Ne szóljon bele az állam a családtervezésbe!

A legújabb kormányzati intézkedés, ami a művi meddővé tételt kívánja szigorítani, a polgárok magánéletébe avatkozik be. A cél ismételten a születések számának növekedése lenne – de az abortusz kérdéséhez hasonlóan nem csak, hogy nem célravezető az előterjesztett korlátozás, de egyértelműen alapjog-sértő is.

A javaslat szerint csak a negyven évnél idősebb vagy a három, vér szerinti gyermekkel rendelkező felnőttek kérhetnék családtervezési célból a nemző-, illetve fogamzásképességet megakadályozó művi meddővé tételt. Akinek ismerős a dolog, annak igaza van. 2005-ben egy Alkotmánybírósági határozat megsemmisített már egy ehhez hasonló korlátozást. A testület kimondta, hogy az önrendelkezést, tehát a vállalt gyerekek számáról való döntést nem lehet népesedéspolitikai vagy más absztrakt, egészségvédelmi célok érdekében korlátozni.

A TASZ álláspontja szerint a művi meddővé tétel választásának lehetősége egy előre meghatározott gyermekszámhoz, illetve életkorhoz kötése az önrendelkezési, illetve magánélethez való jogot sérti, valamint nem hagy teret az egyén életkörülményeinek mérlegelésére sem. Az alkotmányos jogok, így az önrendelkezés gyakorlásának a nagykorúságnál magasabb életkorhoz való kötését minden esetben megfelelően indokolni kellene. Véleményünk szerint itt nem szól elég erős indok a magánéletbe, a családtervezési döntésbe történő, ilyen durva beleszólás mellett. A jelenlegi törvény ráadásul már így is komoly garanciákat tartalmaz, hiszen külön, mindenre kiterjedő tájékoztatást, valamint kétszer hat, illetve 26 éves kor felett kétszer három hónapos várakozási időt ír elő a beavatkozási kérelmet követően.

A most benyújtani kívánt javaslat tehát egyfelől indokolatlanul avatkozik be a magánéletbe, másfelől viszont nem teremti meg ott a garanciákat, ahol ezekre valóban szükség lenne. Ma Magyarországon ugyanis a gondnokság alatt lévő nőket akaratuk ellenére is sterilizálhatják. Hiába szólította fel idén az ENSZ nőkkel szembeni diszkrimináció elleni bizottsága (CEDAW bizottság) Magyarországot, hogy erre tekintettel módosítsa a művi meddővé tétel szabályait, a most benyújtott javaslat ilyen módosítást nem kezdeményez, a cselekvőképesség kizárásának új Polgári Törvénykönyvbeli fenntartása pedig továbbra is a jogsértés irányába hat.

Részletes véleményünket itt elolvashatja >> (pdf)

Ha egyetért azzal, hogy a családtervezési döntéseket az érintettek befolyástól mentesen, szabad elhatározásból hozhassák meg, és az állam tartsa ezeket tiszteletben, írja alá petíciónkat.

foto: compfight.com

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Adatvédelem az egészségügyben

Annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátás és finanszírozás hatékonyabb legyen, jelentősen megváltozott az egészségügyi adatainkhoz való hozzáférés szabályozása. Egészségügyi adataink, leleteink elektronikusan elérhetők minden kezelőorvos számára, aminek vannak előnyei, de hátrányai is.

Miért szállt rá az ombudsman a kormányra és a bíróságokra?

Képzeld el, hogy bevisznek a pszichiátriára, mert a szomszéd szerint öngyilkossággal fenyegetőzöl. Kopog a rendőr, te ajtót nyitsz, majd némi huzavona után bevisznek a János kórház pszichiátriájára a zárt osztályra. Érkezés után kapsz egy szurit, majd elsötétül a kép.

Hasogató fejfájásra ébredsz. Orvos sehol. A nővér kitartó könyörgésedre csak annyit felel, hogy nem mehetsz sehová, amíg az osztályvezető professzor úr haza nem enged. Ha pedig menni akarsz, azok a markos legények majd elveszik a kedved, és adnak még egy szurit.

Olvasd tovább...

Tanulságok az AIDS világnapján

December 1-je minden évben az AIDS világnapja, ezen a napon számotvetünk azzal, hogy az elmúlt egy év során mit értünk el a HIV vírussal kapcsolatban kitűzött célok közül. Sajnálatos, de az egyik legfontosabb tanulsága az eltelt időszaknak, hogy a politikai akart hiányosságai és a vírussal kapcsolatos stigma jelentősen megnehezíthetik a megelőzést és korlátozzák a HIV-vel élők joggyakorlását.