Szó sincs enyhítésről

Néhány napja megtörtént az ún. abortusztabletta regisztrációja. Az abortusztabletta egy a WHO alapvető gyógyszerek listáján szereplő készítmény, amellyel bizonyos feltételek esetén (pl. terhesség korai szakasza) kevesebb és kisebb szövődmény lehetőségének veszélyével végezhető el a beavatkozás.

Az alkalmazását a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium már 2005-ben is támogatta a terhesség 8. hetéig és kórházi körülmények között, azonban a tabletta alkalmazására azóta sem kerülhetett sor. A beavatkozás ilyen módon való elvégzésének lehetővő tétele semmilyen formában nem jelenti a szabályozás enyhülését.

Korábban már a fellángoló indulatok megakadályozták a tabletta kórházi forgalomba kerülését, így azt, hogy a nők egy része hozzáférhessen a korszerűbb, az egészségét kevésbé megterhelő készítményhez. Mindenekelőtt közérdekű adatigényléssel igyekszünk megtudni, hogy milyen konkrét lépések szükségesek a tabletta tényleges alkalmazásához, illetve mely kutatási eredményekre utal az Egészségügyért Felelős Államtitkárság, amikor a készítmény biztonságosságát vonja kétségbe.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Az abortusztabletta felkerült a WHO listájára

Az Egészségügyi Világszervezet Létfontosságú Gyógyszerek Listáján immár szerepel az abortusztabletta néven ismert RU 486 tabletta is, amely műtéti beavatkozás helyett gyógyszeres terhesség-megszakítást tesz lehetővé.

Nehezebb lesz az abortuszt választani?

Véleményeztük a jogszabályt, mely - a TASZ álláspontja szerint - a nők önrendelkezési jogát sértő módon az örökbe adást támogatja az abortusz helyett.

Milyen "rejtett kockázatokkal" jár az abortusztabletta?

A TASZ és a Patent Egyesület az EMMI Egészségügyért Felelős Szakállamtitkárságához fordult, hogy megtudja, mik az abortusztabletta "rejtett kockázatai."