Most a súlyos rákbetegeken a sor

Véleményeztük az egyes egészségbiztosítási tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló EMMI rendelet tervezetét

Az egyes egészségügyi ellátások finanszírozását a kormányzat most akként gondolta újra, hogy a bizonyítottan nem gyógyítható vastagbéldaganatban szenvedő betegek számára gyógyszeres kezelést nem, csak kemoterápiát kívánnak biztosítani. Az egészségkassza így remél megtakarítást elérni, hiszen a vastagbélrák hazánkban vezető halálokok között szerepel a statisztikákban. A tervezett szabályozás érinti az emlődaganattal küzdő pácienseket is, akiknek szintén több kritérumnak kell "megfelelniük" ahhoz, hogy kezelést kapjanak.

Súlyosan kifogásoljuk, hogy a gyógyíthatatlannak látszó esetekben a betegek nem kapnak lehetőséget életük meghosszabbítására és annak méltó körülmények közti megélésére.
A TASZ által készített jogszabályvélemémenyézést itt (pdf.) olvashatja el.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Kisokos: ÉRIK-E JOGSÉRTÉSEK A PSZICHIÁTRIÁN?

Kérdéssor sürgősségi és kötelező gyógykezelés esetén, ha ön vagy hozzátartozója/ismerőse azért került a pszichiátriára, mert az orvosai szerint veszélyeztető magatartást tanúsít, azaz saját vagy mások életére, testi épségére, egészségére veszélyt jelenthet.

A cikk könnyen érthető változata ide kattintva érhető el.

KISOKOS: Életvégi döntések, orvosi kezelés visszautasítása

Mi történne, ha egyszer csak baleset érné vagy betegség támadná meg, ami miatt nem tud többé kommunikálni? Biztos abban, hogy a kórházban tényleg az történne Önnel, amit szeretne? Családtagjai, szerettei tudnák, mi az, ami Önnek fontos? Nekik vajon nem lenne megterhelő, hogy olyan döntéseket kell meghozniuk, amelyek valójában Önt érintik leginkább? Betegségeinkkel nem könnyű foglalkozni. Még nehezebb, ha arra gondolunk, hogy mi fog történni velünk, ha az orvosok már nem tudnak meggyógyítani: ha súlyos betegség vagy baleseti sérülés miatt az életünk a végéhez közeledik.

Kórházi fertőzések: özönlenek a történetek a családi tragédiákról

Munkatársunk a múlt héten az Egyenes Beszéd vendégeként beszélt a kórházi fertőzésekről. Azt is elmondta: lehetőség van a jogérvényesítésére, így a TASZ ügyfeleket keres. Az elmúlt napokban özönlöttek a történetek a családi tragédiákról. Munkatársunk személyes beszámolójából viszont kiderül: a családtagok többsége csak egyvalamit szeretne.