Barion Pixel TASZ | 5 napos videó aktivizmus képzést tartott a TASZ

5 napos videó aktivizmus képzést tartott a TASZ

A TASZ munkatársai 14 külföldi ártalomcsökkentő és drogpolitkiai reform aktivistát képeztek ki a múlt héten Budapesten.

A május 21 és 25 között zajló tréningre Oroszországból, Ukrajnából, Grúziából, Kirgizisztából, Szerbiából, Bulgáriából és Lengyelországból érkeztek. A tréning anyagot a TASZ videó programjának vezetője, Takács István Gábor készítette és adta elő, egyes elemeihez felhasználva a new york-i Witness anyagait. A nemzetközi drogpolitikai és emberi jogi témáról Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője tartott képzést. A tréning logisztikai munkáját Polgár Andrea végezte el, Balogh Dina fordítói segítségével. A résztvevőket Surányi Ádám és Sós Kata segítette a tréning során.

Itt tudja megnézni a tréningen készült képeket:

A TASZ videós programja alatt eljutott arra a szintre, hogy elkezdtük továbbadni azt a tudást amit a program 4 éve alatt megszereztünk. Szerintünk akkor tudunk igazán hathatós segítséget nyújtani civil aktivistáknak, ha a videó aktivizmus teljes spektrumában kiképezzük őket, beleértve az elméletet, a kamerakezelést, interjútechnikákat és vágást is. Ezért úgy döntöttünk, hogy minden résztvevőnek adunk egy Sony Hdr CX 570 kamerát, egy állványt, fülhallgatót, csiptető mikrofont, SD kártyát és egy interjú és kamerakezelés tippfüzetet amit mi terveztünk. Ez lehetővé teszi, hogy a résztvevők azonnal el tudjanak kezdeni videózni amint hazaérnek. A tréning finanszírozását 10 személy részére a Nyílt Társadalom Intézet Nemzetközi Ártalomcsökkentés Fejlesztő Programja  (IHRD) biztosította. Később úgy döntöttünk, hogy még három embert kiképzünk a TASZ Európai Drogpolitikai Kezdeményezés (EDPI) programjának partnerei közül, amihez a Nyílt Társadalom Intézet Globális Drogpolitikai Programja nyújtott anyagi segítséget.

A tréning első napján a videó aktivizmus (video advocacy) elméletére koncentráltunk. A résztvevők megtanulták, hogy hogyan készüljenek fel a videók gyártására, hogyan tervezzék meg a költségvetést, a stratégiát, hogyan tisztázzák le a céljukat és az üzenetet, mi legyen a történet és mi legyen a közönség. Foglalkoztunk az elkészült film terjesztésével is, és ugyanezen a napon vettük át azt is, hogy mik a videózás technikai alapelvei és milyen legyen a videó aktivista felszerelése. 

A második nap délelőttjén megtanulták a kamera beállításait és azt, hogy hogyan kezeljék a videó kamerát, hogyan komponálják meg a képet és hogyan készítsenek interjúkat. Délután a résztvevőkből alakult öt csapat a városba ment igazi interjúkat készíteni a magyar drogszakma szereplőivel. Ezúton is nagyon köszönjük a Drogprevenciós Alapítványtól Sipos Zoltánnak, az ArtEra Alapítványtól Tarján Annának, Péterfy Annának és Puy Tamásnak, valamint Sárosi Péternek, Desics Péternek és Aliya Rakhmetovának, a TASZ munkatársainak hogy rendelkezésre álltak az interjúkra. A  csapatok minden tagjának más volt a feladata: Az “A kamera” dolga az volt, hogy az interjúalanyt vegye, majd vágóképeket készítsen a helyszínen, a “B kamerának” a riportert kellett vennie és vágóképeznie, a “C kamerának” pedig az egész filmezés folyamatát kellett megörökítenie. Az interjú után a városban kellett utcaképeket készíteniük.

A harmadik nap ot laptopot béreltünk amelyekre az Adobe Premiere Pro Cs6 próbaváltozata lett telepítve, és ezen tanítottuk meg őket videót vágni. Délelőtt a program kezelését mutattuk be, délután pedig nekiálltak a  csapatok a saját kisfilmjük elkészítésének.

A negyedik napon tovább gyakorolták a vágást, majd estére mind az öt csapat be is fejezte a kisfilmjét. A résztvevők olyan lelkesek voltak, hogy éjjel egy óráig dolgoztak, hogy készen legyenek, az egyik résztvevő pedig elhatározta, hogy megcsinálja a saját werkfilmjét a csapatáról, így végül hat film készült el.

Az ötödik nap délelőttjén Sárosi Péter tartott oktatást a nemzetközi drogkontroll rendszerről és a drogpolitika és emberi jogok öszefügéséről. Délután Dénes Balázs, a TASZ elnöke segítségével átbeszéltük minden egyes résztvevővel azt, hogy milyen filmeket terveznek forgatni a közeljövőben. 

A résztvevők tervei közt szerepel, hogy videót fognak készíteni többek között: a bulgáriai drogtörvények szigorítása ellen; a szentpéterváron élő kábítószer-függők TBC és HIV kezeléshez való hozzáféréséért; a metadon kezeléshez való hozzájutás nehézségeiről Ukrajnában; arról, hogy miért fontos hogy az orvosok toleránsak legyenek a kábítószer-használókkal; a hepatitisz C diagnosztika hiányáról Ukrajnában; női droghasználók, vagy a túladagolás és rendőrség helyzetéről Grúziában, fogvatartott nőkről Kirgizisztánban; terhes droghasználókról Oroszországban vagy roma droghasználókról Szerbiában.

A résztvevők nagyon élvezték a tréninget és nagyon pozitív visszajelzéseket adtak.  Néhány résztvevői megjegyzés:

"A legjobb és legérdekesebb tréning volt amin valaha résztvettem.”

“A motivációm sokkal erősebb lett, és hiszek a videó aktivizmusban.”

“Nagyon jó egyensúly az elmélet és gyakorlat között”

A táblázaton látszanak az anonim értékelőlap eredményei:

A tréning fejlesztésére olyan javaslat érkezett például, hogy vehetnénk a résztvevőknek vágóprogramot. Sajnos ez nem fért volna bele a költségvetésünkbe, ezt az otthoni szervezetüknek kell majd megtenniük. Egy másik javaslat volt, hogy legközelebb minden résztvevőnek szervezzünk anyagi támogatást hogy az első projektjüket meg tudják valósítani. Ezzel kapcsolatban azt gondoljuk, hogy az első pár film költségvetése nem lesz olyan kiugrüan magas, hogy a küldő szervezet ne tudná állni. Ha a videó készítés sikeres lesz a szervezetüknél, akkor fognak tudni forrásokat szerezni rá a donor szervezetektől.

Összességében nagyon elégedettek vagyunk, úgy gondoljuk elértük a célunkat, vagyis azt hogy képessé tegyük a résztvevőket rövid videók készítésére. Szerintünk sikerült átadni azt az üzenetet, hogy a videó aktivizmus hasznos és lehetséges, nem rakétatudomány,  ha kellő időt és türelmet szentelnek neki akkor előbb utóbb eredményeket fog hozni. Reméljük, hogy fogunk tudni még ilyen tréningeket tartani, és azt is hogy hazai köözönség számára is lehetőségünk nyílik majd rá.

Takács István Gábor
Videó Program Vezető
TASZ

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.