Barion Pixel TASZ | A CND idei üléséről készült filmjeink – magyar felirattal!

A CND idei üléséről készült filmjeink – magyar felirattal!

Sikeres a drogtilalom? Hogyan érinti a drogháború a sérülékeny csoportokat? Mit gondol az ENSZ drogcárja az ártalomcsökkentésről és a kényszergyógykezelő központokról? Tudd meg a videóinkból!

16x9

1. A GLOBÁLIS DROGHÁBORÚ SZÁZ ÉVE

Ebben az évben az ENSZ Kábítószerügyi Bizottsága (CND) az első nemzetközi ópiumegyezmény századik születésnapját ünnepelte. Vajon az ENSZ drogcárja sikertörténetként értékeli az azóta eltelt 100 évet? És a civil szervezetek küldöttei egyetértenek vele? Hogyan hat a nemzetközi folyamatokra a latin-amerikai drogreform mozgalom és Evo Moralesnek a kokatermesztés hagyománya melletti elkötelezettsége? És legfőképpen: milyen hatást gyakorolnak a CND határozatai a globális kábítószerhelyzetre és –politikára? A TASZ filmes csapata részt vett a CND ülésén és feltette ezeket az égető kérdéseket. Tekintsd meg a filmünket, hogy megismerd Yuri Fedotov, Gil Kerlikowske, Martin Jelsma, Damon Barrett, Allen Clear és Mike Trace válaszait!
 

A film magyar feliratát a videó elindítása után a "cc" gombra kattintva tudja bekapcsolni.

2. OK AZ AGGODALOMRA

Az CND idei, 55. ülésén Damon Barrettel a Harm Reduction International megbízott igazgatója a HRI új tanulmányáról beszél, mely a Cause for Alarm (Ok az Aggodalomra) címet viseli. Barrett többek között elmondja, hogy a drogháború mindig a sérülékeny csoportok tagjait érinti a leginkább, sőt a prohibicionista politika gyakran épp az ő büntetésüket és kontrolljukat célozza.

 
3. KIMONDHATATLAN ÁRTALOMCSÖKKENTÉS

Alábbi filmünkben Yuri Fedotov, az ENSZ Kábítószer- és Bűnüldözési Hivatalának (UNODC) igazgatója ellentmondásos állításokat tesz az ártalomcsökkentésről a CND ez évi ülésén. Érvelése szerint sokan a legalizáció egy formájaként értelmezik az ártalomcsökkentést és a CND-nek nincs egységes határozata róla, ezért ügynöksége nem támogatja ezt a beavatkozási formát. Ehhez képest az ENSZ HIV/AIDS irodája nagyon is egyértelműen kiáll e szolgáltatások mellett, melyek álláspontjuk szerint „a leghatékonyabb és költséghatékonyabb intézkedések közé tartoznak az intravénás droghasználók közötti járvány megelőzésére”.

 
4. ENSZ DROGCÁR: A KÉNYSZERKEZELŐ KÖZPONTOKAT BE KELL ZÁRNI

Utolsó videónkban az ENSZ drogcárja arra sürgeti az ázsiai kormányokat, hogy zárják be a drogfüggőket erőszakkal fogva tartó központokat és biztosítsanak tényeken alapuló kezeléseket. Délkelet-Ázsiában körülbelül 400 ezer embert tartanak fogva hasonló központokban embertelen körülmények között, ahol munkára kényszerítik, kínozzák, éheztetik és szexuálisan zaklatják őket.

 
Kardos Tamás
Drogriporter
2012.08.27.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.