A haldokló betegek önrendelkezési jogáról

Az elmúlt hónapokban növekvő figyelem kíséri a haldokló betegek önrendelkezési jogának elismertetése körül zajló társadalmi és szakmai vitát. E vitában megmutatkozott, hogy Magyarországon az 1997-es egészségügyi törvény életbe léptetése óta nem vizsgálódtak sem az egészségügyi kormányzati szervek, sem a parlament egészségügyi bizottsága a tárgyban, hogyan érvényesül a megfelelő szintű szakmai ellátáshoz való jog a gyógyíthatatlan, halál közeli állapotú betegek körében.

A hospice ellátás magyarországi egyesületei (Magyar Hospice-Palliatív Egyesület), a daganatos betegek két országos szervezete (Magyar Rákellenes Liga, Rákbetegek Országos Szövetsége), valamint egy jogvédő szervezet (Társaság a Szabadságjogokért) azzal az indítvánnyal fordult március 6-án a magyar Országgyűlés Egészségügyi Bizottságához, hogy vizsgálja meg milyen ellátásban részesülnek a terminális állapotú betegek. Az indítványt jegyző társadalmi és szakmai szervezetek elsősorban azért tartanák fontosnak a parlamenti szakbizottság átfogó vizsgálatát, hogy fény derüljön arra

- valóban alkalmazzák-e a szakmailag előírt fájdalomcsillapító eljárásokat a haldoklókat gondozó intézményekben,
- rendelkezésre állnak-e a szükséges eszközök,
- megtörtént-e az ott dolgozók szakmai felkészítése erre a feladatra.

A vizsgálódás választ adhatna arra az ugyancsak nem vizsgált kérdésre is, hogy egyáltalán rendelkezésre állnak-e a terminális állapotú emberek gondozására hivatott szakirányultságú szolgáltatások. A magyarországi hospice szervezetek például jelenlegi erőforrásaik maximális felhasználása mellett, évente összességében kétezer terminális állapotú betegek ellátására tudnak vállalkozni, e betegek 80%-a daganatos beteg. Összevetésül, Magyarországon évente mintegy 130 ezer ember hal meg, a rákbetegek száma a 30 ezret meghaladja.
Különösen aggályosnak tűnik a kórházi utókezelő és krónikus osztályok helyzete. A köznyelvben csak elfekvőként ismert osztályokon uralkodó állapotokba csak egy-egy sajtóriport, baleset (pl. tűzhalál) híre enged betekintést. Arra szeretnénk kérni a sajtó tisztelt képviselőit, hogy a nyilvánosság előtt számoljanak be indítványunkról, ezzel is segítve, hogy a közvélemény tájékoztatást kapjon kezdeményezésünkről. A kérdés nyilvános fölvetése minden bizonnyal hozzájárul ahhoz, hogy a Parlament Egészségügyi Bizottsága a vizsgálat megindítása mellett döntsön.
További információval készséggel állunk rendelkezésükre az alábbi címeken:

Fridli Judit ügyvivő, TASZ, tel:209 0046, mobil: 06-20- 5675813, tarsasag@elender.hu
Muszbek Katalin alelnök, MHPE, 388-7369
Hegedűs Katalin, MHPE, mobil 06-20-531 3799
Vasváry Artúrné, főtitkár, Magyar Rákellenes Liga, tel: 225-1621, mobil: 06-20 9714962
Bodor Mária elnök, Rákbetegek Országos Szövetsége tel: 225-7767

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Adatvédelem az egészségügyben

Annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátás és finanszírozás hatékonyabb legyen, jelentősen megváltozott az egészségügyi adatainkhoz való hozzáférés szabályozása. Egészségügyi adataink, leleteink elektronikusan elérhetők minden kezelőorvos számára, aminek vannak előnyei, de hátrányai is.