelyikben nincs hivatalos fecskendő- és tűcsere program és ezért kell meghalnia meg oly sok heroinhasználónak a metadon-programba kerülés előtt. Ha egy társadalom meg szeretne szabadulni a drogoktól, azt jelenti, hogy idővel a drogfogyasztóktól is szeretne megszabadulni. Ezért a drogellenes háború mindig az ember ellen folytatott háború.

Sárosi Péter

HA SZERETNE HOZZÁSZÓLNI EHHEZ A CIKKHEZ, KÉRJÜK IDE KATTINTVA LÁTOGASSON EL A CIKK MÁSOLATÁRA A DROGRIPORTER HONLAPON!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Az Auróra bezáratása törvényellenes

A józsefvárosi jegyző a szervezett bűnözés elleni fellépésről szóló törvény alapján rendelte el az Auróra bezáratását. A döntés törvényellenes. A június 10-én nagy erőkkel kivonuló rendőrség semmi bizonyítékot nem talált szervezett bűnözésre, például kábítószer-kereskedelemre, mindössze egy maroknyi fiatalt csekély mennyiségű fűvel. Ahogyan ez bármilyen tetszőleges helyen történt volna.

Tegnap kapta kézhez az Auróra Kioszk a VIII. kerületi jegyző határozatát, mely a hely ideiglenes bezáratásáról rendelkezik. Az intézkedést azzal indokolják, hogy a június 10-én tartott razzia nyomán a rendőrség büntetőeljárásokat indított kábítószer birtoklás gyanúja miatt.

Ha furcsának tartod, hogy kisszámú magánember kábítószer-gyanús anyag birtoklása kellő indok lehet arra, hogy lakatot tegyenek egy kulturális programokat nyújtó, civil szervezeteknek otthont adó klubhelyre, akkor nem benned van a hiba.

duhosharcos_gomb.png

A határozatban jogalapként hivatkozott, többek között a szervezett bűnözés elleni fellépésról szóló törvény olyan esetekben biztosít lehetőséget ideiglenes bezáratásra, mint a kábítószer-kereskedelem, az emberrablás, az embercsempészet vagy éppen a tiltott prostitúció. Kábítószer tartása esetén azonban nem engedi meg az üzletek bezáratását. Többek között azért, mert a többi felsorolt tényállással szemben a birtoklásnak nincs sértettje és előfordulása olyan gyakori, hogy ez alapján tetszőleges számú szórakozóhelyet lehetne bezáratni.

A hozzánk érkezett jogsegélykérelmekből az is kiderült, hogy 15 előállított fiatal jelentős részének sem a helyszínen a ruházatában, sem a rendőrőrsön lefolytatott motozás során, sem otthonában nem talált kábítószert a rendőrség.

Mindebből feltételezhető, hogy a legnagyobb fogás valóban a police.hu honlapján videóban is bemutatott , alufóliával együtt 2 grammos csomag volt, ami alapján demokratikus országban még nem szüntettek meg működési engedélyt. Érthetetlen tehát, hogy a jegyző milyen alapon szeretné alkalmazni a szervezett bűnözés elleni fellépésről szóló törvényt.

Annyit azonban biztosan elmondhatunk, hogy a döntés törvényellenes és alkalmas az Aurórát működtető Marom Klub Kft. jó hírnevének megsértésére, hiszen azt a látszatot kelti, hogy az üzemeltető törvényellenesen járt volna el. Nyilvánvaló, hogy az önkormányzat célja egy vele szemben kritikus hangoknak teret adó kulturális közösség ellehetetlenítése.

Kardos Tamás

Konkrétumok helyett ígéretek az EMMI-től

A drogstratégiához elfogadott egy éves akcióterv ciklusából már bő két hónap eltelt, de a szakmai szervezetek konkrétumok helyett csupán nagyszabású terveket és egy idilli jövőkép felvillantását kapták az EMMI helyettes államtitkárától a prevenció terén, míg az ártalomcsökkentésre sötét jövő vár.

Szabad-e a kendertermesztésről cikket írni Magyarországon?

Az elmúlt héten egy politikai párt ifjúsági szervezete feljelentéssel élt a Fővárosi Főügyészségen egy kulturális magazin kendertermesztéssel kapcsolatos cikkei miatt. Állításuk szerint az újságban megjelent tartalom bűncselekmény. Az akcióval kapcsolatban számos nyilatkozat elhangzott, és a közszolgálati rádió egy riportere megszólaltatta a TASZ egy munkatársát is. Sajnálatos módon azonban a TASZ ez ügyben megszólaló kollégája egy félreértés folytán nyilatkozatában jogértelmezési hibát vétett.
A TASZ ezért ezúton kívánja leszögezni a kérdésben jogi álláspontját.