Hiányzó emlékek

Barbara már a kórházból sem vihette haza újszülött kisfiát, Bencét. Két évig pereskedett, mire Bence először hazamehetett vele. Jázmin négyéves volt, amikor elszakították tőle, és csak nyolcéves korában kaphatta őt vissza. Az elvesztegetett éveket senki sem adhatja vissza ezeknek a családoknak. Nemcsak a közösen eltöltött idő tűnik el, hanem ezzel együtt a közös emlékek, a gyerek életének legfontosabb pillanatai és szépen lassan mindaz, amit a szülő a gyerekéről tudott, ahogyan megismerte őt. Nem tudja már, hogy mi nyugtatja meg éjszaka, ha sír, mi a kedvenc rajzfilmje, mi nevetteti meg, kibe lesz szerelmes. Ezek a közös emlékek kötik össze a családokat, amiktől megfosztják mind a felnőtteket, mind a gyerekeket a jogtalan gyerekkiemelések során.

A magyar gyermekvédelmi rendszer diszkriminatív működéséről készült kutatásokhoz hasonlóan jogsegélyszolgálatunkon keresztül mi is azt tapasztaltuk, hogy roma családok tömegei veszítik el a gyerekeiket szegénység és a gyerekvédelmi rendszerben dolgozók előítéletei miatt. Emiatt kezdtünk el olyan roma származású családokkal dolgozni, akik mind ugyanannak a kistelepülésnek a lakosai, és akiknek gyerekeit jogellenesen emelték ki a családból. 2016-ban, a kampány ideje alatt 3 családnak nyújtottunk folyamatos jogi segítséget, akiknek a történetét be is mutattuk, de azóta is rengeteg család fordul hozzánk azért, hogy segítsünk nekik visszaszerezni a jogellenesen kiemelt gyerekeiket.

Az általunk képviselt családok történetét fotóalbumban mutattuk be, és petíciót is indítottunk a családok újraegyesítéséért, amelyhez neves művészek és közéleti személyiségek is csatlakoztak, akik saját gyerekeikkel kapcsolatos élményekről, emlékekről meséltek. A történetekkel és a petícióval országjárásba kezdtünk, amelyet a gyerekjogi világnapon zártunk.

Ezen a szimbolikus napon (szeptember 20.) a Város Mindenkié Csoporttal és az érintettekkel közösen az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt tartottunk rendezvényt, és a minisztérium képviselőinek átadtuk az összegyűjtött aláírásokat, valamint az általunk kidolgozott szakmai javaslatcsomagot.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Az ombudsman szerint sem kötelező a várandósgondozás

Tavasszal már írtunk róla, hogy 2017 végén az alapvető jogok biztosához fordultunk, mert nem tartottuk egyértelműnek, hogy kötelezők-e a terhesség alatti vizsgálatok – például az ultrahang és a vérvétel – vagy sem. Szerintünk a jogi szabályozás nem egyértelmű a kérdésben, ez pedig a várandós nő önrendelkezési jogának sérelmével jár. Az ombudsman pár napja kiadott jelentése minket igazolt.

Ön kért ma már engedélyt a gyerekei neveléséhez?

Ma két családnak kézbesített a posta gyámhivatali határozatot, két szülőpár várta hónapok óta, tűkön ülve az évente ismétlődő vizsgálat eredményét. A döntés nem kisebb súlyú, mint a gyermekeik - egyik család esetében három, másikuk esetében öt kisgyerek – sorsa: az egymástól távol töltött hónapok, sőt évek után, végre kiérdemelték-e, hogy újra ők lehessenek „Anya” és „Apa”, hogy ne kelljen a havonta egyszer egy órára engedélyezett láthatáson a faliórára meredve rettegni a percek fogyásától.

A TASZ álláspontja az otthonszülést szabályozni kívánó tervezetről

Az Egészségügyi Minisztérium közzétette javaslatát az otthonszülés jogi szabályozásával kapcsolatban. Olvassa el véleményünket a Minisztérium tervezetéről!