Barion Pixel TASZ | A Tasz álláspontja és tájékoztatója egészségügyi dolgozóknak HIV-vel élők ellátásáról

A Tasz álláspontja és tájékoztatója egészségügyi dolgozóknak HIV-vel élők ellátásáról

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtti ügyben a TASZ egyezséget kötött az Emberi Erőforrások Minisztériumával 2013 júliusában, amelynek részeként javaslatunkra elkészült egy tájékoztató anyag a HIV-vel élők nem -specifikus ellátásáról.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a TASZ beadványa alapján az Egyenlő Bánásmód Hatóság eljárás alá vonta és elmarasztalta a Központi Stomatológiai Intézetet, mivel az elutasította a HIV-vel élők fogászati és szájsebészeti ellátását, megsértve ezzel az emberi méltósághoz és a testi és lelki egészséghez való alapjogokat, az Alaptörvényben foglalt megkülönböztetés tilalmát és az egyenlő bánásmód elvét. A szintén eljárás alá vont magyar állam nevében eljáró Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságával sikerült egyezséget kötnünk, melyben egy részletes cselekvéstervet vállaltak határidőkkel. Ennek része egy, az egészségügyi ellátóknak küldendő tájékoztató a HIV-vel élők ellátásáról.
Az információs kiadványt az Egészségügyi Szakmai Kollégium Infektológiai Tagozata készítette a TASZ közreműködésével. A tájékoztató anyag célja, hogy a jövőben ne fordulhasson elő a Központi Stomatológiai Intézetben történtekhez hasonló eset, és a HIV-vel élők ellátását akadályozó tévhitek és félelmek helyett valós információk jussanak el az egészségügyi dolgozókhoz.
A hatályos jogszabályok alapján a HIV-vel élők ellátását, hasonlóan más fertőző betegekhez, nem lehet megtagadni fertőzésükre hivatkozva. A kórházhigiénés szabályok betartása mellett a HIV, ahogy más vér útján terjedő fertőzések is , nem vihető át egyik betegről a másikra, vagy a beteget ellátó egészségügyi dolgozóra. Ennek ellenére az egészségügyi ellátók rendre a Szent László Kórházban működő HIV-osztályra küldik a státuszukat feltáró betegeket, holott a HIV-osztály a HIV-vel élők fertőzésükkel összefüggő ellátásáról köteles gondoskodni. Az egyéb ellátást, mint például a fogászat vagy szájsebészet, a területileg illetékes szakrendelésnek kell biztosítania.
Hasonlóan a Központi Stomatológiai Intézet gyakorlatához, az egészségügyi ellátók arra hivatkoznak, hogy megfelelő védőfelszerelés és fertőtlenítő szerek hiányában nem tudják biztonsággal ellátni a HIV-vel élőket. Ez a magyarázat alapvetően ott hibás, hogy figyelmen kívül hagyja egyrészt a kórház higiénés szabályokat, másrészt a státuszukat nem ismerő fertőző betegeket. A most elkészült tájékoztató anyag is hangsúlyozza, hogy minden beteget úgy kell kezelni, hogy potenciálisan bármilyen fertőző betegségben szenvedhet, ezért szigorúan be kell tartani az ellátás higiénés előírásait.
Álláspontunk szerint a tájékoztató anyag első lépés lehet az egészségügyi dolgozók körében elterjedt tévhitek és félelmek lebontásában. Az egészségügyi képzés teljes spetrumában meg kell jelenniük a HIV-specifikus képzéseknek. A megfelelő információ birtokában elérhető, hogy a HIV-vel élőket az egészségügyi ellátásuk során súlyosan megkülönböztető és jogsértő gyakorlat megszűnjön. Az tájékoztató anyagot az Államtitkárság az Országos Tisztifőorvosi Hivatalon és a GYEMSZI-n keresztül küldi ki az egészségügyi szolgáltatóknak.
Az egészségügyi ellátóknak küldendő tájékoztató anyagot itt olvashatja
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.