Drogmentes világ - újratöltve

Nézze meg hogyan alszanak és miről álmodnak a diplomaták a bécsi ENSZ palotában

A déjà vu hiba a mátrixban, azt jelzi, hogy megváltoztattak valamit - mondja Trinity a Mátrix című kultfilmben Neonak, amikor ugyanaz a macska kétszer jelenik meg egymás után. A márciusi ENSZ drogpolitikai találkozó határozottan déjà vu élmény volt a számunkra: a kormányok képviselői gyakorlatilag mintha bekopipésztelték volna az 1998-as politikai nyilatkozat szövegét az új nyilatkozatba. A cél ugyanaz: teremetsük meg a drogmentes világot 10 éven belül, vagy legalábbis jelentősen csökkentsük a drogokhoz való hozzáférést és a drogok iránti keresletet. Csak a határidőt tolták ki 2019-re. A TASZ rövid filmjéből kiderül, hogyan is készül a drogtilalom, á la ENSZ.

 Ezt a cikket itt tudja kommentálni

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Milliárdokért riogat drogokkal a kormány

A kormány Európai Uniós forrásból 1,9 milliárd forintot készül költeni arra, hogy a gyermekotthonok lakóit elrettentse a droghasználattól, miközben az iskolai drogprevenció az utóbbi időszakban országos szinten ennek huszadából tengődik. Az aránytalanság mellett az államtitkár kifejezte, hogy „nem hisz az ártalomcsökkentésben”. Mintha ez hit kérdése lenne. Ez történik, ha a drogpolitikát a tudományos bizonyítékok helyett politikai víziók alakítják.

Felépülés-központúság egy leépülő szakmában

Hogyan képesek talpon maradni és helytállni a drogszakma szervezetei az elmúlt évek politikai klímájában? Kizárja-e egymást a most uralkodó felépülés-központú megközelítés és a hányattatott sorsú ártalomcsökkentés? Ezek voltak a fő kérdései az „Ismerjük-e és értjük-e egymást eléggé?” című, a MADÁSZSZ, a KCKT és az ELTE PPK által közösen szervezett konferenciának, mely egyben a 2013 végén indult Dro§osultság NCTA projekt záróeseménye is volt. A szakmai szervezetek túlélésért folytatott hősies küzdelme és a kormányzat önfejűen, szakmai szempontokat félresöprő döntései nagyobb kontrasztot mutattak, mint valaha, így a konferenciát lezáró kerekasztal-beszélgetésen súlyos állítások és komoly kételyek hangzottak el a civilek részéről.

Drogmentes Svédország: Minden áron?

A TASZ filmje a drogmentes Svédország álmáról: valóban olyan sikeres a svéd drogpolitika, mint ahogyan azt a szövetségeseik állítják? Már magyar és angol felirattal is!