Barion Pixel TASZ | Alkotmányjogi panaszminta az egészségügyi dolgozók végkielégítésével kapcsolatban

Alkotmányjogi panaszminta az egészségügyi dolgozók végkielégítésével kapcsolatban


Az egészségügyi dolgozók végkielégítésével kapcsolatban – az általunk kidolgozott alábbi panaszmintával is kezdeményezett eljárásban – az Alkotmánybíróság 2022. február 11-én döntést hozott. Ez az oldal a TASZ tevékenységének dokumentálására szolgál, a panaszminta beadását nem javasoljuk, mert már aktualitását vesztette

Közalkalmazottként, a jogviszonyuk hosszától függően akár nyolchavi fizetésüknek megfelelő összeget is kaphattak volna azok az egészségügyi dolgozók, akik csupán 1-3 havi bérüket kapják meg végkielégítésként, miután úgy döntöttek, hogy nem írják alá az eléjük tett egészségügyi szolgálati munkaszerződést. Az érintettek 2021. május 17-ig kérhetik az Alkotmánybíróságtól, hogy semmisítse meg a végkielégítésre vonatkozó átmeneti szabályokat.

A Helsinki Bizottság és a TASZ a Magyar Orvosi Kamarával együttműködve alkotmányjogi panaszmintát, valamint a benyújtást elősegítő útmutatót készített. A mintabeadvány megírása során a két szervezet jogászai támaszkodtak a Karsai Ügyvédi Iroda által készített alkotmányjogi panaszra. A dokumentumok alább érhetők el:

A TASZ jogsegélyszolgálata ide kattintva érhető el.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.