Nyílt levél az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának elnökének

A Társaság a Szabadságjogokért egy nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozva az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának elnökéhez fordult a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya 17. cikkelyének felülvizsgálata miatt.

A szervezetek álláspontja szerint a cikkely az 1988-as hatályba lépése óta több szempontból is elavultnak tekinthető: az internethozzáféréssel és a mobiltelefonnal rendelkezők számának robbanásszerű növekedése teljesen megváltoztatta az adatvédelemi szabályozás légkörét. Ezért az aláírók a digitális kor adatvédelmi kihívásaihoz illeszkedő új szabályozás kidolgozását sürgetik. A szervezetek a Bizottság elnökének figyelmébe ajánlották az ACLU amerikai jogvédő szervezet friss riportját, amely véleményük szerint alapját képzehetné egy új, korszerű szabályozásnak. A levél az egyik legsúlyosabb magyar problémára is felhívja a figyelmet. A magyar törvények lehetővé teszik a hatóságoknak, hogy az érintettek tájékoztatása nélkül folytassanak megfigyeléseket büntetőjogi és nem büntetőjogi vizsgálati célokra egyaránt. Ennek jogszerűségét az Európai Emberi Jogi Bíróság is vizsgálja.

A kezdeményezés teljes szövege angol nyelven itt olvasható. 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Az arcképed nem szabad préda!

Olyan érzés volt, mintha egy pornóoldalon láttam volna viszont a képemet" – írta nekünk Bálint*, pedig a róla készült fényképen ruhában volt, és a képben igazán nem volt semmi vállalhatatlan. Bálint képét ugyanis a PestiSrácok.hu engedély nélkül használta fel egy sorosozós, civilezős propagandacikk illusztrációjaként. Bálint ezzel a politikai kontextussal egyáltalán nem tudott azonosulni. Segítségünkkel a kiadóhoz fordult, és képe törlését kérte. Ha Te is így jártál, használd mintakérelmünket, és ne hagyd, hogy bárki engedély nélkül használja fel a képmásodat!

Ki szivárogtat a kedves HírTV-nek?

Az eddigi legsikeresebb magyar közösségi oldal, a wiw.hu alapítója és a tüntetéseken aktív szerepet vállaló Várady Zsolt tizenegy évvel ezelőtti, jelentéktelen tettével kapcsolatos hivatalos iratokat valaki kiszivárogtatta a HírTV-nek. A Magyar Narancs pedig megírta, hogyan vert meg egy házaspárt Habony Árpád. Mi a különbség a két eset között?

Veszélyezteti az információs jogokat az új Alkotmány

Az új Alkotmány megszünteti az információs jogok fellett őrködő országgyűlési biztos intézményét, és helyette egy autonóm hatóság modellje szerint működő szervet állít fel. A TASZ szerint az adatvédelmi biztos hatósággá alakítása súlyosan veszélyezteti az állam átláthatóságának biztosítását szolgáló szabályok érvényesítését, csökkenti az alapjogvédelem jelenlegi szintjét