Félszáz külföldi és nemzetközi szervezet tiltakozik a abortuszokra szánt költségvetési pénz elvonása miatt - Frissítés!

Átcsoportosítaná Pálffy István és Sáringer-Kenyeres Tamás KDNP-s képviselők módosító javaslata a költségvetésben a művi terhesség megszakításokra szánt összeget, és azt örökbefogadások ösztönzésére és gyermekvédelemre fordítaná. 45 szervezet üzente meg a kormánynak, hogy a javaslat elfogadása a legkiszolgáltatottabb nőket hozná még rosszabb helyzetbe, ami ellentétes Magyarország nemzetközi kötelezettségeivel. A javaslatról ma szavaznak a Parlamentben.

Friss hír: a kormány nem támogatta a javaslatot.

hatályos szabályok szerint az egészségügyi indokkal végzett beavatkozás díját az egészségbiztosítás fedezi. Míg ha a terhesség bűncselekmény eredménye vagy a megszakítást a nő súlyos válsághelyzete indokolja, annak díját meg kell fizetni. A fizetési kötelezettség alól teljesen vagy részben mentesülhet az, akinek ezt szociális helyzete indokolja. A módosító javaslat az erre szánt pénzt vonná el. A javaslat értelmében tehát azok a nők nem jutnának legális és biztonságos művi terhesség megszakításhoz, akik ennek az árát nem tudják kifizetni (2011-ben: 29710 forint). 

A nemzetközi szakértők az abortuszvita minden oldalán elismert Guttmacher Intézetre hivatkozva állítják azt, hogy a javaslat elfogadásának rendkívül súlyos következményei lehetnek. A jogilag meglévő választási lehetőség ellenére a terhesség kihordására vagy arra is kényszerülhetnek az érintett nők, hogy más, akár a meglévő gyermekeiket érintő, kiadásokra szánt összeget költsenek el a beavatkozásra. Ezen felül kutatások azt mutatják, hogy a költségvetési összeg elvonása később végrehajtott és így komplikáltabb beavatkozásokhoz, illetve bizonyos esetekben a határidő elmulasztásához is vezethet. Abban az országban, ahol az abortusz választása legális, ez nem történhet meg – írják a szakértők. 

Az ASTRA Hálózat, a Catholics for Choice és a Center for Reproductive Rights szervezeteket is maguk között tudó tiltakozók arra kérik Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy tegyen meg mindent azért, hogy a javaslatot ne fogadja el a parlament. 

A PATENT Egyesület és a TASZ a nemzetközi tiltakozó levél mellett a 266 állampolgár aláírását is tartalmazó petíciót is eljutatta Orbán Viktor miniszterelnök részére. 

A levelet az aláírókkal együtt elolvashatja itt.

„A nagyszámú külföldi és nemzetközi szervezet tiltakozása is jól mutatja: ismert, hogy az abortuszhoz való hozzáférést nem csak a szorosan vett jogi szabályozás módosításával lehet nehezíteni. A szakemberek amellett foglaltak állást, hogy elfogadhatatlan a nők közötti ilyetén különbségtétel” – mondta Kapronczay Stefánia, a TASZ betegjogi programvezetője

Friss hír: A kormány nem támogatta a KDNP-s képviselők módosító indítványát, így nem változott az előirányzat összege. 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Mindenki mulasztott az ajkai CT ügyében, a legfontosabb kérdésekre meg senki nem tudja a választ

A nyár közepén robbantotta a hírt az RTL Klub Híradója: az ajkai kórház elavult CT-je egy beteg életét követelte. A hír hallatán gyorsan bejelentették: mobil CT-t kap a kórház. A kormánypropaganda diadalmasan nyugtázta, hogy milyen szépen megoldották a problémát, és senki sem kérdezte meg: hogyhogy 5 évig nem tűnt ez fel senkinek? Annyi kérdésünk volt, hogy öt különböző adatigénylést küldtünk szét, nagyjából meg is jöttek a válaszok. Mielőtt továbbolvasnának, javasoljuk: kapaszkodjanak meg erősen.

Itt a TASZ Nagy Kórháztesztjének eredménye!

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) „Gyerekkel vagyok” c. kampánya keretében egyedülálló felmérést végzett a magyarországi egészségügyi intézmények körében: összesen 64 közérdekű adatigényléssel fordult szülészetet, illetve gyermekosztályt működtető kórházakhoz. Az összegyűjtött adatok alapján olyan nyilvános adatbázis készül, mely a szülők számára hasznos tájékozódási forrásként, a szakembereknek pedig a szakmai ajánlások alapjául szolgálhat.

Az érzelmi vita nem visz előre

Számos eszköz van a politikai döntéshozók kezében a demográfiai csökkenés megfordítására, ám ezek költségesek, ellentmondásosak és bonyolultak. Az abortusz szigorítása, tiltása pedig nem szerepel köztük. A populista politikusok mégis ezzel érvelnek, hogy ne kelljen megtenniük az igazán szükséges lépéseket. A TASZ abortuszról szóló sorozatának darabja.