Pert nyert a TASZ a Belügyminisztériummal szemben: ki kell adni a választások előtti lakcímbejelentések adatait

A nyilvánosságra tartozik, hogy hányan létesítettek lakcímet és jutottak így választójoghoz a 2018-as országgyűlési választást megelőzően, mondta ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Political Capital (PC) által a Belügyminisztériumtól (BM) kikért adatok kiadásához kapcsolódó perben a bíróság. A TASZ 2019-ben is folytatja a választási jogi tevékenységét: frissíti a valasztasz.hu tartalmait, választási jogi képzéseket tart országszerte és forródrótot üzemeltet.

A TASZ és a PC közösen igényelt adatokat a Belügyminisztériumtól (BM), hogy kiderítse, közvetlenül az országgyűlési választást megelőzően hányan létesítettek Magyarországon lakcímet. Ahogy ezt akkor is megírták, ezekből a közérdekű adatokból lehetne arra következtetni, hogy történtek-e visszaélésszerű lakcímbejelentések, amelyek befolyásolhatták a 2018-as országgyűlési választást. A Belügyminisztérium akkor megtagadta a válaszadást, ezért a két szervezet bírósághoz fordult, hogy elérje a közérdekű adatok kiadását.

Március 27-én az elsőfokú bíróság kötelezte a BM-et az adatok kiadására. Ezzel egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy megtudjuk, mekkora méreteket öltött a választás eredményének befolyásolására irányuló lakcímbejelentés.

A TASZ 2019-ben is folytatja a Választási Jogi Programját, amelynek keretében kiegészíti és megújítja a valasztasz.tasz.hu oldalt az európai parlamenti (EP) és az önkormányzati választásokra vonatkozó anyagokkal. Ezen a választópolgárok, az újságírók és az önkormányzati választáson jelöltként indulni tervezők minden szükséges információt és jogi segítséget megtalálnak a választáson való aktív részvételhez. A TASZ jogsegélyt nyújt a hozzá forduló választópolgároknak és jelölteknek, jelölő szervezeteknek, forródrótot indít, mely a 06 30 757 2055-ös telefonszámon érhető el. Az EP választás napjáig országszerte képzéseket szervez, hogy a választási eljárás érthető és átlátható legyen minél több állampolgár számára. Mindemellett pedig monitorozza a választási szervek és az eljáró bíróságok választással kapcsolatos tevékenységét.

A valasztasz.tasz.hu látogatói többek között ahhoz kaphatnak tippeket, hogyan léphetnek fel a jogsértő vagy erkölcstelen kampányolás ellen, mit tehetnek, ha visszaélnek az aláírásgyűjtéshez megadott adataikkal, milyen jogaik vannak egy választási gyűlésen vagy hogyan lehetnek szavazatszámláló bizottsági tagok.

“A bíróság mostani döntése lehetővé teszi, hogy tisztábban lássunk azzal kapcsolatban, hogyan is zajlanak valójában Magyarországon a választások. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a választópolgárok tájékozódhassanak a jogaikról és a polgárokkal közösen fellépünk a jogsértésekkel és csalásokkal szemben.” -- mondta Szabó Attila, a TASZ Választási Jogi Programjának vezetője.

Kérjük, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel segítse elő, hogy a TASZ Választási Jogi Programjának szolgáltatásairól a nyilvánosság tudomást szerezhessen. A BM-esl szembeni perrel vagy a TASZ Választási Jogi Programjával kapcsolatban felmerülő kérdéseivel keresse Szabó Attilát, a TASZ Választási Jogi Programjának koordinátorát a 06 70 329 5788-as telefonszámon.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Van beleszólásod: vegyél részt aktívan a közügyekben!

Szeretnéd a saját szemeddel látni, mit művelnek az önkormányzati képviselőid, de nem engednek be az ülésekre? Meg akarod mutatni másoknak is, mit gondol a helyi szemétlerakó létesítéséről a választott képviselőjük, de nem engednek felvételt készíteni az önkormányzati képviselő-testületi ülésről? Felszólalnál az óvodai férőhelyek hiánya miatt a közmeghallgatáson, de nem hagynak szóhoz jutni? Vagy esetleg már évek óta nem is volt közmeghallgatás a településeden? Új, helyi aktivistákat támogató 1x1-ünkben megmutatjuk, ezekben a helyzetekben – és még sok más hasonló helyzetben – mit tehetsz. Sőt: számos mintabeadványt is kínálunk Neked, hogy a helyi önkormányzat munkájának monitorozása során Téged ért jogsérelmekkel jogi ismeretek nélkül is könnyen fel tudd venni a harcot.

KISOKOS: Helyi önkormányzati aktivizmusról

Sok lehetőség van arra, hogy a lakosok a helyi közügyeket érintő politikai döntéshozatalban részt vegyenek. Az ötévente tartott önkormányzati választásokon és a kivételesen előforduló helyi népszavazáson kívül a helyi közösségek más eszközökkel is befolyásolhatják az őket érintő helyi kérdéseket. Ilyen további eszköz a közmeghallgatás is, amely közvetlen kapcsolatot teremthet a lakosok és a döntéshozók között. Ez az 1x1 abban abban igazít el, hogy a helyi szinten meghozott döntésekbe hogyan és milyen feltételek mellett szólhatunk bele a választásokon és a népszavazásokon kívül.