Barion Pixel TASZ | A TASZ az EFOP Plusz monitoring bizottságának tagja lett

A TASZ az EFOP Plusz monitoring bizottságának tagja lett

Nyílt pályázat alapján az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz (EFOP Plusz) monitoring bizottságának tagja lett a TASZ.

 

Mi a monitoring bizottság?

 

Az Európai Unió hét éves fejlesztési ciklusokban különböző fejlesztési területeken támogatja a tagállamokat. Ennek során uniós előírás, hogy a pénzek elkötésének felügyeletére úgynevezett monitoring bizottságokat kell felállítani. Ezekben a tagállamnak biztosítani kell a kormányzati szervek, egyéb releváns területi és állami hatóságok, gazdasági és szociális partnerek, valamint a civil társadalmat képviselő szervezetek kiegyensúlyozott részvételét. A bizottság feladata annak nyomon követése, hogy a tagállam a megvalósítás során a fejlesztési programban kitűzött és az EU által elfogadott célok irányába halad, valamint figyelemmel kell kísérnie a program előrehaladását, a megállapított határidők betartását, jelezni kell a korrupciós veszélyeket és a nem szándékolt negatív következményeket. A 2021-2027-es fejlesztési ciklusban az Európai Unió nyomására a monitoring bizottságokba helyet kapnak olyan független civil szervezetek, melyek feladata az Európai Unió Alapjogi Chartájában felsorolt alapvető jogok érvényesülésének védelme. Az ebből a célból kiírt pályázatra benyújtott jelentkezésünk sikeres eredménye a tagságunk a bizottságban.

 

Mi az EFOP Plusz?

 

Az EFOP Plusz a humán szakterületek fejlesztéseit célozza. A program összesen 1 278,40 milliárd forint felhasználásáról rendelkezik.
Négy humán szakterület fejlesztéseit foglalja magában, ezek a köznevelés, társadalmi felzárkózás, szociális és gyermekvédelmi,
valamint család- és ifjúságpolitika. A program elsődleges célja a szociális felzárkózás támogatása Magyarországon. A program 7 prioritást tartalmaz:

  • XXI. századi köznevelés

  • Pedagógus életpályamodell

  • Társadalmi felzárkózási fejlesztések

  • Szociális fejlesztések

  • Rászoruló személyek támogatása

  • Család- és ifjúságügyi fejlesztések

  • Felzárkózó települések

Ebből kiemelkedik a pedagógus életpályamodell, mely önmagában a teljes keretösszeg 62%-át használja fel.

 

Miért veszünk részt a monitoring bizottságban?

 

A bizottsági tagok évente csupán néhány alkalommal találkoznak, de ezen felül hozzáférnek a fejlesztési programokhoz kapcsolódó dokumentumokhoz, információkhoz és lehetőségük van a fejlesztési programért felelős kormányzati szervektől konzultációs lehetőséget kérni. Úgy gondoljuk, hogy monitoring bizottsági munkánk még úgy is hasznos lesz, hogy a bizottsági tagok többsége kormányzati és kormányhoz kötődő szereplő. Abban bízunk, hogy független civil tagként lehetőségünk lesz felhívni a figyelmet a problémákra és hatással tudunk lenni a fejlesztésekért felelős szervekre, valamint őrkutya szerepünket mind az Európai Bizottság képviselői előtt, mind a nyilvánosságban be tudjuk tölteni.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.