A Nemzeti AIDS Bizottság nem tölti be feladatát - nyílt levél az egészségügyi miniszternek

Medgyaszai Melinda szakállamtitkár, a Nemzeti AIDS Bizottság elnöke interjút adott a Magyar Narancsnak a Nemzeti AIDS Stratégia kudarcáról és a magyarországi HIV/AIDS prevenció alakulásáról.

A Magyar Narancs 33. számában olvasható interjúban elnök asszony elismeri, hogy a stratégiából semmit nem sikerült megvalósítani, de azt állítja, hogy ő és a bizottság megtettek minden tőlük telhetőt és a kudarcért nem ők a felelősek.
A Nemzeti AIDS Bizottságot létrehozó miniszteri utasítás azonban egyértelműen fogalmaz: A Bizottság feladata az AIDS elleni küzdelem magyarországi szervezése, a hozzá kapcsolódó általános javaslatok kidolgozása, döntések előkészítése, illetve véleményezése. Valamint közreműködik a Nemzeti AIDS Stratégia végrehajtásában.

A TASZ levélben fordult az egészségügyi miniszterhez, hogy intézkedjen, hogy a Nemzeti AIDS Bizottság és annak elnöke a jogszabályban előírtaknak és a Nemzeti AIDS Stratégiában megfogalmazottaknak megfelelően vegye komolyan és lássa el feladatát.

Medgyaszai Melinda interjú a Magyar Narancsban

TASZ levél az egészségügyi miniszternek

Tovább a dublini úton? – avagy hol tart Magyarország a HIV/AIDS-elleni küzdelemben

A Dublini Nyilatkozat az elmúlt 10 évben meghatározó dokumentuma volt az európai országok és az Európai Bizottság HIV/AIDS elleni küzdelmének. Egyik alapvetése a különböző szereplők - kormányzat, civil szervezetek és üzleti vállalkozások - partnersége volt. Magyarország aláírta a Nyilatkozatot, azonban az elmúlt 10 év dublini útja eléggé felemásra sikerült hazánk számára. Magyarország ugyan még mindig az alacsony fertőzöttségű országok közé tartozik, de a statisztikák megállíthatatlanul romlanak tovább (Epinfo HIV/AIDS jelentés 2014. legfrissebb). AIDS Világnapi háromrészes blog sorozatunkban annak jártunk utána, hogy Magyarország hogyan teljesítette a Nyilatkozatban elfogadott célokat.

Az ÁNTSZ-ek HIV szűrési gyakorlata

2003. január elseje óta a HIV tesztre jelentkezők ismét dönthetnek úgy, hogy anonim vizsgálatot kérnek, és ezt minden HIV szűrésre jogosult intézménynél kérhetik. A teszt önkéntes, anonim és ingyenes, hiszen a jogalkotó célja az anonim tesztlehetőség visszaállításával az volt, hogy a lakosság minél szélesebb rétegét ösztönözze arra, hogy vizsgáltassa ki magát. Az egész rendelkezés közegészségügyi célját veszélyeztetné, ha a kevésbé jómódúak kiszorulnának a lehetőségből, különösen annak ismeretében, hogy a HIV fertőzésnek leginkább kitett emberek általában különféle marginalizált - és gyakran igen szegény - csoportok tagjai.