A TASZ jelentése a Tolna Megyei Önkormányzat Mechwart András Otthonában tett látogatásról

A TASZ 2010-ben fogyatékos személyek nagy létszámú bentlakásos intézményeiben tényfeltáró monitoring-programot indított. A látogatások célja az intézményben lakó személyek alkotmányos jogai érvényesülésének és a szolgáltatásokkal való elégedettségének vizsgálata. 2010. június 28. és 30. között Belecskán jártunk. Olvassa el a TASZ jelentését!

A TASZ 2010-ben fogyatékos személyek nagy létszámú bentlakásos intézményeiben élők alkotmányos jogainak érvényesülését vizsgáló programot indított. A program keretében a TASZ munkatársai és felkért szakemberek tesznek látogatásokat szociális otthonokban. A látogatások célja az intézményben lakó személyek alkotmányos jogai érvényesülésének és a szolgáltatásokkal való elégedettségének vizsgálata. A látogatás során a TASZ munkatársai mind az intézmény vezetőjével és munkatársaival, mind pedig a lakókkal folytatott beszélgetések, illetve az intézményi életre vonatkozó dokumentumok alapján tájékozódnak.

A TASZ munkatársai 2010. június 28. és 30. között a Tolna Megyei Önkormányzat Mechwart András Otthonában tettek látogatást, ahol értelmi fogyatékos személyek élnek. A három napos látogatás legfontosabb következtetései az alábbiak:

  1. A területi elszigeteltség és a súlyos forráshiány dacára a dolgozók törekszenek arra, hogy minél színvonalasabb szolgáltatást nyújtsanak a lakóknak
  2. A lakók közül többen panaszolták, hogy bezárva érzik magukat, mivel az intézmény elhagyására egyáltalán nincs lehetőségük. Ennek oka, hogy az intézmény közvetlenül az országútra nyílik, s az intézmény munkatársai féltik a lakók testi épségét.
  3. Az intézmény 33 lakószobájából 10 szobának nem volt ajtaja. Az ajtók hiánya a látogató csoport véleménye szerint sérti a lakók magánélethez való jogát.
  4. Az intézményben élő személyek emberi jogainak fokozottabb érvényesülése, az intézménnyel való nagyobb elégedettség érdekében a TASZ látogató csoportja javasolja a korlátozó intézkedések dokumentálását, a ruhák minden esetben névre szólóan történő tárolását, a lakók pénzkezelésének a személyes igényekre érzékenyebb szabályozását.  

Az intézmény elszigeteltsége és szűkössége, valamint a magánszférához való jog több esetben  regisztrált sérülése igen sok konfliktus forrása az intézményben, amelyet a dolgozók elkötelezett munkája sem tud enyhíteni. A nehézségek egyértelműen az intézmény szerkezeti adottságaiból származnak, és a rendelkezésre álló körülmények között alig lehetséges ezeken változtatni.
 
A TASZ teljes jelentése itt (pdf) elérhető.
 
Korábbi jelentések:

  1. Fogyatékos személyek emberi jogai a Fővárosi Önkormányzat Darvastói intézményében (2010. október 11.)
  2. A TASZ jelentése a regölyi fogyatékos személyek otthonáról (2010. október 19.)

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Bántalmazás, megalázás egy Baranya megyei intézményben

Erős hangvételű jelentést tett közzé Székely László ombudsman egy fogyatékossággal élő emberek otthonául szolgáló Baranya megyei intézmény vizsgálatát követően. A TASZ bejelentése folytán indult ellenőrzést követően nem zárható ki, hogy a TASZ által jelentett megalázó bánásmód, bántalmazás megtörtént. A Biztos felkérte az intézmény vezetőjét, hogy vizsgálja ki az eseteket.

Civilek nyílt levele a pazarlás ellen. Az NFÜ esete  a nagy létszámú intézetek kiváltásával (4. rész)

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség újból társadalmi vitára bocsátotta a Bentlakásos intézmények kiváltása, korszerűsítése című pályázati kiírásait. Civil szervezetek és szakmai műhelyek üdvözlik a kiírást, de felhívják a figyelmet arra, hogy a konstrukció jelenlegi formájában pazarló. A forrásokat hatékonyabban kell és lehet felhasználni. Olvassa el a nyílt levelet!

Alapjogokat sért az új Polgári törvénykönyv

Az új Polgári törvénykönyv antidemokratikus eljárás eredménye. Korlátozó rendelkezései és hiányzó garanciái miatt sérti a szólás- és információszabadságot, a különböző életfelfogású állampolgárok egyenlőségét és a fogyatékkal élők méltóságát.