A TASZ indítvánnyal fordult a köztársasági elnökhöz

A Társaság a Szabadságjogokért nevű jogvédő szervezet levélben kérte dr. Mádl Ferenc köztársasági elnök urat, hogy az 1989. évi XXXII. tv. 35. §-ában írott jogkörénél fogva előzetes normakontroll céljából küldje meg az Alkotmánybíróságnak az Országgyűlés által a Btk. 269. §-ának módosításáról a múlt héten elfogadott törvényt.

A TASZ úgy véli, hogy a büntetőjogi szigorítás alkalmatlan eszköz a rasszista beszéd visszaszorítására, és nyilvánvalóan ellentétben áll az Alkotmány 61. §-ában biztosított szólásszabadság számos alkotmánybírósági határozatban kifejtett lényeges tartalmával.

Az indítvány az Álláspontok és Indítványok menüpont alatt letölthető.

Az Alkotmánybíróság sajtóközleménye a határozatról. (2004.05.24.)

Az index.hu cikke az Alkotmánybíróság határozatáról.

Kapcsolódó anyagok: Mádl_levél.doc

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Tiltakozó Nyilatkozat

Alulírott emberi jogi és környezetvédő szervezetek megdöbbenésünknek adunk hangot amiatt, hogy a rendőrség a mai napon ismételten képtelen volt arra, hogy véleményüket békésen kifejező emberekkel szemben önmérsékletet tanúsítson. Ma délelőtt a Kossuth téren a rendőrség előállított három orosz állampolgárt, akik szerettek volna találkozni Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel. Vlagyimir Szlivjak, Ramzisz Faizullin és Goszman Kabirov tavaly októberben levelet írtak a magyar kormányfőnek, és arra kérték, hogy a magyar kormány mondja fel az orosz kormánnyal magyar atomhulladék Oroszországba szállításáról kötött szerződését.

KISOKOS: Mit tehetek, ha politikai szabadságjogaimat megsértették?

Ha valakit politikai szabadságjogai valamelyikében sérelem ér, az alábbi lehetőségek közül választhat a jogsérelem orvoslása érdekében: