Szó sincs enyhítésről

Néhány napja megtörtént az ún. abortusztabletta regisztrációja. Az abortusztabletta egy a WHO alapvető gyógyszerek listáján szereplő készítmény, amellyel bizonyos feltételek esetén (pl. terhesség korai szakasza) kevesebb és kisebb szövődmény lehetőségének veszélyével végezhető el a beavatkozás.

Az alkalmazását a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium már 2005-ben is támogatta a terhesség 8. hetéig és kórházi körülmények között, azonban a tabletta alkalmazására azóta sem kerülhetett sor. A beavatkozás ilyen módon való elvégzésének lehetővő tétele semmilyen formában nem jelenti a szabályozás enyhülését.

Korábban már a fellángoló indulatok megakadályozták a tabletta kórházi forgalomba kerülését, így azt, hogy a nők egy része hozzáférhessen a korszerűbb, az egészségét kevésbé megterhelő készítményhez. Mindenekelőtt közérdekű adatigényléssel igyekszünk megtudni, hogy milyen konkrét lépések szükségesek a tabletta tényleges alkalmazásához, illetve mely kutatási eredményekre utal az Egészségügyért Felelős Államtitkárság, amikor a készítmény biztonságosságát vonja kétségbe.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nehezebb lesz az abortuszt választani?

Véleményeztük a jogszabályt, mely - a TASZ álláspontja szerint - a nők önrendelkezési jogát sértő módon az örökbe adást támogatja az abortusz helyett.

Milyen "rejtett kockázatokkal" jár az abortusztabletta?

A TASZ és a Patent Egyesület az EMMI Egészségügyért Felelős Szakállamtitkárságához fordult, hogy megtudja, mik az abortusztabletta "rejtett kockázatai."

Drawing the Line

Freedom of religion and equality are fundamental rights, enshrined in human rights laws and constitutions around the world. This report, Drawing the Line: Tackling Tensions Between Religious Freedom and Equality, examines three interrelated aspects of these rights: religious freedom and equality for LGBT individuals, religious freedom and reproductive rights, and religious freedom as expressed through attire, hair, or other forms of religious appearance.