Nemzetközi fellépés a belarusz hatóságok internet-korlátozó lépései ellen

Az elnökválasztással összefüggésben az online térben is történtek jogsértések.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is csatlakozott ahhoz a nemzetközi kezdeményezéshez, amelyben tíz belarusz és negyven külföldi szervezet levélben fordult az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának illetékeseihez, fellépést várva tőlük azért, mert az augusztus 9-i elnökválasztással összefüggően a belarusz hatóságok az internethez való hozzáférés korlátozásával is emberi jogokat és alapvető szabadságjogokat sértettek meg.

Az aláírók emlékeztetnek, hogy az 1994 óta hivatalban lévő elnök, Aljakszandr Lukasenka több kihívója nem indulhatott a választáson, egyiküket, Szjarhej Cihanouszkit, a népszerű bloggert be is börtönözték – helyette házastársa, Szvjatlana Cihanouszkaja indult, aki mögé beállt az ellenzék. A választást megelőzően újságírók, bloggerek, aktivisták ellen indultak eljárások, külföldi tudósítókat utasítottak ki az országból.

A választás napján korlátozták az internet-hozzáférést – ahol egyáltalán működött a hálózat, ott részben vagy teljesen elérhetetlenné váltak olyan szolgáltatások, mint a YouTube, a Viber, a Telegram, a Facebook, a Twitter, az Instagram és a Vkontaktye. Belföldi híroldalakat és blogplatformot is blokkoltak, a levélben idézett legsúlyosabb eset pedig, hogy a Golosz nevű alternatív szavazatszámláló rendszer honlapját egy olyan oldalra térítették el, amely a felhasználók személyes adatait próbálta meg ellopni. A választás estéjére gyakorlatilag megszűnt az ország külföldre irányuló internet-kapcsolata.

A levél aláírói emlékeztetnek arra, hogy az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el 2018-ban, amely a tagállamokat felszólítja, hogy az internet vonatkozásában is teljeskörűen védelmezzék azokat a jogokat – így a szólásszabadságot, a békés gyülekezéshez és egyesüléshez való jogot is –, amelyek általában is megilletik az embereket; így különösen tartózkodjanak az internet, vagy egyes tartalmak korlátozásától. Arra is figyelmeztetnek, hogy a belarusz hatóságok internet-hozzáférést korlátozó intézkedéseinek nem lehetett jogalapja, hiszen az ország távközlési törvényének értelmében csak veszélyhelyzet vagy hadiállapot idején hozhatnának ilyen döntéseket.

A címzettektől – Irene Khantól, az ENSZ frissen kinevezett szólásszabadság-ügyi különleges jelentéstevőjétől, Clement Nyaletsossi Voule-tól, a világszervezet gyülekezési jogi és egyesülési jogi különleges jelentéstevőjétől, valamint Anaïs Marintól, a belarusz emberi jogi helyzettel foglalkozó különleges jelentéstevőtől – azt kérik, hogy forduljanak a belarusz kormányhoz annak érdekében, hogy a jogsértéseket orvosolják és a jövőben tartózkodjanak attól a gyakorlattól, amely a szólásszabadság szándékos ellehetetlenítése miatt korlátozza az internethez való hozzáférést.

A levél alább tölthető le.

Internet disruption in Belarus

letöltés »

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A törvényszék sem állt a Médiatanács útjába, el kell hallgatnia a Klubrádiónak

Részletes indoklás nélkül utasította el a Fővárosi Törvényszék azt a keresetet, melyet a Klubrádió képviseletében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nyújtott be a rádió elhallgattatásához vezető médiahatósági döntés miatt.

Nyert a TASZ: Kövér jogsértően tiltott ki újságírókat a Parlamentből

Kövér László a sajtószabadságot sértő döntést hozott, amikor újságírókat tiltott ki a Parlament épületéből – mondta ki ma az Emberi Jogok Európai Bírósága abban az ügyben, amelyben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) hat újságírót képviselt a strasbourgi székhelyű testület előtt.

Árnyaltabban kellett volna fogalmazni, akkor nem ülnénk itt

Első fokon 50.000 forint pénzbírságra ítélete a bíróság ügyfelünket, Vágvölgyi B. Andrást egy Facebook posztért.