KISOKOS: Mit tegyek, ha rendőri visszaélést tapasztaltam?

A jogsegélyszolgálatunkhoz gyakran érkeznek rendőri visszaéléssel, túlkapással, bántalmazással kapcsolatos panaszok. A rendőrség az állami erőszakmonopólium egyik letéteményese, ezért különösen fontos, hogy a rendőrség nevében eljáró személyek betartsák a rájuk vonatkozó garanciális szabályokat, amelyeket mindenekelőtt a rendőrségi törvény IV. V. és VI. fejezetei tartalmaznak. Ha a rendőr megszegi ezeket a szabályokat, jellemzően alapjogsértés történik.

Mit tehet, ha úgy gondolja, hogy a rendőr az Önnel szembeni intézkedése során jogtalanul vagy diszkriminatív módon viselkedett?

Amennyiben súlyos jogsértésről van szó (például bántalmazás, kényszervallatás, jogellenes fogvatartás), úgy valószínűleg bűncselekményt követett el a rendőr. Ilyenkor tegyen feljelentést az ügyészségen (fontos, hogy a feljelentésben jelölje meg bizonyítékait, pl. a sérüléséről készült látleletet)! Ha úgy gondolja, hogy a rendőr rasszista vagy egyéb előítéletes indítékkal követett el Önnel szemben bűncselekményt, akkor gyűlölet-bűncselekmény miatt is tegyen feljelentést!

Ha kevésbé súlyos incidens történt (például alaptalanul megbilincselték, megalázóan beszéltek Önnel intézkedés közben, vagy nem voltak hajlandóak az Ön bejelentésével foglalkozni), akkor tegyen panaszt a Független Rendészeti Panasztestületnél! (Erre az esettől számított 20 napja van!)

Ha kicsúszott a 20 napos határidőből, a sérelmezett esettől számított 30 napon belül az adott rendőri szerv vezetőjéhez is fordulhat panasszal!

NÉHÁNY PRAKTIKUS JÓTANÁCS

  1. Írja fel a rendőr azonosítószámát. Ha nem látható a rendőr neve, azonosító száma, (egyenruhás rendőr esetében azonosító jelvénye) kérje meg, hogy közölje, köteles erre.
  2. Az Önnel kapcsolatos rendőri intézkedésről kérjen írásos dokumentációt, és ezt őrizze meg, mert a későbbiekben ha panaszt tesz az ügyben, hasznát veheti. A rendőr nem köteles minden intézkedésről írásos dokumentációt kiadni, a következő eseteket kivéve: előállítás idejéről szóló igazolás, helyszíni bírság kiszabásáról szóló nyomtatvány, átvételi elismervény a jogosítvány, vagy forgalmi engedély elvételéről.
  3. Jegyezze fel, hogy pontosan hol és mikor történt az eset. Ha voltak az esetnek tanúi, jegyezze fel a nevüket, címüket.
  4. Ha tanúkon kívül bármilyen más bizonyítéka (pl. fénykép, videó- vagy hangfelvétel) van, őrizze meg!
  5. Ha sérülése keletkezett, menjen el orvoshoz és vetessen fel látleletet!
  6. A fellebbezéshez és a bírósági felülvizsgálathoz érdemes jogi képviselő segítségét igénybe venni.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Jogod van! - Mélyszegénységben élőknek készült képregényünk

Jogod van! címmel képregényt készített a TASZ annak érdekében, hogy a mélyszegénységben élő emberek is megismerhessék a jogaikat, szükség esetén megfelelő szervezethez tudjanak fordulni.

KISOKOS: A 2012-es szabálysértési törvényről

Közérthető kiadványt készítettünk a 2012. április 15-én hatályba lépett új szabálysértési törvény eljárási szabályairól.

Kocsis Máté válaszolt – küldjön neki adatigénylést!

Korábban arra kértük azokat, akiket felháborít a hajléktalan emberek kriminalizálása, hogy küldjenek levelet Kocsis Máténak, józsefvárosi polgármesternek, országgyűlési képviselőnek és Fidesz hajléktalanügyi referensnek. Levelünkre kaptunk egy választ, most újabb levél elküldésre kérjük Önöket.