Vény nélkül – Az Autisták Országos Szövetsége és a TASZ közösen írott kiadványa

Februárban megjelent az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és a TASZ kiadványa, amely autista gyermeket nevelő szülőknek kíván segítséget nyújtani az egészségügyi ellátással kapcsolatban.

Az AOSZ által finanszírozott kiadvány első része az autisták egészségügyi ellátásával kapcsolatos gyakori kérdésekre ad választ, míg a második részben a TASZ betegjogi programvezetője foglalja össze a fontos betegjogi tudnivalókat a fenti vonatkozásban. A kiadvány első felét Széplaki Mirjam írta, aki több évtizede dolgozik az egészségügyben, és a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán oktatja autista kliensek ellátását. Az első részben hasznos tanácsok olvashatók többek között arról, hogy miként érdemes megszervezni a kórházba menetelt, illetve az ott tartózkodást, mire kell figyelni az egészségügyi személyzettel való kommunikáció során valamint az otthoni ápolásról is. Míg a kiadvány második részében az egészségügyi jogszabályok rendelkezéseit elemzi a kiadvány, külön kitérve az autisták számára különös jelentőséggel bíró élethelyzetekre.

A kiadvány elérhető az AOSZ irodájában és innen letölthető

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Újra a Ptk-ról - AB beadvány veszélyezteti a gondnokság új szabályait

Répássy Róbert országgyűlési képviselő Alkotmánybírósági beadványában indítványozta, hogy a testület mondja ki az új Ptk-t hatályba léptető rendelkezés alkotmányellenességét. Civil szervezetek az Alkotmánybíróságtól az indítvány elutasítását kérik a felkészülési idő elégséges volta és a változások rendkívüli előremutató jellege miatt.

Anyaság és fogyatékosság

„Szerettem volna gyereket és mindaddig próbálkoztam, amíg meg nem tudtam, hogy 14 éves koromban, amikor egy intézetben éltem, sterilizáltak.”

Fogyatékosságpolitikai reformot! - Tervezzen velünk!

Fogyatékosságügyi reformra vonatkozó javaslat kidolgozására vállalkozott a Budapest Intézet és a TASZ. Erre azért van szükség, mert a hazai szociálpolitika az elmúlt 12 év alatt a reformhoz szükséges akciótervek kidolgozásáig sem jutott el, miközben 15 ezer fogyatékos és 8 ezer mentális zavarokkal élő ember él továbbra is nagy létszámú otthonokban. Még több információt az új programról a cikkben és a tasz.hu/intezet-helyett oldalon talál!