Józan ember nem beszél drogmentes világról

A Magyar ENSZ Társaság drognapi ülése az ENSZ tízéves drogstratégiájával foglalkozott. A Magyar ENSZ Társaság a drogellenes világnap alkalmából június 26-án pénteken “Az ENSZ új, tízéves globális drogstratégiája: a döntés és az út odáig” címmel ülésezett. Mint korábban már beszámoltunk róla, márciusban az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága (CND) magas szintű találkozót tartott Bécsben, ahol a kormányok képviselői cseréltek eszmét az elmúlt 10 év drogkontroll-politikájának sikereiről és kudarcairól.

1998-ban New Yorkban az ENSZ közgyűlése a “Drogmentes világ – meg tudjuk csinálni” jelszó alatt ülésezve egy olyan tízéves stratégiát fogadott el, amely szerint 2008-ra meg kellett volna szüntetni vagy legalábbis jelentősen csökkenteni a drogok előállítását, forgalmazását és fogyasztását. Sajnos a kormányok nem vonták le a megfelelő következtetést, és az ENSZ ismét egy olyan 10 éves stratégiát fogadott el, amely 2019-re tolta ki a drogmentes világ megteremtésének határidejét. Ami még rosszabb, a dokumentumba be sem került az ártalomcsökkentés kifejezés, amely az elmúlt évtizedben forradalmasította a HIV-prevenciót és úgy általában a drogfogyasztókkal kapcsolatos politikákat.


Az ENSZ Társaság rendezvényén felszólalt többek között Bayer István professzor úr, aki maga is sokáig elnökölt régebben a Kábítószerügyi Bizottságban, de mára már igen kritikusan látja az egész nemzetközi drogkontroll rendszer eredményeit. Véleménye szerint józan ember nem mond olyat, hogy drogmentes világ. Megfontolandó gondolat!
 

HA HOZZÁ SZERETNE SZÓLNI KÉRJÜK KATTINTSON IDE ÉS LÁTOGASSON EL DROGPOLITIKAI OLDALUNKRA AHOL IGYANEZT A CIKKET MEGTALÁLJA.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Kábítószer és adatvédelem

“Beszélhetek-e kollégáimmal egy tanulóm droghasználatáról?” “Kell-e értesítenem a rendőrséget, ha kábítószer-túladagolásos esethez riasztottak?” Ezek a kérdések bármely iskolai és egészségügyi dolgozó számára felmerülhetnek és a válasz sokszor nem egyértelmű. Két új kiadványunkkal szeretnénk segíteni a pedagógusok és egészségügyi dolgozók adatvédelmi tájékozottságát kábítószerrel kapcsolatos ügyekben.

Józan babák, stigmatizált anyák

Az egészségügyi rendszerben úgy dobálják kézről-kézre a várandós droghasználókat, mint a forró krumplit, amit az előítéletek mellett az ellátási protokollok hiánya okoz. Ezekre a megoldandó kihívásokra hívta fel a figyelmet a Józan Babák Klub „Gyermekvállalás és droghasználat” című szimpóziuma.

A narkógettó felszámolása

"Hiába áll minden utcasarkon rendőr, ettől nem fog eltűnni az évtizedes nyomor, kiszolgáltatottság és kilátástalanság – márpedig ez a bűnözés és a drogfüggőség motorja. A polgármester meg mintha úgy akarná megszereltetni az autót, hogy megtiltja a motorháztető felnyitását" - a TASZ ügyvivőjének cikke a Népszabadságban