#Intézetek helyett: fotókampányt indít a TASZ

Egy olyan lehetőség előtt állunk, ami évtizedekre meghatározhatja Magyarország fogyatékosügyi politikáját és ami több ezer ember számára teremthetné meg egy integráltabb élet lehetőségét. Az intézetek bezárására kiírt 35 milliárd forintos pályázat súlyos szakmai hibáira és a nagy létszámú intézetek bezárásának fontosságára hívja fel a figyelmet a TASZ induló facebook fotókampánya. A kezdeményezés célja, hogy megtörje a problémát övező láthatatlanságot és hogy kiállásukkal minél többen támogassák a tömegintézetek felszámolását. A széleskörű összefogás és a nyilvánosság ereje nyomást gyakorolhat a kormányra, hogy érdemi módon dolgozzák át a pályázatokat. December közepéig várjuk a csatlakozókat.

Magyarországon ma 23 000 fogyatékossággal élő ember lakik nagy létszámú intézményekben elszigetelten, sokan akaratuk ellenére. Pedig ezeknek az emberek joga van közösségben élni, aminek segítése az állam nemzetközi egyezményben vállalt kötelezettsége. Tavaly és idén nyáron a kormány civil szakértőkkel közösen dolgozta ki, hogy miképpen lehetne megszüntetni az intézeteket és helyettük az egyéni igényekre odafigyelő, közösségi lakóformákat létrehozni. Hat intézmény bezárásra is került, ami által 600 ember kapott lehetőséget egy élhetőbb életre.

Az előremutató irányt azonban hátraarc követte! - most a Te segítségedre van szükségünk!
A kormány ősszel kiírt egy 35 milliárd forintos EU-s pályázatot a további intézménytelenítésre. Ez óriási lehetőség arra, hogy az elnyomó mammut intézmények szépítgetése és az elavult berendezések korszerűsítése helyett végre mély és átfogó változásokat lehessen elérni. Ezekre a gyökeres változásokra pedig szükség van: tévhit az, hogy a súlyosan fogyatékos embereknek intézeti ellátásra van szüksége, mert csak ott lehet megteremteni az ellátásukhoz szükséges feltételeket. Éppen ők azok, akiknek a legnagyobb szükségük van a személyre szabott támogatásra, odafigyelésre. A fogyatékossággal élő emberek lakhatása körüli vitákról bővebben Kozma Ágnes szociálpolitikussal készült interjúnkban olvashatsz. Ha pedig szeretnéd megtudni, hogy milyen érzés intézetben élni, olvasd el Binder Gábor írását.

35 milliárd forintból közel 10 000 fogyatékossággal élő embert lehetne segíteni abban, hogy egy támogató közösségben élhessen. 

A kitagolásra összeállított pályázati kiírás azonban súlyos szakmai hibákat tartalmaz. Nem teszi kötelezővé az intézmények bezárását, 25 fős mini intézeteket is lehet építeni, a szakma szava alig számít valamit a pályázatok elbírálásában. További probléma, hogy egy fő kiköltözésének támogatására közel 9 millió forintot lehetne elszámolni, ami egyrészt aránytalan, másrészt több ezer embertől veszi el az intézet elhagyásának lehetőségét. A kiírás hibáiról bővebben itt olvashatsz, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság feltételezett szerepéről az elavult ellátórendszer fenntartásában pedig itt tájékozódhatsz.

A meglévő tömegotthonokat pedig nemhogy nem zárják be: felújításukra újabb 3,8 milliárd forintot terveznek költeni! Ez az eddigi reform törekvések nyílt megcsúfolása!

Csatlakozz Te is fotókampányunkhoz, melynek célja, hogy véget vessünk a fogyatékos emberek elzárásának, felhívjuk a figyelmet a pályázatok alapvető hibáira és a tömegintézmények felszámolásának fontosságára. Hisszük: ha minél többen összefogunk, kiállásunkkal nyomást gyakorolhatunk a kormányra, hogy érdemi módon dolgozza át a pályázati kiírásokat.

Küldj magadról egy képet és írd meg pár mondatban, hogy fogyatékossággal élő emberként / szülőként / segítő szakemberként / érdekvédőként / támogatóként, stb.. miért tartod fontosnak a tömegintézmények megszüntetését / miért nem akarsz ilyen helyen élni / miért nem szeretnéd, hogy gyermeked, hozzátartozód ilyen helyen éljen / miért tartod hibásnak a pályázatot. Elég, hogyha a hozzád legközelebb álló kérdésre válaszolsz. Azt is jelöld meg, hogy milyen nevet és titulust írhatunk a képre.

A képeket megszerkesztjük és az idézetekkel együtt posztolni fogjuk a TASZ facebook oldalán az #intezetekhelyett kettőskereszttel.

Képedet és írásodat a milanovich.dominika@tasz.hu email címre várjuk, legkésőbb 2016. december 10-ig.

Minden kép, írás, megosztás számít! Egy olyan lehetőség előtt állunk, ami évtizedekre meghatározhatja Magyarország fogyatékosügyi politikáját és ami több ezer ember számára teremthetné meg egy integráltabb élet lehetőségét. Ne szalasszuk el! #intezetekhelyett

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Az uniós milliárdok nem betonozhatnak be jogsértő helyzeteket

A fogyatékossággal élő emberek és családjaik alig éreznek valamit az őket segítő fejlesztésekből, ezért javaslatokat tettünk a kormánynak és az Európai Bizottságnak, hogy az emberi jogokat tiszteletben tartva reagáljanak a legsúlyosabb problémákra.

Legalább 40 iskolába jut el a MONDO jogtudatosító program

Sikeres volt közösségi gyűjtésünk. A kampány vége előtt két héttel, 128 támogató segítségével jött össze csaknem egymillió forint arra, hogy a MONDO tanároknak szóló workshopja legalább 40 iskolába eljusson. Most keressük az iskolákat, amik nyitottak arra, hogy a MONDO oktatási segédeszközként a mindennapi tanításba bekerülhessen, és így több ezer gyerek kezdjen el tanulni a saját jogairól.

Nem élhetnek bezárva!

 

Senki ne éljen egykori ódon kastélyokba zárva, ahol még azt sem döntheti el, hogy mikor húz pizsamát. Ezeknek az intézeteknek a teljes felszámolását tűzte ki célul egy 22 milliárdos pályázat. Végre. Fogyatékossággal élő emberek és támogatóik kitartó küzdelme kellett hozzá.