KISOKOS: Mit tegyek, ha rendőri visszaélést tapasztaltam?

A jogsegélyszolgálatunkhoz gyakran érkeznek rendőri visszaéléssel, túlkapással, bántalmazással kapcsolatos panaszok. A rendőrség az állami erőszakmonopólium egyik letéteményese, ezért különösen fontos, hogy a rendőrség nevében eljáró személyek betartsák a rájuk vonatkozó garanciális szabályokat, amelyeket mindenekelőtt a rendőrségi törvény IV. V. és VI. fejezetei tartalmaznak. Ha a rendőr megszegi ezeket a szabályokat, jellemzően alapjogsértés történik.

Mit tehet, ha úgy gondolja, hogy a rendőr az Önnel szembeni intézkedése során jogtalanul vagy diszkriminatív módon viselkedett?

Amennyiben súlyos jogsértésről van szó (például bántalmazás, kényszervallatás, jogellenes fogvatartás), úgy valószínűleg bűncselekményt követett el a rendőr. Ilyenkor tegyen feljelentést az ügyészségen (fontos, hogy a feljelentésben jelölje meg bizonyítékait, pl. a sérüléséről készült látleletet)! Ha úgy gondolja, hogy a rendőr rasszista vagy egyéb előítéletes indítékkal követett el Önnel szemben bűncselekményt, akkor gyűlölet-bűncselekmény miatt is tegyen feljelentést!

Ha kevésbbé súlyos incidens történt (például alaptalanul megbilincselték, megalázóan beszéltek Önnel intézkedés közben, vagy nem voltak hajlandóak az Ön bejelentésével foglalkozni), akkor tegyen panaszt a Független Rendészeti Panasztestületnél! (Erre az esettől számított 20 napja van!)

Ha kicsúszott a 20 napos határidőből, a sérelmezett esettől számított 30 napon belül az adott rendőri szerv vezetőjéhez is fordulhat panasszal!

NÉHÁNY PRAKTIKUS JÓTANÁCS

  1. Írja fel a rendőr azonosítószámát. Ha nem látható a rendőr neve, azonosító száma, (egyenruhás rendőr esetében azonosító jelvénye) kérje meg, hogy közölje, köteles erre.
  2. Az Önnel kapcsolatos rendőri intézkedésről kérjen írásos dokumentációt, és ezt őrizze meg, mert a későbbiekben ha panaszt tesz az ügyben, hasznát veheti. A rendőr nem köteles minden intézkedésről írásos dokumentációt kiadni, a következő eseteket kivéve: előállítás idejéről szóló igazolás, helyszíni bírság kiszabásáról szóló nyomtatvány, átvételi elismervény a jogosítvány, vagy forgalmi engedély elvételéről.
  3. Jegyezze fel, hogy pontosan hol és mikor történt az eset. Ha voltak az esetnek tanúi, jegyezze fel a nevüket, címüket.
  4. Ha tanúkon kívül bármilyen más bizonyítéka (pl. fénykép, videó- vagy hangfelvétel) van, őrizze meg!
  5. Ha sérülése keletkezett, menjen el orvoshoz és vetessen fel látleletet!
  6. A fellebbezéshez és a bírósági felülvizsgálathoz érdemes jogi képviselő segítségét igénybe venni.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Hetedik- elemzésünk az Alaptörvény legújabb módosításáról

Hetedszer módosították a hétéves Alaptörvényt. Az Alaptörvény módosításához elvileg széleskörű politikai konszenzusra volna szükség, hiszen egy alkotmánynak nem a többség akaratát kell tükröznie. Egy valódi alkotmány bármely demokratikus választáson többséget szerző kormány politikájának megvalósításához megfelelő kereteket biztosít. Egy jó alkotmány sokféle ideológiának megfelelő kormányzásra ad lehetőséget, kijelölve a kormányzás át nem hágható korlátait.

A magyar Alaptörvényt viszont akkor módosítják, ha a kormány politikája ezt igényli. Vagyis nálunk nem az alkotmány korlátozza a kormány politikáját, hanem az Alaptörvényt igazítják a kormány politikájához. Az Alaptörvény hetedik módosításakor is ez történt.

Nem hagyjuk abba a szegényeket vegzáló rendeletek megtámadását!

2017 nyarán 55 olyan önkormányzati szociális rendeletet támadtunk meg, melyben a legszegényebb lakosokat kötelezik lakásaik takarítására, a tűzifa gúlába állítására, ha szociális segélyt akarnak kapni. A négy megye kormányhivatalai fele részt igazat adtak nekünk, ezúttal a megmaradt, jogsértő rendeleteket támadtuk meg az ombudsman előtt.

Kezdő jogász munkatársakat keres a TASZ

Két olyan emberi jogi érdeklődésű, jogász végzettségű, céljaink iránt elkötelezett munkatársat keresünk, akik jogi diplomájukat 2016-ban, 2017-ben vagy 2018-ban szerezték. Az egyik munkatárs feladata Magánszféraprojektünk, a másik a Politikai Szabadságjogi Projektünk munkájában való részvétel lesz. A két munkatárs Bertha Justice Fellow-ként csatlakozik, ami egy kiváló lehetőség arra, hogy egy nemzetközi hálózat, a Bertha Justice Network részévé váljanak.