#Intézetek helyett: fotókampányt indít a TASZ

Egy olyan lehetőség előtt állunk, ami évtizedekre meghatározhatja Magyarország fogyatékosügyi politikáját és ami több ezer ember számára teremthetné meg egy integráltabb élet lehetőségét. Az intézetek bezárására kiírt 35 milliárd forintos pályázat súlyos szakmai hibáira és a nagy létszámú intézetek bezárásának fontosságára hívja fel a figyelmet a TASZ induló facebook fotókampánya. A kezdeményezés célja, hogy megtörje a problémát övező láthatatlanságot és hogy kiállásukkal minél többen támogassák a tömegintézetek felszámolását. A széleskörű összefogás és a nyilvánosság ereje nyomást gyakorolhat a kormányra, hogy érdemi módon dolgozzák át a pályázatokat. December közepéig várjuk a csatlakozókat.

Magyarországon ma 23 000 fogyatékossággal élő ember lakik nagy létszámú intézményekben elszigetelten, sokan akaratuk ellenére. Pedig ezeknek az emberek joga van közösségben élni, aminek segítése az állam nemzetközi egyezményben vállalt kötelezettsége. Tavaly és idén nyáron a kormány civil szakértőkkel közösen dolgozta ki, hogy miképpen lehetne megszüntetni az intézeteket és helyettük az egyéni igényekre odafigyelő, közösségi lakóformákat létrehozni. Hat intézmény bezárásra is került, ami által 600 ember kapott lehetőséget egy élhetőbb életre.

Az előremutató irányt azonban hátraarc követte! - most a Te segítségedre van szükségünk!
A kormány ősszel kiírt egy 35 milliárd forintos EU-s pályázatot a további intézménytelenítésre. Ez óriási lehetőség arra, hogy az elnyomó mammut intézmények szépítgetése és az elavult berendezések korszerűsítése helyett végre mély és átfogó változásokat lehessen elérni. Ezekre a gyökeres változásokra pedig szükség van: tévhit az, hogy a súlyosan fogyatékos embereknek intézeti ellátásra van szüksége, mert csak ott lehet megteremteni az ellátásukhoz szükséges feltételeket. Éppen ők azok, akiknek a legnagyobb szükségük van a személyre szabott támogatásra, odafigyelésre. A fogyatékossággal élő emberek lakhatása körüli vitákról bővebben Kozma Ágnes szociálpolitikussal készült interjúnkban olvashatsz. Ha pedig szeretnéd megtudni, hogy milyen érzés intézetben élni, olvasd el Binder Gábor írását.

35 milliárd forintból közel 10 000 fogyatékossággal élő embert lehetne segíteni abban, hogy egy támogató közösségben élhessen. 

A kitagolásra összeállított pályázati kiírás azonban súlyos szakmai hibákat tartalmaz. Nem teszi kötelezővé az intézmények bezárását, 25 fős mini intézeteket is lehet építeni, a szakma szava alig számít valamit a pályázatok elbírálásában. További probléma, hogy egy fő kiköltözésének támogatására közel 9 millió forintot lehetne elszámolni, ami egyrészt aránytalan, másrészt több ezer embertől veszi el az intézet elhagyásának lehetőségét. A kiírás hibáiról bővebben itt olvashatsz, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság feltételezett szerepéről az elavult ellátórendszer fenntartásában pedig itt tájékozódhatsz.

A meglévő tömegotthonokat pedig nemhogy nem zárják be: felújításukra újabb 3,8 milliárd forintot terveznek költeni! Ez az eddigi reform törekvések nyílt megcsúfolása!

Csatlakozz Te is fotókampányunkhoz, melynek célja, hogy véget vessünk a fogyatékos emberek elzárásának, felhívjuk a figyelmet a pályázatok alapvető hibáira és a tömegintézmények felszámolásának fontosságára. Hisszük: ha minél többen összefogunk, kiállásunkkal nyomást gyakorolhatunk a kormányra, hogy érdemi módon dolgozza át a pályázati kiírásokat.

Küldj magadról egy képet és írd meg pár mondatban, hogy fogyatékossággal élő emberként / szülőként / segítő szakemberként / érdekvédőként / támogatóként, stb.. miért tartod fontosnak a tömegintézmények megszüntetését / miért nem akarsz ilyen helyen élni / miért nem szeretnéd, hogy gyermeked, hozzátartozód ilyen helyen éljen / miért tartod hibásnak a pályázatot. Elég, hogyha a hozzád legközelebb álló kérdésre válaszolsz. Azt is jelöld meg, hogy milyen nevet és titulust írhatunk a képre.

A képeket megszerkesztjük és az idézetekkel együtt posztolni fogjuk a TASZ facebook oldalán az #intezetekhelyett kettőskereszttel.

Képedet és írásodat a milanovich.dominika@tasz.hu email címre várjuk, legkésőbb 2016. december 10-ig.

Minden kép, írás, megosztás számít! Egy olyan lehetőség előtt állunk, ami évtizedekre meghatározhatja Magyarország fogyatékosügyi politikáját és ami több ezer ember számára teremthetné meg egy integráltabb élet lehetőségét. Ne szalasszuk el! #intezetekhelyett

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Aggasztó előjelek a kitagolás jövőjéről

Ma Magyarországon még mindig rengeteg, több mint 23,000 fogyatékossággal élő ember lakik nagylétszámú (50 vagy annál több férőhellyel rendelkező) bentlakásos szociális otthonban. Ezek az intézmények gyakran vidéki kistelepülések peremén, láthatatlan módon működnek. A lakók az intézet emberdaráló működésének kiszolgáltatva élik a mindennapjaikat. A napirendhez való folyamatos alkalmazkodás kényszere idővel a lakók személyiségének, képességeiknek a leépüléséhez vezet. Az önálló életvitel ezeken a helyeken nem több, mint illúzió. A mindennapi működés rugalmatlansága felülírja az egyéni szükségleteket, preferenciákat. A kormány feladata, hogy ezeket a nagylétszámú intézményeket bezárja. A kérdés, hogy miként zárja be, és helyettük milyen közösségi alapú szolgáltatásokat hoz létre.

Az állam lemondott a súlyosan-halmozottan fogyatékos gyerekek oktatásáról

A poszt könnyen érthető verzióját ide kattintva érheted el.

Az alapvető jogok biztosa a TASZ indítványa alapján 2017. július 4-én nyilvánosságra hozott jelentésében megállapította, hogy a mai rendszerben alapvetően sérül a súlyosan-halmozottan fogyatékos gyerekek oktatáshoz és egyenlő bánásmódhoz való joga.

Nyílt levél sérült gyermekek szüleihez

Ha fogyatékos a fiad vagy a lányod, gyakran irgalmatlan nehéz lehet az életed. 

Talán még mindig azt kérdezgeted magadtól, hogy miért éppen a te gyermeked sérült meg. De biztosan eleged van a szánakozó pillantásokból és a lesütött szemekből.

Torkig lehetsz az iskolákkal és óvodákkal, ahová nem veszik fel, vagy délben már haza kell vinned. A nappali intézménnyel, ahol hetente kétszer elfelejtenek inni adni neki. Fájóan sokat szenvedsz attól, hogy egyre szegényebb vagy, mert minden szolgáltatást magadnak kell megvásárolnod. 

De ez mind nem elég. Mert egy sima ügyintézés is tortúrává tud változni. Csak bemész az okmányirodába, és kérsz a lányodnak egy új személyit.

Az ügyintéző pedig rád néz, és kijelenti: “Anyuka, amíg nem helyezi gondnokság alá, semmit nem tehetek. Tessék már ezt elintézni.”

Nem érdekli, hogy be kell perelned akit a legjobban szeretsz.

A legtöbb dologra, ami téged nyomaszt, nem tudunk megoldást kínálni.

De ebben talán segíthetünk.