Megkérdeztük az államtól, hogy mit tesz a szegénytelepeken élők beoltásáért

Mit tegyen az, akinek nincs érvényes TAJ száma? Hova mennek a honvédségi oltóbuszok? Közérdekű adatigényléssel fordultunk az illetékes szervekhez.

Márciusban levélben figyelmeztettük a kormányzati szerveket arra, hogy a járványhelyzetben azonnali, célzott és hatékony intézkedésekre lenne szükség a szegénytelepeken élők védelmében, a további súlyos veszteségek megelőzésére. A pártoknak is elküldött részletes helyzetelemzésünkben konkrét javaslatokat tettünk, ám a válaszokból az derült ki, hogy nem akarják a mélyszegénységben élők helyzetét a járványhelyzetre tekintettel speciális intézkedésekkel kezelni.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ számára közérdekű bejelentést tettünk, többek közt azért, mert a szegénytelepeken élők közt sokan nem rendelkeznek hiteles információkkal, ezért nem akarnak oltást, akik pedig beoltatnák magukat, azoknak problémát jelenthet, hogy csak online lehet regisztrálni. Az sem világos, hogy regisztráció nélkül lehet-e oltáshoz jutni, és hogyan.

Mivel kérdéseinkre érdemi választ nem kaptunk, közérdekű adatigénylést küldtünk a Nemzeti Népegészségügyi Központnak április 16-án, amiben újra feltettünk kérdéseinket, és megkérdeztük azt is, hogyan juthat oltáshoz az, akinek nincs érvényes TAJ-száma, és ennél fogvavagy még háziorvosa sem. Arról is érdeklődtünk, hogy mi a terv arra a helyzetre, amikor már minden regisztrált be lesz oltva, de még nem értük el a nyájimmunitáshoz szükséges átoltottságot.

NNK adatigénylés

letöltés »

Bár a levelünkre adott válaszaikban egyetlen kormányzati szerv sem írt erről, de március óta a honvédség oltóbuszai járják a kistelepüléseket, segítenek a lakosság beoltásában. Ez üdvözlendő fejlemény, és az oltóbuszok ugyanis kifejezetten segíthetnének a hátrányos helyzetű településeken élők átoltottságának növelésében. Az oltóbuszok működésével kapcsolatban szintén április 16-án közérdekű adatigényléssel fordultunk a Honvédelmi Minisztériumhoz, hogy kiderüljön: az oltóbuszok mely településekre mennek, milyen szempontok alapján és eljutnak-e a leghátrányosabb helyzetű településekre, szegregátumokba is.

HM adatigénylés

letöltés »

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Stratégiai per a jogellenes gyermekkiemelések ellen - Összefoglaló

Több megkeresés érkezett hozzánk 2015 tavaszán egy felerészt romák lakta borsodi faluból amiatt, hogy a mélyszegénységben élő roma családokból tömegesen emeltek ki gyerekeket, akik hosszú távra állami gyermekvédelmi ellátásba kerültek. A szegénység és rossz társadalmi helyzet miatti gyermekkiemeléseket ugyan tiltja a Gyermekvédelmi törvény (Gyvt.), mégis régóta elterjedt ez a gyakorlat hazánkban.

A miniszterelnök támogatását kérjük, hogy egy gyerek se nélkülözzön az Európai Unióban

A gyerekszegénység felszámolásához kéri Orbán Viktor miniszterelnök támogatását a páneurópai Eurochild gyermekjogi és gyermekjóléti hálózat, valamint a Gyermekjogi Civil Koalíció, amelynek tagjaként a TASZ is aláírta a kormányfőnek címzett levelet.

A szociális szakma egyként követeli az azonnali intézkedéseket az inárcsi tragédia kapcsán

Rég láttunk ilyen egységes szakmai fellépést a szociális szférában. Ennek apropóját az inárcsi tragédia adta. A 2018. június 11-én meggyilkolt szociális munkás halála és annak körülményei a legfájdalmasabban mutatták meg azt, hogy a hazai segítő szakma végórájában van. Olyan mérvű a szakma eszköztelensége, a munkakörülmények hiányossága, ami mára teljesen ellehetetleníti a segítő munka végzését.