Barion Pixel TASZ | A rendőrségnek meg kell védenie a sályi romákat

A rendőrségnek meg kell védenie a sályi romákat

Ha a sályi romák rasszista bűncselekménynek vannak kitéve, vagy ha a szélsőségesek félelemkeltő módon vonulnak majd, fel kell oszlatni a vasárnapra szervezett demonstrációt – erre levélben hívtuk fel Mezőkövesd rendőrkapitányának figyelmét, hogy ne ismétlődhessen meg a 2011-es gyöngyöspatai helyzet, amikor a Jobbik szélsőséges szervezetek részvételével a helyi roma lakosságot megfélemlítő tüntetést tartott.

Ezúttal a Mi Hazánk Mozgalom hirdetett fáklyás felvonulást február 16-ra Sályra, „a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei megromlott közbiztonság, megszaporodó bűnesetek ellen”, amire meghívta a Betyársereget és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat. A nyilvánosságban megjelent információkból és a Mi Hazánk közismerten cigányellenes politikájából megalapozottan lehet következtetni arra, hogy a demonstráció rasszista indíttatású.

Álláspontunk szerint a januárban történt sályi gyilkosság felderítése és az elkövető megbüntetése az igazságszolgáltatás feladata. Egy politikai párt nem teheti felelőssé ezért a helyi roma közösséget, vagy a romákat általában, és a gyilkosság nem jogosítja fel őket a félelemkeltő masírozásra.

A békés gyülekezéshez való jog mindenkit megillet, de annak gyakorlása nem járhat mások jogainak és szabadságának sérelmével. Ugyanerre hivatkoztunk, amikor az ún. becsületnapi rendezvény előzetes tiltása ellen érveltünk: önmagában az, hogy egy tüntetés, felvonulás, gyűlés provokatív, felháborító, sokaknak nem tetszik, még nem okozza mások jogainak és szabadságának sérelmét.

Ám – a Városmajorban megtartott szélsőséges rendezvénnyel szemben – a helyszín ezúttal az érintettek lakókörnyezete. Már a 2011-es gyöngyöspatai demonstráció kapcsán is kimondta a Kúria, hogy a romák lakta településrészen, késői időpontban, fáklyákkal, fekete ruhában megtartott vonulás kimeríti a „foglyul ejtett közönség” fogalmát – vagyis a demonstrálók úgy nyilvánították ki szélsőséges meggyőződésüket, hogy azt a sértett csoporthoz tartozók kénytelenek voltak megfélemlítve végighallgatni, nem állt módjukban kitérni előle.

Ez már nem tartozik a véleménynyilvánítás szabadságának körébe: senkinek nincs joga mást arra kényszeríteni, hogy a rá vonatkozó negatív véleményt végighallgassa.

Arra hívjuk fel Mezőkövesd rendőrkapitányának figyelmét, hogy Sályon ez a helyzet megismétlődhet, és reális annak veszélye, hogy a felszólalók, illetve a tüntetés egyes résztvevői előítélet által motivált bűncselekményeket fognak elkövetni. Ezt a rendőrségnek meg kell akadályoznia, vagy ha ez nem sikerül, és mégis megvalósul a közösség elleni uszítás vagy közösség tagja elleni erőszak, a rendőrségnek hivatalból eljárást kell indítania.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.