Barion Pixel TASZ | A TASZ nem venné el Magyarország szavazati jogát

A TASZ nem venné el Magyarország szavazati jogát

Kapronczay Stefánia ügyvezető igazgató az Európai Parlament keddi meghallgatásán arról beszélt, hogy miként bontotta le a 2010 óta hatalmon lévő kormány mindazokat az intézményeket, amelyek hatékonyan ellensúlyozhatnák a hatalmát. A független és a mindenkori kormány munkáját ellenőrző civilek, mint a TASZ hasonló funkciót töltenek be. Ez az oka az ellenük beindul retorikai és eljárási vegzálásoknak.

A TASZ ügyvezetője arról is beszélt, hogy ezek a lépések komoly kihívások elé állítják a magyar civil társadalmat, amelynek feladata van a saját bázisának kiépítésében. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy az Európai Unió a hitelességét rombolja, ha a saját értékeit mint a jogállamiság és az emberi jogok védelme nem védi meg a kapuin belül. Ennek keretében került szóba az új, úgynevezett pre-Article 7 eljárás, amely kifejezetten azért született, hogy az EU ne csak a tagállam szavazati jogának felfüggesztésével tudjon fellépni a jogállamiságot rendszerszinten sértő államokkal szemben. A TASZ ügyvezetője szerint kritikus, hogy az EU használja-e a rendelkezésére álló eszközt és annak bölcs, de bátor használatára ösztönzött. 

A TASZ felháborítónak tartja azokat a vádakat, miszerint Magyarország érdeke ellen dolgoznánk. Meggyőződésünk, hogy az ország és a benne élő állampolgárok érdekét szolgálja, ha jogaik érvényesülni tudnak, ha nem egy korlát nélküli hatalom irányítja az országot és ha működnek a független civil szervezetek. 

Videó a meghallgatásról (Kapronczay Stefánia beszéde 24:54-nél kezdődik): 

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.