Nyílt levél az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának elnökének

A Társaság a Szabadságjogokért egy nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozva az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának elnökéhez fordult a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya 17. cikkelyének felülvizsgálata miatt.

A szervezetek álláspontja szerint a cikkely az 1988-as hatályba lépése óta több szempontból is elavultnak tekinthető: az internethozzáféréssel és a mobiltelefonnal rendelkezők számának robbanásszerű növekedése teljesen megváltoztatta az adatvédelemi szabályozás légkörét. Ezért az aláírók a digitális kor adatvédelmi kihívásaihoz illeszkedő új szabályozás kidolgozását sürgetik. A szervezetek a Bizottság elnökének figyelmébe ajánlották az ACLU amerikai jogvédő szervezet friss riportját, amely véleményük szerint alapját képzehetné egy új, korszerű szabályozásnak. A levél az egyik legsúlyosabb magyar problémára is felhívja a figyelmet. A magyar törvények lehetővé teszik a hatóságoknak, hogy az érintettek tájékoztatása nélkül folytassanak megfigyeléseket büntetőjogi és nem büntetőjogi vizsgálati célokra egyaránt. Ennek jogszerűségét az Európai Emberi Jogi Bíróság is vizsgálja.

A kezdeményezés teljes szövege angol nyelven itt olvasható. 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Felhasználói útmutató az európai uniós adatvédelemről

Ez az útmutató tájékoztatással szolgál az uniós adatvédelmi jogban biztosított jogokról és arról, hogy hogyan élhetsz ezekkel a jogokkal.

Egyelőre marad az adatmegőrzés

Az Alkotmánybíróság kibújt a döntés alól és nem mondott véleményt arról, hogy a Telenor és a többi internet- és telefonszolgáltató jogosan tárolja-e mindannyiunk telefonhívásait, emailjeit.

Hogy jutottunk idáig és mi a következő teendő?

Nyilvánosságra kell hozni Schmitt Pál kegyelmi határozatait

A Köztársasági Elnök Hivatala nem titkolhatja, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök milyen ügyekben adott kegyelmet hivatalba lépése óta. Az [origo] kezdeményezésére indult perben az elsőfokon eljáró Fővárosi Törvényszék hirdetett ítéletet.