A TAJ-szám, mint személyazonosításra alkalmatlan adat – Hibás gyakorlat az OEK-nél

Közérdekű adatigénylésünkre – hogyan történik a HIV-fertőzöttek epidemiológiai jelentése – megdöbbentő választ kaptunk az Országos Epidemiológia Központtól.

A magyarországi és európai HIV/AIDS surveillance céljából, Magyarországon az OEK gyűjt adatokat HIV-fertőzöttekről. Az adatgyűjtést a 18/2002. (XII.28.) ESZCSM rendelet alapján személyazonosításra alkalmatlan módon, epidemiológiai adatokat tartalmazva kell végre hajtani. Az OEK által kiadott kérdőív azonban tartalmazza a TAJ-számot is, ami a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény szerint személyazonosító adatnak minősül. A jelenlegi magyarországi gyakorlatban tehát visszásság van és jogszabály ellenes a TAJ-szám kérdőíven való szerepeltetése. Beadvánnyal fordultunk Dr. Jóri András Adatvédelmi Biztoshoz, amiben arra kértük, hogy folytasson le vizsgálatot, annak alapján állapítsa meg a visszásságot és adjon ki ajánlást az OEK számára.

OEK levél

Beadvány az adatvédelmi biztoshoz

Megosztás

Kapcsolódó hírek

AIDS Világnap 2014 - Magyarország: javuló betegellátás, növekvő fertőzött szám és új fenyegetettségek

A betegellátás területén mérföldkőnek számít a vidéki központok megnyitása, ugyanakkor a megelőzés terén Magyarország rosszabbul teljesít. Míg az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai szerint az Európai Unióban csökkent az új HIV-esetek száma az elmúlt 10 évben, hazánkban azonban négyszeresére nőtt. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azonnali felelős szerepvállalásra szólítja fel az egészségügyi kormányzatot, hogy a jelenlegi trend visszafordítható legyen. A TASZ szerint a prevenciós munkát végző civil szervezetek megerősítésére és célzott szűrőprogramokra van szükség.

Tájékoztató egészségügyi dolgozóknak HIV-vel élők ellátásáról

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság előtti ügyben a TASZ egyezséget kötött az Emberi Erőforrások Minisztériumával, amelynek részeként javaslatunkra elkészült egy tájékoztató anyag a HIV-vel élők nem -specifikus ellátásáról.

Alapjogokat és az egyenlő bánásmód követelményét is sérti a HIV-vel élők megkülönböztetése az egészségügyben

A Központi Stomatológiai Intézet közvetlen hátrányos megkülönböztetést alkalmazott és megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, amikor megtagadta a HIV-vel élők és AIDS betegek, fertőzésükkel össze nem függő fogászati és szájsebészeti ellátását – állapította meg határozatában az Egyenlő Bánásmód Hatóság.