Félszáz külföldi és nemzetközi szervezet tiltakozik a abortuszokra szánt költségvetési pénz elvonása miatt - Frissítés!

Átcsoportosítaná Pálffy István és Sáringer-Kenyeres Tamás KDNP-s képviselők módosító javaslata a költségvetésben a művi terhesség megszakításokra szánt összeget, és azt örökbefogadások ösztönzésére és gyermekvédelemre fordítaná. 45 szervezet üzente meg a kormánynak, hogy a javaslat elfogadása a legkiszolgáltatottabb nőket hozná még rosszabb helyzetbe, ami ellentétes Magyarország nemzetközi kötelezettségeivel. A javaslatról ma szavaznak a Parlamentben.

Friss hír: a kormány nem támogatta a javaslatot.

hatályos szabályok szerint az egészségügyi indokkal végzett beavatkozás díját az egészségbiztosítás fedezi. Míg ha a terhesség bűncselekmény eredménye vagy a megszakítást a nő súlyos válsághelyzete indokolja, annak díját meg kell fizetni. A fizetési kötelezettség alól teljesen vagy részben mentesülhet az, akinek ezt szociális helyzete indokolja. A módosító javaslat az erre szánt pénzt vonná el. A javaslat értelmében tehát azok a nők nem jutnának legális és biztonságos művi terhesség megszakításhoz, akik ennek az árát nem tudják kifizetni (2011-ben: 29710 forint). 

A nemzetközi szakértők az abortuszvita minden oldalán elismert Guttmacher Intézetre hivatkozva állítják azt, hogy a javaslat elfogadásának rendkívül súlyos következményei lehetnek. A jogilag meglévő választási lehetőség ellenére a terhesség kihordására vagy arra is kényszerülhetnek az érintett nők, hogy más, akár a meglévő gyermekeiket érintő, kiadásokra szánt összeget költsenek el a beavatkozásra. Ezen felül kutatások azt mutatják, hogy a költségvetési összeg elvonása később végrehajtott és így komplikáltabb beavatkozásokhoz, illetve bizonyos esetekben a határidő elmulasztásához is vezethet. Abban az országban, ahol az abortusz választása legális, ez nem történhet meg – írják a szakértők. 

Az ASTRA Hálózat, a Catholics for Choice és a Center for Reproductive Rights szervezeteket is maguk között tudó tiltakozók arra kérik Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy tegyen meg mindent azért, hogy a javaslatot ne fogadja el a parlament. 

A PATENT Egyesület és a TASZ a nemzetközi tiltakozó levél mellett a 266 állampolgár aláírását is tartalmazó petíciót is eljutatta Orbán Viktor miniszterelnök részére. 

A levelet az aláírókkal együtt elolvashatja itt.

„A nagyszámú külföldi és nemzetközi szervezet tiltakozása is jól mutatja: ismert, hogy az abortuszhoz való hozzáférést nem csak a szorosan vett jogi szabályozás módosításával lehet nehezíteni. A szakemberek amellett foglaltak állást, hogy elfogadhatatlan a nők közötti ilyetén különbségtétel” – mondta Kapronczay Stefánia, a TASZ betegjogi programvezetője

Friss hír: A kormány nem támogatta a KDNP-s képviselők módosító indítványát, így nem változott az előirányzat összege. 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Szülőként tudni szeretnéd, hogy melyik kórházban maradhatsz a gyereked mellett? Ez a bejegyzés neked szól!

Vajon a gyerekem mellett maradhatok éjszaka a kórházban? Mennyire haladó a szemlélet, figyelembe veszik-e a gyerekem szempontjait? Vagy vállaljam be a távolabbi kórházat, mert ott gyerekbarátabb az ellátás? Mostantól van egy online adatbázis, ahonnan mindezt megtudhatod, és a saját tapasztalatidat is megoszthatod. Gyerekkel vagyok honlapunkon a szülők egymást segíthetik a kórházak véleményezésével, mi pedig adatokat kértünk be 67 kórháztól, hogy értékelhessük, mennyire folytatnak gyerekbarát ellátást. Ez cseppet sem volt egyszerű, elmondjuk, milyen kifogásokkal találkoztunk leggyakrabban a kórházak részéről.

15 nap sem elég az ÁNTSZ-nek a szerinte amúgy nyilvános adatok előkerítésére

Az ÁNTSZ azt mondja: mindenki számára hozzáférhető, hány kórházi fertőzés történt 2014-ben. Szerintünk meg nem, ezért kértük, küldjék el a számokat. Azokat a számokat tehát, amik szerintük nyilvánosak. Erre most még 15 napot kértek, hogy összeszedjék őket. De hogy lehet ez?

„Gyerekkel vagyok” - a TASZ felmérése és kampánya a szülői jelenlétért a kórházakban

A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet egy, Magyarországon soha korábban még nem végzett felméréssel keres meg szülészetet, illetve gyermekosztályt működtető egészségügyi intézményeket; összesen hatvanötöt. A „Gyerekkel vagyok” című kezdeményezés célja, hogy a közérdekű adatigénylések eredményeit összegezve először teljes képet kapjunk a kórházban születő, illetve ott gyógyuló gyerekek és szüleik helyzetéről, majd egy országos kampány és egyeztetés-sorozat során szorgalmazza a szervezet a hazai jó gyakorlatok minél szélesebb körben történő átvételét.