Nyílt levél az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának elnökének

A Társaság a Szabadságjogokért egy nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozva az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának elnökéhez fordult a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmánya 17. cikkelyének felülvizsgálata miatt.

A szervezetek álláspontja szerint a cikkely az 1988-as hatályba lépése óta több szempontból is elavultnak tekinthető: az internethozzáféréssel és a mobiltelefonnal rendelkezők számának robbanásszerű növekedése teljesen megváltoztatta az adatvédelemi szabályozás légkörét. Ezért az aláírók a digitális kor adatvédelmi kihívásaihoz illeszkedő új szabályozás kidolgozását sürgetik. A szervezetek a Bizottság elnökének figyelmébe ajánlották az ACLU amerikai jogvédő szervezet friss riportját, amely véleményük szerint alapját képzehetné egy új, korszerű szabályozásnak. A levél az egyik legsúlyosabb magyar problémára is felhívja a figyelmet. A magyar törvények lehetővé teszik a hatóságoknak, hogy az érintettek tájékoztatása nélkül folytassanak megfigyeléseket büntetőjogi és nem büntetőjogi vizsgálati célokra egyaránt. Ennek jogszerűségét az Európai Emberi Jogi Bíróság is vizsgálja.

A kezdeményezés teljes szövege angol nyelven itt olvasható. 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Lehet, hogy a kormány épp a te adataidat elemzi, amikor ezt a posztot olvasod

Az Apple és a Google elárulta, tavaly hányszor akart a magyar kormány adatokat szerezni tőlük a felhasználóikról. Tudtad, hogy a techcégeknek egy csomó adatot ki kell adniuk rólad a kormánynak, ha kérik? Mennyire vigyáznak ezek a cégek az adataidra? Hányat adtak ki tavaly? Legújabb projektünkben azt vállaltuk, hogy minél több céget veszünk rá: évente árulják el, mennyi adatot adtak át a kormánynak.

Aggályos megfigyelési gyakorlatok

A TASZ a Privacy International civil szervezettel közösen készített elemzést a magyar adatvédelmi helyzet kiemelt kérdéseivel kapcsolatban. A dokumentum célja, hogy felhívja az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának figyelmét azokra az aggályos megfigyelési gyakorlatokra, amelyekkel a magyar titkosszolgálatok és rendvédelmi szervek élnek.

A TASZ bepereli a Telenort és a Vodafone-t az adatmegőrzés megszüntetéséért

2014 áprilisában az Európai Unió Bírósága érvénytelennek nyilvánította az adatmegőrzési irányelvet, ami azt egységesítette, hogy a tagállamokban az internet- és telefonszolgáltatók milyen adatainkat mennyi ideig tárolhatják és ezekhez a hatóságok hogyan férhetnek hozzá. Az irányelv érvénytelensége ellenére Magyarországon továbbra is hatályban maradt a mindezt lehetővé tevő törvény. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) két nagy szolgáltatót perel be annak érdekében, hogy az Alkotmánybíróság (AB) megsemmisítse a jogellenes törvényt.