A koronavírus elleni védőoltásokról

jogi szempontból

Jogsegélyszolgálatunkat hetek óta elárasztják a koronavírus-védőoltással kapcsolatos kérdések, ami nem csoda, hiszen a kormány átláthatatlanul és ellentmondásosan kommunikál az oltóanyagokról, az oltás folyamatáról és a beoltottakra, illetve a be nem oltottakra vonatkozó jövőbeli szabályokról is. A hozzánk érkező kérdésekre válaszul részletes jogi álláspontot dolgoztunk ki.

___________

Oltás és regisztráció

Ahhoz, hogy az oltással kapcsolatban tudatos és tájékozott döntést hozhassunk, a kormánynak átláthatóan kellene kommunikálnia a vakcinákról, az oltási tervről és a regisztrációról. Összefoglalónk arról, mik a jelenlegi problémák, és milyen megoldásokkal lehetne ezeken változtatni.

Vakcina-útlevél

A koronavírus elleni védőoltás meglétét igazoló dokumentumot még nem vezették be, sőt még az sem biztos, hogy lesz egyáltalán. Mégis fontos beszélni róla, mert ez alapján dőlhet majd el, hogy kinek kell maszkot viselni, vagy ki mehet koncertre. Bár az emberek közötti megkülönböztetés nem tilos, a szabályokat úgy kell kialakítani, hogy ne szenvedjenek el hátrányos megkülönböztetést azok, akik még nincsenek beoltva.

Az oltás munkajogi vonatkozásai

A koronavírus elleni oltóanyagok megjelenése kapcsán számos munkáltatóban merülhet fel az igény arra, hogy munkavállalói beoltassák magukat. A munkáltatónak természetesen az az érdeke, hogy dolgozói a lehető legrövidebb időre essenek ki a munkából, egyes munkahelyeken, pl. egészségügyi és szociális intézményekben pedig még fontosabb a fertőzések elkerülése. Így, bár a koronavírus elleni oltás önkéntes, munkavállalóként szembesülhetünk azzal, hogy a munkáltatónk az oltás beadatására ösztönöz minket. Összeszedtük, mit tehet és mit nem tehet meg a munkáltató.

Gyakori kérdések a védettéség igazolásáról

Hogyan igazolhatják a védettség tényét a koronavíruson átesett vagy védőoltásban részesült személyek? Ki és mi alapján kaphat igazolást? Hol kell igényelni? Meddig érvényes? A leggyakoribb kérdések egy helyen.

A TASZ teljes állásfoglalása

A koronavírus elleni vakcinákat érintő szabadságjogi kérdések, mint az oltás és vakcina-útlevél, illetve munkajogi témák kapcsán.