A TAJ-szám, mint személyazonosításra alkalmatlan adat – Hibás gyakorlat az OEK-nél

Közérdekű adatigénylésünkre – hogyan történik a HIV-fertőzöttek epidemiológiai jelentése – megdöbbentő választ kaptunk az Országos Epidemiológia Központtól.

A magyarországi és európai HIV/AIDS surveillance céljából, Magyarországon az OEK gyűjt adatokat HIV-fertőzöttekről. Az adatgyűjtést a 18/2002. (XII.28.) ESZCSM rendelet alapján személyazonosításra alkalmatlan módon, epidemiológiai adatokat tartalmazva kell végre hajtani. Az OEK által kiadott kérdőív azonban tartalmazza a TAJ-számot is, ami a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény szerint személyazonosító adatnak minősül. A jelenlegi magyarországi gyakorlatban tehát visszásság van és jogszabály ellenes a TAJ-szám kérdőíven való szerepeltetése. Beadvánnyal fordultunk Dr. Jóri András Adatvédelmi Biztoshoz, amiben arra kértük, hogy folytasson le vizsgálatot, annak alapján állapítsa meg a visszásságot és adjon ki ajánlást az OEK számára.

OEK levél

Beadvány az adatvédelmi biztoshoz

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Hátrányos megkülönböztetés áldozatai a HIV-vel élők az egészségügyben

A HIV-vel élők és AIDS-betegek a fertőzésükkel össze nem függő egészségügyi ellátásuk során gyakran szembesülnek elutasítással, indokolatlanul irányítják őket a Szent László Kórház HIV-ambulanciájára.

Véleményeztük az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló T/10977. számú törvényjavaslat igen sok, egymáshoz gyakran csak távolról kapcsolódó törvényt módosító rendelkezést tartalmaz, a TASZ a beteg- és szabadságjogi szempontból fontosakat véleményezte.

HIV szűrés a Fáklya klubban

Az LMBT fesztivál keretében anonim, ingyenes HIV szűrés lesz a Fáklya klubban