Jogaim az egészségügyi ellátórendszerben

Az egészségügyi ellátás során mindenkit megilletnek a betegjogok, amelyek célja, hogy a beteg az egészségügyi ellátórendszernek való kiszolgáltatottságát csökkentsék. Ennek ellenére sokaknak rossz tapasztalata van az egészségüggyel, de nem elég a kórházakon számon kérni a szabályok betartását, rendszerszintű változásra van szükség az egészségügyben. Ezt pedig csak akkor lehet elérni, ha sokan vannak, akik nem hagyják annyiban a rossz gyakorlatot. Ezen az oldalon a betegjogokhoz és azok betartatásához kapcsolódó tájékoztatóinkat gyűjtöttük össze, jogsegélyszolgálatunk pedig továbbra is várja a betegek, hozzátartozók kérdéseit, tapasztalatait.

Jogaim az egészségügyben

Az egészségügyi ellátás során és azt követően a betegjogok azt segítik elő, hogy a beteg az egészségügyi ellátórendszernek való kiszolgáltatottságát csökkentsék. Tájékoztatónkban arról írunk, milyen betegjogok illetnek meg minket és hogyan lehet érvényesíteni ezeket.

Betegjogok koronavírus alatt

A koronavírus miatti egészségügyi válsághelyzet a betegjogokra is kihat. Az egészségügyi törvény előírásai szerint ilyenkor a betegjogok csak akkor és olyan mértékben gyakorolhatók, amikor és amennyiben nem veszélyeztetik az egészségügyi válsághelyzet felszámolását. A tájékoztatónkban részletesen kifejtjük, mit jelent ez a gyakorlatban.

Egészségügyi dokumentáció – mihez van jogunk?

Egészségügyi ellátásunk során számos fontos személyes adatunkat kezelik. Alapvető érdekünk, hogy ezeket az adatokat megismerhessük, ugyanakkor lehet, hogy nem szeretnénk, ha bárki más, akár saját kezelőorvosunk hozzájuk férhetne. Ez a tájékoztató arról szól, hogy milyen jogok illetnek meg minket saját egészségügyi adatainkkal kapcsolatban, és hogyan lehet elérni, hogy ezeket csak az láthassa, akinek mi magunk megengedjük.

Hová mehetek orvoshoz?

Nagyon sokszor érezzük úgy magunkat az egészségügyben, mint egy útvesztőben. Milyen bajjal hova forduljak? Először menjek a háziorvoshoz, vagy rögtön a rendelőbe? Hová kell beutaló? Mehetek-e ahhoz az orvoshoz, akit ajánlottak? Hova mehetek, ha sürgősségi ellátásra van szükségem? Ebben a tájékoztatóban ezekre és hasonló kérdésekre adunk válaszokat.

Orvosi titoktartáshoz való jog

Az orvosi titoktartáshoz való jog a beteg egyik legfontosabb joga, az egészségügyi önrendelkezési jog érvényesülésének alapvető előfeltétele. Tájékoztatónkban bemutatjuk, hogyan érvényül ez a jog Magyarországon és milyen feltételek esetén lehetséges az orvosi titoktartást feloldani.

EESZT, egészségügyi adatokhoz hozzáférés tiltása

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) bevezetével az egészségügyi adataink, dokumentációink és vizsgálati eredményeink egy közös tárhelyre kerültek. Az alábbiakban betegjogi és adatvédelmi szemszögből ismertetjük az EESZT működését és a bevezetése nyomán történt változásokat, illetve segítünk a használatában is.

Jogorvoslatok betegjogi sérelem esetén

Ha úgy érezzük, hogy az egészségügyi ellátás sérelmes volt a számunkra, különféle jogi eszközökkel élhetünk. Ezeknek az a céljuk, hogy a bennünket ért sérelmet valamilyen módon orvosolja. Ebben a tájékoztatóban bemutatjuk a lehetséges eljárásokat: van köztük olyan, ami inkább arra való, hogy az ellátás közben felmerülő konfliktust oldjuk meg, és olyan is, ami jogi szakértelmet igénylő, hosszabb eljárás.

10 dolog, amit tudnod kell, ha a gyereked kórházba kerül

Szülőként bármikor kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy a gyermeked kórházba kerül. Olvasd el a tájékoztatónkat és ismerd meg a jogaidat!

Szülő nők jogai

Tájékoztatónkban a szülő nőket megillető jogokat szedtük össze, választ adunk többek között arra, hogy szülés ideje alatt együtt lehet-e a szülő nő a párjával, vagy más, általa megjelölt személlyel, illetve arra is, hogy megválaszhatja-e, hol, kivel és hogyan szül.

A szabad orvosválasztás és rendelkezésre állás kérdéseiről a szülészeti ellátásban

Állásfoglalásunkban értelmezzük a szabad orvosválasztáshoz való jogot és amellett érvelünk, hogy a fogadott szülészorvos intézménye a hálapénz kivezetése mellett már ma is jogszerűen megvalósítható, de a jogalkotóra is hárulna feladat ezen a téren.

Súlyos betegek kapcsolattartáshoz való joga általában és a COVID-osztályokon

Állásfoglalásunkban tisztázzuk a súlyos betegek kapcsolattartásának jogi kérdéseit általában, figyelembe véve azt is, hogy a kérdés megítélésénél számos jogi és egészségügyi szempontot is mérlegelni kell. Emellett konkrét példákon keresztül is megvizsgáljuk, hogy a személyes kapcsolattartás milyen keretek között gyakorolható az egészségügyben, így a COVID-osztályokon is.

Életvégi döntések, elővégrendelet

Betegségeinkkel nem könnyű foglalkozni. Még nehezebb, ha arra gondolunk, hogy mi fog történni velünk, ha az orvosok már nem tudnak meggyógyítani: ha súlyos betegség vagy baleseti sérülés miatt az életünk a végéhez közeledik. Ez a tájékoztató ahhoz nyújt segítséget, hogy kinyílvánítsuk, mi történjen velünk, ha már nem tudunk nyilatkozatot tenni betegségünk miatt.

Védőoltás 1X1

Az életkorhoz kötötten kötelező védőoltásokról szóló tájékoztatónkban a leggyakrabban felmerülő kérdésekre adunk választ.

A halasztható műtétek elvégzését PCR teszthez kötő kormányrendeletről

Egy kormányrendelet szerint egyes egészségügyi beavatkozásokhoz PCR tesztet kell bemutatniuk, azoknak, akik nincsenek koronavírus ellen beoltva. Az ezzel kapcsolatos jogi tudnivalókról itt írunk részletesen.

Terhességmegszakítás tájékoztató

Magyarországon a nőknek joguk van a testük felett rendelkezni, így lehetőségük van a terhességmegszakításra is. Gyakorlati tájékoztatónkban arról nyújtunk tájékoztatást, hogy milyen feltételek mellett lehet igénybe venni, mi a menete a terhességmegszakításnak, és milyen jogok illetik meg a terhes nőt az eljárás során.

Kábítószerfogyasztó betegek ellátása - adatvédelmi tájékoztató eü. dolgozók részére

A kábítószer-használat bűncselekmény, de az orvosi titoktartáshoz való jog mindenkit megillet. Hogyan oldható fel ez a konfliktus? Mikor kell értesíteni a rendőrséget? Milyen adatok adhatók át a számukra? Útmutatónk célja a hasonló helyzetek döntéseinek megkönnyítése, és tanácsadás a törvény adta lehetőségek és kötelezettségek alapján.