Barion Pixel TASZ | A TASZ beperelte a titkolózó Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt

A TASZ beperelte a titkolózó Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt

A mai razziákkal új fejezetet nyitott a kormányzat a több tucat, a Norvég Alap által támogatott civil szervezetet érintő támadás-sorozatban. Most a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) lépett: beperelte a KEHI-t. A KEHI ugyanis megtagadta a választ a TASZ közérdekű adatigénylésére, amelyben azt szerette volna megtudni a jogvédő szervezet, hogy ki utasította a kormányzati intézményt a vizsgálatra.

A KEHI a nyár során több fordulóban többek között a TASZ-t is felszólította különböző dokumentumok átadására. Ezeknek a szervezet nem tett eleget, vitatva az ellenőrzés jogalapját. A kért dokumentumokat ugyanakkor közzé tette honlapján. A KEHI vizsgálata a TASZ meggyőződése szerint politikailag motivált: célja, hogy a civil társadalom egyes képviselőinek hitelességét aláássa. Ezt igazolja az a gyakorlat is, hogy a vizsgálatnak csak a kormány számára kedvező adatairól és csak akkor és annyiban értesül a nyilvánosság, ha és amennyiben az e cél szolgálatában áll. Annak érdekében, hogy ne csak a kormány ellenőrizze, miről szerez tudomást a közvélemény, pár hete közérdekű adatigénylésben kérte a jogvédő szervezet a vizsgálat legfontosabb adatainak kiadását, többek között, hogy a KEHI kinek, milyen utasítására, milyen indokok alapján kezdte el a vizsgálatot. A KEHI az igényelt közérdekű adatok megismerhetővé tételét – elsősorban azok döntés-előkészítő jellegére hivatkozva – megtagadta. A TASZ ezért a keresetében kérte a KEHI-t, hogy tájékoztassa arról, kinek az utasítása alapján rendelték el a soron kívüli kormányzati ellenőrzést, valamint hogy adja ki az erről szóló döntést.

A TASZ elítéli a Nemzeti Nyomozóiroda mai razziáit a Norvég Civil Támogatási Alap forrásait elosztó civil szervezeteknél. Ezek a karhatalmi akciók nyilvánvalóan a független civil társadalom megfélemlítését szolgálják, és újabb mélypontot jelentenek a kormány politikai szabadságjogok ellen indított hadjáratában. A TASZ jogsegélyszolgálatának vezetője a büntetőeljárásban érintett szervezetek dolgozóit jogi tanácsadással segíti ma a helyszínen.  

 
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.