A Jogtalanult vetítik Zágrábban

A TASZ Jogtalanul című filmjét is vetítik a héten Zágrábban egy három napos, magyar filmeket bemutató fesztiválon.

"Az utóbbi évek legjobb, legérdekesebb, legkarakteresebb dokumentumfilmjeiből láthat egy csokorral a zágrábi Dokukino mozi közönsége 2010. június 9 és 12 között. A filmes program a szokásosnál tágabb körből merít, így a magyar video-zsurnalizmus is képviselteti magát a TASZ Jogtalanul című filmjével (romaellenes diszkrimináció Magyaroroszágon), illetve az Indexvideo Százhúsz centi tömény erőszak című rövid videójával (a film a Blaha Lujza téren és környékén egykor garázdálkodó kisfiú történetét mondja el)"
Írja a dokuklub ajánlója.

Bővebben itt olvashat az eseményről.
A Jogtalanul című filmünket itt tudja megtekinteni, a TASZ roma programjáról pedig itt olvashat részletesen.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Újabb gyöngyöspatai ügyben várható strasbourgi döntés

2013 végén fordultunk az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) amiatt, hogy Gyöngyöspatán 2011 őszén a polgármesteri hivatal emberei rendőri biztosítás mellett, jogalap nélkül hatósági ellenőrzéseket hajtottak végre a romák házaiban. Idén júliusban kommunikálta az ügyet az EJEB a kormány felé, amivel érdemi szakaszba jutott az ügy.

A vádlottak padján voltam, de büszke voltam rá

Fizikai és mentális bántalmazás után került a vádlottak padjára állami gondozott ügyfelünk, Norbert. Az állami gondoskodás ahelyett, hogy biztonságot nyújtott volna számára, megalázó, kiszolgáltatott helyzetekbe hozta őt. Norbert nem hagyta annyiban a vele szemben elkövetett visszaéléseket, de szókimondása miatt végül a bíróságon találta magát.

A szegregációra feljogosító rendelettervezet az állam világnézeti semlegességét is sérti

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) véleményezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) készülő rendelettervezetét, amely a szegregáció lehetőségét teremti meg. A Minisztériumnak megküldött álláspontunk szerint a világnézeti meggyőződésen alapuló szegregáció három okból is jogellenes: sérti az állam világnézeti semlegességét; alapjogok gyakorlása illetve alkotmányos értékek érvényre juttatása érdekében szükségtelen, valamint nem biztosítható az önkéntessége.