Vény nélkül – Az Autisták Országos Szövetsége és a TASZ közösen írott kiadványa

Februárban megjelent az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és a TASZ kiadványa, amely autista gyermeket nevelő szülőknek kíván segítséget nyújtani az egészségügyi ellátással kapcsolatban.

Az AOSZ által finanszírozott kiadvány első része az autisták egészségügyi ellátásával kapcsolatos gyakori kérdésekre ad választ, míg a második részben a TASZ betegjogi programvezetője foglalja össze a fontos betegjogi tudnivalókat a fenti vonatkozásban. A kiadvány első felét Széplaki Mirjam írta, aki több évtizede dolgozik az egészségügyben, és a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán oktatja autista kliensek ellátását. Az első részben hasznos tanácsok olvashatók többek között arról, hogy miként érdemes megszervezni a kórházba menetelt, illetve az ott tartózkodást, mire kell figyelni az egészségügyi személyzettel való kommunikáció során valamint az otthoni ápolásról is. Míg a kiadvány második részében az egészségügyi jogszabályok rendelkezéseit elemzi a kiadvány, külön kitérve az autisták számára különös jelentőséggel bíró élethelyzetekre.

A kiadvány elérhető az AOSZ irodájában és innen letölthető

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Hogyan juss ki a zárt osztályról?

“2002-ben egy nyílt pszichiátriai osztályon voltam. Éjszaka zaklatottnak éreztem magam, és nem tudtam aludni. Nem akartam felébreszteni a szobatársaimat, így fel-alá mászkáltam a folyosón. A nővér rám szólt, hogy ha nem megyek vissza a szobába, akkor a figyelőbe küld. Nem tudtam, hogy a figyelő ugyanaz, mint a zárt osztály.”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Európában a felnőtt lakosság mintegy 27%-a küzdött valamilyen mentális nehézséggel csak az elmúlt évben. Az elérhető legfrissebb adatok szerint Magyarországon is több mint fél millió ember kap évente pszichiátriai/pszichológiai kezelést valamilyen egészségügyi intézményben. Még ennél is nagyobb azoknak a száma, akik problémáikkal magánúton, vagy egyáltalán nem fordulnak szakemberhez.


Iskolások - iskola nélkül - a TASZ új filmje

Mától joguk van gyógypedagógiai iskolába járni a súlyosan, halmozottan fogyatékos tanulóknak, az iskoláknak viszont nem kötelező felvenni őket. Magyarország elismeri oktatási jogaikat, csak nem engedi őket iskolába járni...

Pereljen a választójogáért! Gondnokság alá helyezett polgároknak jogsegélyt nyújtunk

A TASZ ingyenes jogsegélyt és jogi képviseletet ajánl olyan gondnokság alá helyezett, választójogukban korlátozott személyeknek, akik választójogukkal élni kívánnak.