A Jogtalanult vetítik Zágrábban

A TASZ Jogtalanul című filmjét is vetítik a héten Zágrábban egy három napos, magyar filmeket bemutató fesztiválon.

"Az utóbbi évek legjobb, legérdekesebb, legkarakteresebb dokumentumfilmjeiből láthat egy csokorral a zágrábi Dokukino mozi közönsége 2010. június 9 és 12 között. A filmes program a szokásosnál tágabb körből merít, így a magyar video-zsurnalizmus is képviselteti magát a TASZ Jogtalanul című filmjével (romaellenes diszkrimináció Magyaroroszágon), illetve az Indexvideo Százhúsz centi tömény erőszak című rövid videójával (a film a Blaha Lujza téren és környékén egykor garázdálkodó kisfiú történetét mondja el)"
Írja a dokuklub ajánlója.

Bővebben itt olvashat az eseményről.
A Jogtalanul című filmünket itt tudja megtekinteni, a TASZ roma programjáról pedig itt olvashat részletesen.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Ne dőlj be, leleplezzük az egyik legnagyobb tévhitet a gyermekvédelemben!

Legenda járja át a magyar gyermekvédelem lassan minden szintjét: eszerint a törvény új keletű szabályozása miatt két év sikertelen védelembe vétel után, még a legjobb szándék mellett is muszáj kiemelni a gyermekeket családjukból. Olyan gyerekekről van jellemzően szó, akiket nem bántalmaznak, nem is abuzálnak a családban, viszont nehéz anyagi körülmények között élnek.

Az új kormánypárti  törvényjavaslat indokolatlanul szétszakíthat családokat

A gyermekek védelme és biztonsága érdekében kormánypárti képviselők olyan törvénymódosítást terjesztettek elő, amely nem alkalmas a súlyosan veszélyeztetett gyermekek tragédiáinak megelőzésére, ugyanakkor tömegesen vezethet családok indokolatlan szétszakításához. Tegnap valamennyi parlamenti képviselőnek megküldtük a törvényjavaslattal kapcsolatos szakmai álláspontunk, amihez neves gyermekjogi szakemberek és szervezetek is csatlakoztak.

Diszkriminálta a romákat a rendőrség Gyöngyöspatán

Az Egri Törvényszék a TASZ által indított perben 2015. szeptember 17-én kihirdetett, elsőfokú ítéletében megállapította, hogy a rendőrség 2011-ben Gyöngyöspatán megsértette a helyi romák egyenlő bánásmódhoz való jogát azzal, hogy elmulasztott megfelelően fellépni a szélsőséges szervezetekkel szemben, és így elmulasztotta megvédeni a megfélemlített roma közösséget. A bíróság szerint később szabálysértési eljárási gyakorlatával is diszkriminálta a romákat a rendőrség.