Hiányzó emlékek kampány - 2016

Barbara már a kórházból sem vihette haza újszülött kisfiát, Bencét. Két évig pereskedett, mire Bence először hazamehetett vele. Jázmin négyéves volt, amikor elszakították tőle, és csak nyolcéves korában kaphatta őt vissza.

Az elvesztegetett éveket senki sem adhatja vissza ezeknek a családoknak. Nemcsak a közösen eltöltött idő tűnik el, hanem ezzel együtt a közös emlékek, a gyerek életének legfontosabb pillanatai és szépen lassan mindaz, amit a szülő a gyerekéről tudott, ahogyan megismerte őt. Nem tudja már, hogy mi nyugtatja meg éjszaka, ha sír, mi a kedvenc rajzfilmje, mi nevetteti meg, kibe lesz szerelmes. Ezek a közös emlékek kötik össze a családokat, amiktől megfosztják mind a felnőtteket, mind a gyerekeket a jogtalan gyerekkiemelések során.

MIK AZOK A HIÁNYZÓ EMLÉKEK?

A KAMPÁNY SORÁN

A magyar gyermekvédelmi rendszer diszkriminatív működéséről készült kutatásokhoz hasonlóan jogsegélyszolgálatunkon keresztül mi is azt tapasztaltuk, hogy roma családok tömegei veszítik el a gyerekeiket szegénység és a gyerekvédelmi rendszerben dolgozók előítéletei miatt. Emiatt kezdtünk el olyan roma származású családokkal dolgozni, akik mind ugyanannak a kistelepülésnek a lakosai, és akiknek gyerekeit jogellenesen emelték ki a családból. 2016-ban, a kampány ideje alatt 3 családnak nyújtottunk folyamatos jogi segítséget, akiknek a történetét be is mutattuk, de azóta is rengeteg család fordul hozzánk azért, hogy segítsünk nekik visszaszerezni a jogellenesen kiemelt gyerekeiket.

Az általunk képviselt családok történetét fotóalbumban mutattuk be, és petíciót is indítottunk a családok újraegyesítéséért, amelyhez neves művészek és közéleti személyiségek is csatlakoztak, akik saját gyerekeikkel kapcsolatos élményekről, emlékekről meséltek. A történetekkel és a petícióval országjárásba kezdtünk, amelyet a gyerekjogi világnapon zártunk.

Ezen a szimbolikus napon (szeptember 20.) a Város Mindenkié Csoporttal és az érintettekkel közösen az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt tartottunk rendezvényt, és a minisztérium képviselőinek átadtuk az összegyűjtött aláírásokat, valamint az általunk kidolgozott szakmai javaslatcsomagot.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A TASZ jogi álláspontja az iskolanyitásról - 2021.04.18.

A kormány elsődleges feladata a jelenlegi járványhelyzetben, hogy a lehető legtöbbet tegyen az emberek életének védelme, egészségük megőrzése érdekében. Ezért kapta különleges jogalkotói felhatalmazását is, amely gyors és hatékony jogalkotást tesz lehetővé. A védelmi intézkedésekkel bevezetett jelenlegi jogkorlátozások alapja és középpontja tehát az emberi élet mint legfőbb érték védelme. Az iskolák nyitásáról szóló döntés meghozatalakor azonban az életvédelem mellett olyan tényezőket is figyelembe kell venni, amelyek nem azonnal vagy rövidtávon, hanem közép- vagy hosszútávon jelentkeznek és eredményeznek esetleg jelentős hátrányt egyes társadalmi csoportok helyzete vagy a gazdaság működése szempontjából. Ebben az állásfoglalásunkban összefoglaljuk, hogy az iskolák felelős újranyitásához mely szempontokat kellene figyelembe venni, és ezek alapján milyen feltételek mentén hozható meg felelősen az iskolanyitásról szóló döntés.

A Gyermekjogi Civil Koalíció javaslatai a koronavírus-krízisben

A Gyermekjogi Civil Koalíció javaslatokat fogalmazott meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma számára annak érdekében, hogy a gyermekjogok a járványügyi helyzet teremtette helyzetben is maradéktalanul érvényesülhessenek. A levélhez 21 szervezet és 8 egyéni szakértő csatlakozott, valamint a Eurochild európai gyermekjogi ernyőszervezet is támogatóként mellé állt.

Mutasd meg a közösség erejét a saját településeden is!

A Szabad napot minden családnak! kampányunk során közel tízezren írták alá a petíciónkat. Szeretnénk, ha az érintettek és támogatók hangja közvetlenül a helyi polgármester-jelöltekhez is eljutna, ehhez találsz itt segítséget.