A Nemzeti AIDS Bizottság nem tölti be feladatát - nyílt levél az egészségügyi miniszternek

Medgyaszai Melinda szakállamtitkár, a Nemzeti AIDS Bizottság elnöke interjút adott a Magyar Narancsnak a Nemzeti AIDS Stratégia kudarcáról és a magyarországi HIV/AIDS prevenció alakulásáról.

A Magyar Narancs 33. számában olvasható interjúban elnök asszony elismeri, hogy a stratégiából semmit nem sikerült megvalósítani, de azt állítja, hogy ő és a bizottság megtettek minden tőlük telhetőt és a kudarcért nem ők a felelősek.
A Nemzeti AIDS Bizottságot létrehozó miniszteri utasítás azonban egyértelműen fogalmaz: A Bizottság feladata az AIDS elleni küzdelem magyarországi szervezése, a hozzá kapcsolódó általános javaslatok kidolgozása, döntések előkészítése, illetve véleményezése. Valamint közreműködik a Nemzeti AIDS Stratégia végrehajtásában.

A TASZ levélben fordult az egészségügyi miniszterhez, hogy intézkedjen, hogy a Nemzeti AIDS Bizottság és annak elnöke a jogszabályban előírtaknak és a Nemzeti AIDS Stratégiában megfogalmazottaknak megfelelően vegye komolyan és lássa el feladatát.

Medgyaszai Melinda interjú a Magyar Narancsban

TASZ levél az egészségügyi miniszternek
 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Alapjogokat és az egyenlő bánásmód követelményét is sérti a HIV-vel élők megkülönböztetése az egészségügyben

A Központi Stomatológiai Intézet közvetlen hátrányos megkülönböztetést alkalmazott és megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor megtagadta a HIV-vel élők és AIDS betegek, fertőzésükkel össze nem függő fogászati és szájsebészeti ellátását – állapította meg határozatában az Egyenlő Bánásmód Hatóság.

Decentralizáció: nem tudnak a gondozó helyek a rendeletmódosításról

Módosult a HIV-fertőzöttek gondozását és kezelését szabályozó rendelet, ám lassan 3 hónappal a módosítás hatályba lépése után a gondozó intézetek még nem hallottak róla, ezért sem szakmailag, sem technikailag nem készültek fel a betegek fogadására.