A TASZ és a Védegylet levele a frakcióvezetőkhöz

A TASZ és a Védegylet arra kérte a négy parlamenti párt frakcióvezetőjét, hogy tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a képviselők visszaállítsák az állam kártalanítási kötelezettségét a védőoltások szövődményei és a vizsgálati készítmények klinikai tesztelése kapcsán felmerülő szövődmények vonatkozásában.

SAJTÓKÖZLEMÉNYVÁLLALJON FELELŐSSÉGET AZ ÁLLAM A KÖTELEZŐ VÉDŐOLTÁSOKÉRT!


A TASZ és a Védegylet levélben fordult a frakcióvezetőkhözA Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Védegylet levélben fordult a négy parlamenti párt frakcióvezetőjéhez amiatt, hogy október 30-ával megszűnik az állam kártalanítási kötelezettsége a védőoltások esetleges szövődményeivel kapcsolatban.
A nyáron elfogadott ún. gyógyszertörvény október 30-ával hatályon kívül helyezte az egészségügyi törvénynek azt a passzusát, amely szerint az állam kártalanítást fizet, ha a kötelező védőoltás egészségkárosodáshoz vagy halálhoz vezet.A TASZ és a Védegylet úgy látja: a kötelezően előírt védőoltások esetleges következményeivel kapcsolatban az államnak vállalnia kell a kártalanítást, ill. gondoskodnia kell a kártalanítás fedezetéről. A két szervezet utal arra: számtalan esetben büntetőeljárást is indítottak olyan szülők ellen, akik nem engedték, hogy gyermekük védőoltást kapjon. A büntetőhatalmat is gyakorló állam ezért sem háríthatja el a felelősséget a védőoltások esetleges szövődményeivel kapcsolatban.A gyógyszertörvény megszüntette az állam mögöttes – kisegítő jellegű – helytállási kötelezettségét a vizsgálati készítmények klinikai tesztelésével kapcsolatban felmerülő szövődményekért is.A TASZ és a Védegylet egyik esetben sem látja világos indokát az állami felelősség-elhárításnak.A két szervezet ezért – a frakcióvezetőkön keresztül – arra kéri a törvényhozókat, hogy haladéktalanul módosítsák az egészségügyi törvényt a kötelező védőoltásokkal összefüggő állami kártalanítási kötelezettség visszaállítása érdekében, és ugyanezt vegyék fontolóra a vizsgálati készítmények kipróbálása kapcsán is.
Társaság a Szabadságjogokért Védegylet
Kapcsolódó anyagok:

- Levél a frakcióvezetőkhöz

- Index - A 'Te bajod' a kötelező oltás szövődménye

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Elszakítják tőlem a gyerekemet, ha karanténba kerülök?

A karanténról készített tájékoztatónk rengeteg embert érdekelt, és noha igyekeztünk annyira részletesek lenni, amennyire csak tudtunk, valósággal záporoztak a kérdések. Ezeket válaszoljuk most meg.

Jogsegélyszolgálat a Születésház Egyesületnél az otthonszülést választó szülők számára

A Születésház Közhasznú Egyesület jogsegélyszolgálatot indít az otthonszülés kapcsán felmerülő sérelmek képviseletére. Az elmúlt 20 év tapasztalatai azt mutatják, hogy az otthonszülést választó szülőket gyakran éri hátrány (hátrányos megkülönböztetés, megaláztatás) az egészségügyi szolgáltatások igénybevételekor, az anyakönyvezés, valamint egyéb indokolatlan hatósági eljárások során. Mindaddig, amíg a Magyar Állam az intézeten kívüli szülés szabályozását nem alkotja meg, az otthonszülést választók továbbra is elszenvedői lesznek a hátrányos megkülönböztetés különböző formáinak.