Hiányzó emlékek

Barbara már a kórházból sem vihette haza újszülött kisfiát, Bencét. Két évig pereskedett, mire Bence először hazamehetett vele. Jázmin négyéves volt, amikor elszakították tőle, és csak nyolcéves korában kaphatta őt vissza. Az elvesztegetett éveket senki sem adhatja vissza ezeknek a családoknak. Nemcsak a közösen eltöltött idő tűnik el, hanem ezzel együtt a közös emlékek, a gyerek életének legfontosabb pillanatai és szépen lassan mindaz, amit a szülő a gyerekéről tudott, ahogyan megismerte őt. Nem tudja már, hogy mi nyugtatja meg éjszaka, ha sír, mi a kedvenc rajzfilmje, mi nevetteti meg, kibe lesz szerelmes. Ezek a közös emlékek kötik össze a családokat, amiktől megfosztják mind a felnőtteket, mind a gyerekeket a jogtalan gyerekkiemelések során.

A magyar gyermekvédelmi rendszer diszkriminatív működéséről készült kutatásokhoz hasonlóan jogsegélyszolgálatunkon keresztül mi is azt tapasztaltuk, hogy roma családok tömegei veszítik el a gyerekeiket szegénység és a gyerekvédelmi rendszerben dolgozók előítéletei miatt. Emiatt kezdtünk el olyan roma származású családokkal dolgozni, akik mind ugyanannak a kistelepülésnek a lakosai, és akiknek gyerekeit jogellenesen emelték ki a családból. 2016-ban, a kampány ideje alatt 3 családnak nyújtottunk folyamatos jogi segítséget, akiknek a történetét be is mutattuk, de azóta is rengeteg család fordul hozzánk azért, hogy segítsünk nekik visszaszerezni a jogellenesen kiemelt gyerekeiket.

Az általunk képviselt családok történetét fotóalbumban mutattuk be, és petíciót is indítottunk a családok újraegyesítéséért, amelyhez neves művészek és közéleti személyiségek is csatlakoztak, akik saját gyerekeikkel kapcsolatos élményekről, emlékekről meséltek. A történetekkel és a petícióval országjárásba kezdtünk, amelyet a gyerekjogi világnapon zártunk.

Ezen a szimbolikus napon (szeptember 20.) a Város Mindenkié Csoporttal és az érintettekkel közösen az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt tartottunk rendezvényt, és a minisztérium képviselőinek átadtuk az összegyűjtött aláírásokat, valamint az általunk kidolgozott szakmai javaslatcsomagot.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Igazat adott nekünk az ombudsman: eldöntheti az anya, hogy újszülöttje mellett akar-e lenni a kórházban

Az ombudsman is osztja álláspontunkat: az a helyes, ha az anya és újszülöttje folyamatosan együtt lehet a kórházban. Ez az ún. rooming-in – ha ezt nem teszik lehetővé, az sérti a baba érdekét és nem tartja tiszteletben a családi életet sem. Ha pedig nincs lehetőség együttes elhelyezésre, akkor lehetővé kell tenni a kórház mielőbbi elhagyását, vagyis az ambuláns szülést.

„Gyerekkel vagyok” – a TASZ új felmérése a szülői jelenlétért a kórházakban

A TASZ immár második alkalommal végzett felmérést azzal kapcsolatban, hogy mennyire korlátozzák a kórházak az egészségügyi törvény által biztosított folyamatos kapcsolattartás jogát a szülészeteken, illetve gyermekosztályokon. A „Gyerekkel vagyok” kezdeményezés célja, hogy minden intézményben a gyermeke mellett maradhasson a szülő a nap 24 órájában.

Alkotmánybírósághoz fordul a TASZ - VIDEÓ

A rendszerváltozás óta alkotmányos mulasztásban van a mindenkori jogalkotó, mert nem alkotta meg az intézeten kívüli szülés szabályozását. A TASZ Alkotmánybírósághoz fordult annak érdekében, hogy a mulasztást mondja ki és kötelezze az Országgyűlést, illetve a Kormányt a szabályozás megalkotására.