Barion Pixel TASZ | A Regionális Program munkája

A Regionális Program munkája

Tudatosan szeretnénk hozzájárulni a demokratikus részvétel növekedéséhez, ahhoz, hogy közéleti kérdésekben minél több jogtudatos polgár nyilvánuljon meg. Úgy véljük, hogy ez elengedhetetlen ahhoz, hogy mindenki tisztában legyen az alapvető jogaival és megvédhesse azokat a hatalommal szemben. A missziónk eléréséhez szükséges változásnak ez az alapja. Három célt határoztunk meg a Budapesten kívüli irodák létrehozásával kapcsolatban:

  1. Azért döntöttünk a Budapesten kívüli állandó irodák létrehozása mellett, mert azt látjuk, hogy célzottabban van szükség a jogi segítségre, a jogtudatosításra vidéken. Ahhoz, hogy elérjük az embereket, és érdemi segítséget tudjunk nyújtani széles körben, nem elegendő, hogy egy budapesti irodával dolgozunk.

  2. Mindemellett pedig szükségét érezzük, hogy a tenni akaró, aktív, demokratikus értékeket valló emberek cselekvését és egymáshoz, illetve a TASZ-hoz kapcsolódását segítsük. Emiatt aktív közösségeket szeretnénk a vidéki irodáink köré, akik helyi társadalmi bázist biztosítanak nekünk, mi pedig tudást, lehetőséget nyújtunk nekik.

  3. Továbbá fontos, hogy jobban tisztában legyünk az emberek valódi problémáival és ezekre keressen alapjogi válaszokat a szervezet

A TASZ Regionális Programja azt jelenti, hogy az egyenlőséghez, a magánszférához és a politikai szabadságjogok gyakorlásához kapcsolódó jogterületeken folyamatosan figyelünk arra, hogy ha a Budapesten kívül élő polgárok nem találnak meg bennünket a jogsérelmeikkel, akkor mi találjuk meg őket mindenhol az országban. Ehhez bővítjük a jogsegélyezésünket, workshopokat szervezünk országszerte, és fokozottan figyelünk arra is, hogy kommunikáljuk azokat a sikereket, amelyeket Budapesten kívül érünk el.

Az első irodánk helyszínének kiválaszását egy kutatással alapoztuk meg. A kutatásunkból kiderül, hogy Miskolc környéki településeken vannak jelen a legnagyobb arányban civilek az önkormányzatokban. De ugyanez a szám jelentős Szeged közelében, illetve Pécsen és Szombathelyen. Pécs és Miskolc a két legjelentősebb civil aktivitással rendelkező város, ha a tüntetések gyakoriságát és méretét nézzük. Illetve a hét nagyvárosból Szeged, Debrecen és Pécs a legaktívabb a civil szervezeti élet szempontjából, tehát itt működik a legtöbb civil szervezet. Összesítve tehát az ország legaktívabb gócpontjai sorrendben az alábbiak: Pécs, Miskolc, Szeged, Debrecen, Szombathely, Székesfehérvár, Veszprém.

Irodáink helyszínének meghatározása során sok különböző szempontot kell figyelembe vennünk. A kutatásból látszik, hogy Északnyugat-Magyarországon minimális a számunkra releváns kritikus civil aktivitás, és bárhol is nyitjuk irodáinkat, csak akkor tudunk majd vidéken sikert elérni, ha az adott településen támogatóa környezet és a társadalmi fogadtatás az állampolgári aktivizmussal kapcsolatban. A helyszíntől szintén független, hogy kiszámítható legyen az irodánk jelenléte, ezért minimum 3 évre kell elköteleződnünk már a kezdetekkor.

Mindezen szempontok értékelése alapján jutottunk arra, hogy az első vidéki irodánkat Miskolc vagy Pécs városában nyitjuk meg. Mivel a Budapesten kívüli terjeszkedésben kulcsfontosságúnak ítéljük az emberi és szakmai tényezőt, ezért a két város közötti döntés az alapján született, hogy a mindkét településen hirdetett állásra honnan érkezik alkalmasabb jelölt. E kiválasztási folyamat eredményeképpen nyílt meg az első vidéki irodánk Pécsett.

A kutatásunk összefoglaló jelentése letölthető innen.

Letöltés Letöltés

JOGSEGÉLY BUDAPESTEN KÍVÜL


2020 szeptemberétől Debrecenben, Pécsett és Szegeden is van lehetőség ingyenes személyes jogsegélyre.

A konzultációk alkalmával egészségügyi, oktatási témákkal, közügyekkel, a magánélet védelmével, drogfogyasztással, kisebbségi helyzetben lévő emberek diszkriminációjával kapcsolatos kérdésekben tudunk segíteni.

A témák részletes listája:

AdatvédelemBiometrikus adatokTérfigyelésMagánszféraInternetes privacyBetegjogPszichiátriai kezelésPanaszjogEgészségügyi ellátáshoz való jogEgészségügyi adatok védelmeCivil szervezetek fejlesztéseDrogpolitikaFogyatékosságügyGondnokság és cselekvőképességTámogatott döntéshozatalVálasztójogi korlátozásTömegintézetek (intézménytelenítés)Gyülekezési jogHIV/AIDS és egészségügyi ellátásInformációszabadságTitok (minősített adatok)KözpénzJogalkotás nyilvánosságaElektronikus információszabadságKözérdekű bejelentések (whistleblower)Lelkiismereti szabadságA testi önrendelkezés korlátozásaAz állam és az egyház összefonódásaSzegénység kriminalizációja (hajléktalanság)SzülésÉletvégi döntések (eutanázia)VédőoltásReprodukciós jogokLMBTKülföldön élők választójogaFogyatékossággal élők választójogaGyűlölet-bűncselekményekDiszkriminatív rendészeti eljárásokEgyéb hatósági, jogalkotási diszkriminációGyerekek családból kiemeléseSzólás és sajtószabadságTanítás szabadságaDiákok jogaiPolitikai szabadságjogok

A jogi tanácsadáson való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, hogy
biztosan legyen idő megbeszélni a felmerülő kérdéseket! Ezekről az
alkalmakról itt, a partner szervezetek honlapjain és facebook-on keresztül lehet a
legegyszerűbben tájékozódni.


DEBRECEN


A TASZ jogi tanácsadását dr. Jakkel Barbara, a TASZ Regionális Programjának munkatársa tartja az Alternatív Közösségek Egyesületénél.

A konzultáción való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött annak érdekében, hogy biztosan legyen idő megbeszélni a felmerülő kérdéseket.

További információkat a TASZ debreceni jogsegélyéről itt talál.

PÉCS


A TASZ jogi tanácsadását dr. Brumecz Viktória, a TASZ Regionális Projektjének munkatársa tartja az Emberség Erejével Alapítvány ECK Közösségi Irodájában.

A konzultáción való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött annak
érdekében, hogy biztosan legyen idő megbeszélni a felmerülő kérdéseket.

További információkat a TASZ pécsi jogsegélyéről itt talál.

SZEGED


A TASZ jogi tanácsadását dr. Takács Ádám, a TASZ Magánszféraprojektének jogásza tartja a MASZK Egyesület által működtetett Megálló Közösségi Házban.

A konzultáción való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött annak
érdekében, hogy biztosan legyen idő megbeszélni a felmerülő kérdéseket.

További információkat a TASZ szegedi jogsegélyéről itt talál.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.