Félszáz külföldi és nemzetközi szervezet tiltakozik a abortuszokra szánt költségvetési pénz elvonása miatt - Frissítés!

Átcsoportosítaná Pálffy István és Sáringer-Kenyeres Tamás KDNP-s képviselők módosító javaslata a költségvetésben a művi terhesség megszakításokra szánt összeget, és azt örökbefogadások ösztönzésére és gyermekvédelemre fordítaná. 45 szervezet üzente meg a kormánynak, hogy a javaslat elfogadása a legkiszolgáltatottabb nőket hozná még rosszabb helyzetbe, ami ellentétes Magyarország nemzetközi kötelezettségeivel. A javaslatról ma szavaznak a Parlamentben.

Friss hír: a kormány nem támogatta a javaslatot.

hatályos szabályok szerint az egészségügyi indokkal végzett beavatkozás díját az egészségbiztosítás fedezi. Míg ha a terhesség bűncselekmény eredménye vagy a megszakítást a nő súlyos válsághelyzete indokolja, annak díját meg kell fizetni. A fizetési kötelezettség alól teljesen vagy részben mentesülhet az, akinek ezt szociális helyzete indokolja. A módosító javaslat az erre szánt pénzt vonná el. A javaslat értelmében tehát azok a nők nem jutnának legális és biztonságos művi terhesség megszakításhoz, akik ennek az árát nem tudják kifizetni (2011-ben: 29710 forint). 

A nemzetközi szakértők az abortuszvita minden oldalán elismert Guttmacher Intézetre hivatkozva állítják azt, hogy a javaslat elfogadásának rendkívül súlyos következményei lehetnek. A jogilag meglévő választási lehetőség ellenére a terhesség kihordására vagy arra is kényszerülhetnek az érintett nők, hogy más, akár a meglévő gyermekeiket érintő, kiadásokra szánt összeget költsenek el a beavatkozásra. Ezen felül kutatások azt mutatják, hogy a költségvetési összeg elvonása később végrehajtott és így komplikáltabb beavatkozásokhoz, illetve bizonyos esetekben a határidő elmulasztásához is vezethet. Abban az országban, ahol az abortusz választása legális, ez nem történhet meg – írják a szakértők. 

Az ASTRA Hálózat, a Catholics for Choice és a Center for Reproductive Rights szervezeteket is maguk között tudó tiltakozók arra kérik Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy tegyen meg mindent azért, hogy a javaslatot ne fogadja el a parlament. 

A PATENT Egyesület és a TASZ a nemzetközi tiltakozó levél mellett a 266 állampolgár aláírását is tartalmazó petíciót is eljutatta Orbán Viktor miniszterelnök részére. 

A levelet az aláírókkal együtt elolvashatja itt.

„A nagyszámú külföldi és nemzetközi szervezet tiltakozása is jól mutatja: ismert, hogy az abortuszhoz való hozzáférést nem csak a szorosan vett jogi szabályozás módosításával lehet nehezíteni. A szakemberek amellett foglaltak állást, hogy elfogadhatatlan a nők közötti ilyetén különbségtétel” – mondta Kapronczay Stefánia, a TASZ betegjogi programvezetője

Friss hír: A kormány nem támogatta a KDNP-s képviselők módosító indítványát, így nem változott az előirányzat összege. 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A TASZ álláspontja az abortuszmentes kórházak támogatásával összefüggésben

2017. február 9-én jelent meg a hír, amely szerint nagy összegű állami támogatásban részesül két kórház, amely vállalta, hogy nem végez terhesség-megszakítást. A támogatás részletei egyelőre nem ismertek, ezért a TASZ lépéseket tett annak érdekében, hogy ezekről pontos képet kapjon. A feltételrendszer alapos ismeret hiányában is tehető azonban néhány elvi megállapítás a kérdésről.

Mintha ködösítene Szócska Miklós államtitkársága

Miután a magyar gyógyszerészeti hatóság regisztrálta az egyik fajta ún. abortusztablettát, Szócska Miklós egészségügyért államtitkár sietve kijelentette, hogy mégsem lesz abortusztabletta, illetve mégis, csak nem olyan gyorsan. Az államtitkárság a közleményében mindenféle nem ismert kockázatokra hivatkozott, megkérdeztük, hogy mégis mire gondolnak.

Lesz-e abortuszszigorítás? – az alkotmányozás egészére jellemző problémák a magzati élet védelme körül

Tavaly, az új alkotmány szövegével kapcsolatos első hírek egyike az élethez való jognak a magzatra való kiterjesztéséről szólt. A parlamentnek benyújtott javaslat a magzati életet megillető védelemről szól. Az alkotmányozási folyamat átláthatatlansága és a valós társadalmi vita hiánya azonban nem teszi lehetővé, hogy tisztán lássunk e kérdésben. A TASZ a Patent Egyesülettel közös sajtóközleményt adott ki tegnap.