Vény nélkül – Az Autisták Országos Szövetsége és a TASZ közösen írott kiadványa

Februárban megjelent az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) és a TASZ kiadványa, amely autista gyermeket nevelő szülőknek kíván segítséget nyújtani az egészségügyi ellátással kapcsolatban.

Az AOSZ által finanszírozott kiadvány első része az autisták egészségügyi ellátásával kapcsolatos gyakori kérdésekre ad választ, míg a második részben a TASZ betegjogi programvezetője foglalja össze a fontos betegjogi tudnivalókat a fenti vonatkozásban. A kiadvány első felét Széplaki Mirjam írta, aki több évtizede dolgozik az egészségügyben, és a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán oktatja autista kliensek ellátását. Az első részben hasznos tanácsok olvashatók többek között arról, hogy miként érdemes megszervezni a kórházba menetelt, illetve az ott tartózkodást, mire kell figyelni az egészségügyi személyzettel való kommunikáció során valamint az otthoni ápolásról is. Míg a kiadvány második részében az egészségügyi jogszabályok rendelkezéseit elemzi a kiadvány, külön kitérve az autisták számára különös jelentőséggel bíró élethelyzetekre.

A kiadvány elérhető az AOSZ irodájában és innen letölthető

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Pereljen a választójogáért! Gondnokság alá helyezett polgároknak jogsegélyt nyújtunk

A TASZ ingyenes jogsegélyt és jogi képviseletet ajánl olyan gondnokság alá helyezett, választójogukban korlátozott személyeknek, akik választójogukkal élni kívánnak.

Demonstráció a súlyosan-halmozottan fogyatékos gyermekek oktatási jogaiért

Lázár János törvénymódosító javaslata alapján az új köznevelési törvény nem tartalmazná a súlyosan-halmozottan fogyatékos gyerek iskolai osztályaiban a minimális óraszámokra vonatkozó előírást. A javaslat ellen pénteken békés demonstrációt tartanak szülők a Parlament előtt.

Pontatlan tudósítások a mozsgói szociális otthon vizsgálatával kapcsolatban

Az EMMI felejelentést tett, mert álláspontja szerint a mozsgói szociális otthont megalapozatlan vádak érték. Az ezzel kapcsolatos híradások pontatlanul tudósítanak az események sorrendjéről és a TASZ felelősségéről az üggyel kapcsolatban. A TASZ tavaly nyáron fordult az ombudsmanhoz, miután egy anonimitást kérő panaszos bántalmazásokról tanúskodó felvételeket és egyéb panaszokat küldött a szervezetnek. A TASZ célja ezzel kizárólag a fogyatékossággal élő emberek jogainak védelme volt, s így volt biztosított, hogy gyors és pártatlan vizsgálat lesz az intézményben.