Megkérdeztük az államtól, hogy mit tesz a szegénytelepeken élők beoltásáért

Mit tegyen az, akinek nincs érvényes TAJ száma? Hova mennek a honvédségi oltóbuszok? Közérdekű adatigényléssel fordultunk az illetékes szervekhez.

Márciusban levélben figyelmeztettük a kormányzati szerveket arra, hogy a járványhelyzetben azonnali, célzott és hatékony intézkedésekre lenne szükség a szegénytelepeken élők védelmében, a további súlyos veszteségek megelőzésére. A pártoknak is elküldött részletes helyzetelemzésünkben konkrét javaslatokat tettünk, ám a válaszokból az derült ki, hogy nem akarják a mélyszegénységben élők helyzetét a járványhelyzetre tekintettel speciális intézkedésekkel kezelni.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ számára közérdekű bejelentést tettünk, többek közt azért, mert a szegénytelepeken élők közt sokan nem rendelkeznek hiteles információkkal, ezért nem akarnak oltást, akik pedig beoltatnák magukat, azoknak problémát jelenthet, hogy csak online lehet regisztrálni. Az sem világos, hogy regisztráció nélkül lehet-e oltáshoz jutni, és hogyan.

Mivel kérdéseinkre érdemi választ nem kaptunk, közérdekű adatigénylést küldtünk a Nemzeti Népegészségügyi Központnak április 16-án, amiben újra feltettünk kérdéseinket, és megkérdeztük azt is, hogyan juthat oltáshoz az, akinek nincs érvényes TAJ-száma, és ennél fogvavagy még háziorvosa sem. Arról is érdeklődtünk, hogy mi a terv arra a helyzetre, amikor már minden regisztrált be lesz oltva, de még nem értük el a nyájimmunitáshoz szükséges átoltottságot.

NNK adatigénylés

letöltés »

Bár a levelünkre adott válaszaikban egyetlen kormányzati szerv sem írt erről, de március óta a honvédség oltóbuszai járják a kistelepüléseket, segítenek a lakosság beoltásában. Ez üdvözlendő fejlemény, és az oltóbuszok ugyanis kifejezetten segíthetnének a hátrányos helyzetű településeken élők átoltottságának növelésében. Az oltóbuszok működésével kapcsolatban szintén április 16-án közérdekű adatigényléssel fordultunk a Honvédelmi Minisztériumhoz, hogy kiderüljön: az oltóbuszok mely településekre mennek, milyen szempontok alapján és eljutnak-e a leghátrányosabb helyzetű településekre, szegregátumokba is.

HM adatigénylés

letöltés »

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Csaknem száz ember válhat hajléktalanná Hajdúhadházon a szociális bérlakások felújítása nyomán

Közel száz hátrányos helyzetű, szegregáltan élő ember válhat hajléktalanná Hajdúhadházon, noha az önkormányzat épp az ő életkörülményeik javítására nyert 500 millió forint EU-s támogatást. Az érintett családoknak attól is tartaniuk kell, hogy elveszik tőlük gyermekeiket.

Másodfokon is megnyertük az ország legnagyobb antidiszkriminációs perét Miskolc Önkormányzatával szemben

Jogerősen megnyertük a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodával (NEKI) azt a pert, amit a Miskolci Önkormányzattal, a Polgármesteri Hivatallal és a Miskolci Önkormányzati Rendészettel szemben a városvezetés szegény- és cigányellenes intézkedései miatt indítottunk.

Az együttélés csapdái: ötvenöt helyi szociális rendeletet támadtunk meg

Elterjedt gyakorlat, hogy a helyi önkormányzatok annak fejében adnak különböző szociális támogatásokat, hogy kikötik: az igénylőnek legyen tiszta az udvara, rendes a háza. Pedig erre 2015 óta nincs törvényi felhatalmazás. Egészen abszurd részletszabályokat is találtunk. Az illetékes kormányhivatalokhoz fordultunk.