A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének állásfoglalása az El a kezekkel Zsanettől nyilatkozat kapcsán a TV2 Mokka cím

Havas Henrik 2007. június 8-án reggel a TV2 Mokka című műsorában egyszerre volt tájékozatlan, felkészületlen, értetlen, ostoba, udvariatlan és előítéletes. A műsorvezető a 9 perces adás több mint felében kizárólag saját hangját hallatta, és egyszerűen nem hagyta, hogy vendégei kifejthessék véleményüket. A stúdióba meghívott Pelle Andrea és Schiffer András, a Társaság a Szabadságjogokért emberi jogi szervezet jogászai döbbenten szembesültek azzal, hogy Havas nem kíváncsi a meghívás apropójára, a budapesti rendőröket nemi erőszak vádjával illető fiatal lány melletti szolidaritási nyilatkozatra. Ehelyett arra használta a műsort, hogy saját előítéletes, és jelen esetben a témával kapcsolatos téveszméinek adjon teret. Álláspontunk szerint Havas Henrik megszegte az újságírói etika minimumkövetelményeit. Az újságíró megsértette vendégeit és a témában érintett valaha erőszakot elszenvedett nő személyiségi jogait és emberi méltóságát. A TASZ a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének állásfoglalását kérte az ügyről. Olvassa el az állásfoglalást!

MTE Állásfoglalás az El a kezekkel Zsanettől nyilatkozat kapcsán a MOKKA reggeli adásában készült interjú sajtóetikai megítélésről

 

A Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet azzal a kéréssel fordult a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületéhez, hogy a TV2 Mokka című műsorának 2007. június 8-i (reggel 7:06 - 7:15) interjújával kapcsolatban eseti állásfoglalást adjon ki.

 

A TV2 által sugárzott műsorszám lekérhető tartalomként megtekinthető itt. A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete lekérhető, nemlineáris tartalommal kapcsolatban kérésre eseti vagy elvi állásfoglalást ad ki.

 

Állásfoglalás

 

1. Az MTE etikai kódexe kimondja, hogy a „tartalomszolgáltató tartalomkészítői mind a képernyőn, mind azon kívül személyesen is tartják magukat a jó ízlés szabályaihoz. Mindazokkal a személyekkel, akikkel a tartalomkészítés során kapcsolatba kerülnek, udvariasan és tisztelettel kommunikálnak – függetlenül attól, hogy milyen az illető társadalmi pozíciója, illetve milyen minőségben szerepel a tartalomban.“ illetve, hogy „kötelesek minden közszereplővel a társadalmi érintkezési normáknak megfelelve, udvariasan kommunikálni”.

 

Havas Henrik a fenti szabályt több ízben súlyosan megsértette. Vendégeit többször felszólította véleményük visszavonására (1:14, 1:16); véleményüket nem hallgatta meg és ettől a lehetőségtől nézőit is megfosztotta, ehelyett az interjút saját nézetei kifejtésére használta (3:49, 6:26). Az interjúkészítés során elsődleges cél, hogy a vendégek kifejthessék álláspontjukat. A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének álláspontja szerint ennek a követelménynek Havas Henrik nem tett eleget. Havas Henrik a pártatlanság elvét is megsértette azzal, hogy interjúkészítőként markánsan és indulatosan állást foglalt egy adott vitás, az interjú témájául szolgáló kérdésben.

 

2. Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének álláspontja szerint a TV2 műsorvezetője - eltérve az interjú témájától - saját nézeteinek ismertetése közben több ízben is megsértette a nemi erőszak áldozatait. Azzal, hogy a konkrét ügyben a sértettre vonatkozóan felvetette a hamis vád lehetőségét, megsértette a sértett személyhez fűződő jogait, amit – jogszabályok mellett - a Tartalomszolgáltatási Kódex is szigorúan tilt. A büntetőeljárással érintett személyek esetén a személyiségi jogok védelme nem csak a gyanúsítottakat, hanem a sértetteket is megilleti. Az újságíró különös figyelmet kell fordítson a balesetek, katasztrófák és bűncselekmények, különös tekintettel a szexuális bűncselekmények áldozatai személyiségi jogainak tiszteletben tartására. A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének álláspontja szerint ennek a követelménynek Havas Henrik nem tett eleget.

 

 

Az MTE álláspontja szerint Havas Henrik a TV2 műsorvezetője a 9 perces interjú során több ízben megsértette vendégeit és az újságírói etikai normákat.

 

Budapest, 2007. június 28.

 

Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Mit tehetek, ha politikai szabadságjogaimat megsértették?

Ha valakit politikai szabadságjogai valamelyikében sérelem ér, az alábbi lehetőségek közül választhat a jogsérelem orvoslása érdekében:

10 tipp a sajtó ellen politikusoknak!

Hétvégén Kötcsén megint testi erővel akadályoztak egy újságírót munkája elvégzésében, az Index.hu szerint a TEK munkatársai léptek fel így kollégájukkal szemben. Egyre bevettebb gyakorlat ez, pedig az igazán furfangos politikusok csak legvégső esetben nyúlnak erőszakhoz a kényelmetlen kérdéseket feltevő újságírók ellen. Nekünk szerencsére vannak más ötleteink: íme 10 tipp politikusoknak arra, hogyan rázzák le ezeket a semmirekellő firkászokat a mindennapokban.  

 csendesforradalmar_gomb.png

Dojcsák Dalma

Segítsd te is az újságírók elől menekülő országgyűlési képviselők munkáját!

Az MNB alapítványok botrányát firtató újságírókat Kövér László egy nappal tegnapi kérdéseik után kitiltotta a Parlamentből. Az újságírók azért nem léphetnek be az épületbe, mert nem csak azon a kevés kijelölt helyen tették fel kérdéseiket, amit a házelnök engedélyez nekik. Az újságírók feladata egy demokráciában a tájékoztatás, és ezt nem korlátozhatja önkényes indokokkal az országgyűlés elnöke. Pedig a jelenlegi szabályok alapján országgyűlési képviselők könnyedén elkerülhetik a Parlament forgatásra kijelölt folyosóit.