Pál Márton és a Freeszfe is SZABAD-díjas

„Hiszünk a történetek teremtő erejében és azt üzenjük mindenkinek, hogy képes változtatni” – mondta Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvezető igazgatója a szervezet csütörtök esti díjátadóján.

Az idei volt a harmadik alkalom, hogy a TASZ SZABAD-díjjal jutalmazta azokat, akik bátor tetteikkel, kiállásukkal egy szabadabb Magyarországhoz járultak hozzá. A jelöltek személyére bárki tehetett javaslatot, közülük választottak ki kilencet a szervezők, majd közönségszavazással, illetve a zsűri szavazataival dőlt el, hogy kik kapják a díjakat, amiket a Stopper Úszóházon tartott gálán adtak át. Az átadón elhangzott beszédek lejátszási listába szerkesztve is megtekinthetők:

„Azt szeretnénk, ha a jelöltek egytől egyig éreznék, hogy hálásak vagyunk nekik. Sokszor szembesülnek nehézségekkel, mi ezt szeretnénk ellensúlyozni azzal, hogy ma este őket ünnepeljük” – mondta beszédében Kapronczay Stefánia. Ennek megfelelően az esemény legfontosabb részét a jelöltek beszédei jelentették, melyekben mindannyian elmondták történetüket.

„Arra jöttünk rá, hogy nekünk szivárványcsaládoknak is muszáj tennünk valamit azért, hogy a hazánk szabadabb, elfogadóbb, klasszabb hely legyen” – mondta Pál Márton, aki elindította „A család az család” kampányt, és ezzel elnyerte az idei közönségdíjat. „Lehetne létezni a saját buborékunkban, lehetne inkább a gyerekeinkre koncentrálni” – sorolta beszédében, de úgy folytatta: „épp a gyerekeink miatt kell beleállni ebbe, muszáj tennünk azért, hogy egy jobb kedvű, nyugodtabb, élhetőbb és elfogadóbb országban nőhessenek fel”. Szerinte ehhez beszélgetni kell azokkal, akik hisznek a párbeszédben, és meg kell próbálni beszélgetni azokkal is, akik elzárkóznak ettől.

„Hiszünk a nyíltságban, az átláthatóságban, a közösségi gondolkodásban, mindez a mai Magyarországról egyre kevésbé mondható el” – jelentette ki Csató Kata bábrendező, amikor a Freeszfe képviseletében átvette a zsűri díját. A közösségük alapértékeiként a szabadságot, a nyitottságot és mindenekelőtt a humánumot említette. „Az is a dolgunk, hogy bátrak legyünk, ezzel példát mutatva, hogy lehet, sőt kell merni, mert más nem merhet helyettünk” – mondta, a Freeszfe-t új lehetőségnek nevezve egy nemzetközi felsőoktatási együttműködésre.

A BOOKR Kids különdíját a Csörögi Tanoda munkatársai, Hárs Nóra és Kalina Yvette vehették át, akik hátrányos helyzetű gyerekeknek segítenek az iskolai tananyag elsajátításában és képességeik játékos fejlesztésében, programokat szerveznek számukra. „Az álmok hajtják előre a gyerekeket, és egy olyan támogató környezet, akik hisznek abban, hogy képesek ezt elérni. Hinni a saját álmainkban, az a valódi szabadság. Ezért mi a Csörögi Tanodában hiszünk a gyerekekben, hogy szabadabb döntést hozhassanak a jövőjükről” – mondták el a díjátadón.

01 Kapronczay Stefania

02 Sztojka Edina

03 Bukovszki Andras

04 Ame Panzh

05 Csato Kata

06 Juhaszne Pap Laura Edina

07 Szijjarto Laszlo

08 Csorogi tanoda

09 Pal Marci

10 Pal Marci Marge dijatado

11 Kapronczay Stefania Nagy Zsolt

12 Csato Kata Kapronczay Stefania dijatado

13 Hars Nora Kalina Yvette Horvath Dorka dijatado

14 Pal Marci Csato Kata

15 Ame Panzh

16 Szalay Anna Lilla

17 Kalina Yvette Hars Nora Pal Marci Csato Kata

18 Jeloltek csoportkep

„Abban hiszünk, hogy ha elmeséljük és felhangosítjuk azokat a történeteket, amikben emberek kiálltak az igazukért, küzdöttek a közösségük jogaiért, nem féltek szembeszállni a hatalommal, akkor ezek a történetek másoknak is erőt és inspirációt adhatnak. Szeretnénk, ha azok a történetek lennének hangosak, amelyek cselekvésre inspirálnak, amik arról szólnak, hogy bárki létrehozhat valami fontosat, valami rendkívülit” – mondta el Kapronczay Stefánia. Ilyen történet volt a többi jelölté is: Ignácz Judité, Fedorkó Boglárkáé és az Ame Panzh-é, ami felületet ad a roma fiataloknak, hogy szabadon beszélhessenek az őket körülvevő közönyről és gyűlöletről; Bukovszki Andrásé, aki azért áll ki, hogy a Balatont szerető embereknek maradjon még valami a tópartból; Juhászné Papp Laura Edináé, aki nem hagyta annyiban, hogy a mozgáskorlátozott embereket figyelmen kívül hagyják a dunakeszi vasútállomás felújításakor; Szalay Anna Lilláé, aki eléri, hogy a fiatal nőt, az influencert és a modellt is lássuk benne és senki ne intézze el annyival, hogy ő egy Down-szindrómával élő lány; Dr. Szijjártó Lászlóé, aki kiállt azért, hogy az egészségügyi ellátórendszer hibáit a járvány idején ne hallgassák el; és Sztojka Edináé, aki ápolóként a koronavírus miatt magára öltött szkafanderben tapasztalhatta meg, hogy milyen, amikor nem néznek rá gyanakvóan a bőrszíne miatt.

A SZABAD-díjat és a rendezvényt támogatták: 444, Brit Nagykövetség, BOOKR Kids, PekSnack, Búza Kriszta – Kitchy Design, Velényi Réka és Sike Balázs – Sike Pince, Hitka Viktória.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Tovább korlátozná az információszabadságot egy törvényjavaslat

Ismeretes, hogy a kormánynak a költségvetést megalapozó törvényjavaslatában szerepel egy szakasz, amely szerint nem ismerhető meg „köztulajdonban álló gazdasági társaság, valamint az általa irányított vállalkozás üzleti tevékenységével kapcsolatos azon adat”, amelynek nyilvánossága a vállalat számára piaci sérelmet okozna. A TASZ a törvényjavaslatban szereplő szabályok egy részével sok hasonlóságot mutató, a postatörvénybe írt szabályokat is alkotmányellenesnek tartotta, ezt az Alkotmánybíróságnak címzett amicus indítványában részletesen ki is fejtette.

A Kúria szerint sem sértettük meg a Hír TV jó hírnevét

A Kúrián is nyert a TASZ az évek óta húzódó perben, melyet a HírTv indított szervezetünk ellen.

Paks 2: A kormány saját szabályait sem tartja be?

Az új paksi atomerőműről szóló döntéshozatali folyamat során a kormány még a saját maga által hozott jogszabályt sem tartotta be, mivel nem végezték el a megalapozó vizsgálatokat. Ez derült ki annak a pernek a pénteki tárgyalásán, amelyet az Energiaklub a Társaság a Szabadságjogokért jogi képviseletével indított a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal szemben a paksi döntést megalapozó hatásvizsgálatok és elemzések megismeréséért.