A TASZ jelentése a Tolna Megyei Önkormányzat Mechwart András Otthonában tett látogatásról

A TASZ 2010-ben fogyatékos személyek nagy létszámú bentlakásos intézményeiben tényfeltáró monitoring-programot indított. A látogatások célja az intézményben lakó személyek alkotmányos jogai érvényesülésének és a szolgáltatásokkal való elégedettségének vizsgálata. 2010. június 28. és 30. között Belecskán jártunk. Olvassa el a TASZ jelentését!

A TASZ 2010-ben fogyatékos személyek nagy létszámú bentlakásos intézményeiben élők alkotmányos jogainak érvényesülését vizsgáló programot indított. A program keretében a TASZ munkatársai és felkért szakemberek tesznek látogatásokat szociális otthonokban. A látogatások célja az intézményben lakó személyek alkotmányos jogai érvényesülésének és a szolgáltatásokkal való elégedettségének vizsgálata. A látogatás során a TASZ munkatársai mind az intézmény vezetőjével és munkatársaival, mind pedig a lakókkal folytatott beszélgetések, illetve az intézményi életre vonatkozó dokumentumok alapján tájékozódnak.

A TASZ munkatársai 2010. június 28. és 30. között a Tolna Megyei Önkormányzat Mechwart András Otthonában tettek látogatást, ahol értelmi fogyatékos személyek élnek. A három napos látogatás legfontosabb következtetései az alábbiak:

  1. A területi elszigeteltség és a súlyos forráshiány dacára a dolgozók törekszenek arra, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást nyújtsanak a lakóknak
  2. A lakók közül többen panaszolták, hogy bezárva érzik magukat, mivel az intézmény elhagyására egyáltalán nincs lehetőségük. Ennek oka, hogy az intézmény közvetlenül az országútra nyílik, s az intézmény munkatársai féltik a lakók testi épségét.
  3. Az intézmény 33 lakószobájából 10 szobának nem volt ajtaja. Az ajtók hiánya a látogató csoport véleménye szerint sérti a lakók magánélethez való jogát.
  4. Az intézményben élő személyek emberi jogainak fokozottabb érvényesülése, az intézménnyel való nagyobb elégedettség érdekében a TASZ látogató csoportja javasolja a korlátozó intézkedések dokumentálását, a ruhák minden esetben névre szólóan történő tárolását, a lakók pénzkezelésének a személyes igényekre érzékenyebb szabályozását.  

Az intézmény elszigeteltsége és szűkössége, valamint a magánszférához való jog több esetben  regisztrált sérülése igen sok konfliktus forrása az intézményben, amelyet a dolgozók elkötelezett munkája sem tud enyhíteni. A nehézségek egyértelműen az intézmény szerkezeti adottságaiból származnak, és a rendelkezésre álló körülmények között alig lehetséges ezeken változtatni.
 
A TASZ teljes jelentése itt (pdf) elérhető.
 
Korábbi jelentések:

  1. Fogyatékos személyek emberi jogai a Fővárosi Önkormányzat Darvastói intézményében (2010. október 11.)
  2. A TASZ jelentése a regölyi fogyatékos személyek otthonáról (2010. október 19.)

Megosztás

Kapcsolódó hírek

KISOKOS: Hogyan juss ki a zárt osztályról?

“2002-ben egy nyílt pszichiátriai osztályon voltam. Éjszaka zaklatottnak éreztem magam, és nem tudtam aludni. Nem akartam felébreszteni a szobatársaimat, így fel-alá mászkáltam a folyosón. A nővér rám szólt, hogy ha nem megyek vissza a szobába, akkor a figyelőbe küld. Nem tudtam, hogy a figyelő ugyanaz, mint a zárt osztály.”

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint Európában a felnőtt lakosság mintegy 27%-a küzdött valamilyen mentális nehézséggel csak az elmúlt évben. Az elérhető legfrissebb adatok szerint Magyarországon is több mint fél millió ember kap évente pszichiátriai/pszichológiai kezelést valamilyen egészségügyi intézményben. Még ennél is nagyobb azoknak a száma, akik problémáikkal magánúton, vagy egyáltalán nem fordulnak szakemberhez.


Pereljen a választójogáért! Gondnokság alá helyezett polgároknak jogsegélyt nyújtunk

A TASZ ingyenes jogsegélyt és jogi képviseletet ajánl olyan gondnokság alá helyezett, választójogukban korlátozott személyeknek, akik választójogukkal élni kívánnak.

Demonstráció a súlyosan-halmozottan fogyatékos gyermekek oktatási jogaiért

Lázár János törvénymódosító javaslata alapján az új köznevelési törvény nem tartalmazná a súlyosan-halmozottan fogyatékos gyerek iskolai osztályaiban a minimális óraszámokra vonatkozó előírást. A javaslat ellen pénteken békés demonstrációt tartanak szülők a Parlament előtt.