Barion Pixel TASZ | A TASZ nyílt levéllel fordult a Belügyminiszterhez a rendőri motozásokkal kapcsolatban

A TASZ nyílt levéllel fordult a Belügyminiszterhez a rendőri motozásokkal kapcsolatban

a levelet teljes terjedelmében letöltheti a kiadványok/egyéb dokumentumok menüpont alatt

Alulírott emberi jogvédők, a Társaság a Szabadságjogokért, a Magyar Helsinki Bizottság és a Kék Pont Drogkonzultációs Központ képviselői szeretnénk felhívni a figyelmét egy, a rendőri munkával kapcsolatos problémára.

Tapasztalataink szerint az elmúlt időszakban a fővárosban rendkívüli módon megszaporodtak az ún. „motozásos” igazoltatások.

Ezekben az esetekben az utcán dolgozó rendőrök – elsősorban kerületi rendőrkapitányságok közrendvédelmi osztályainak, alosztályainak munkatársai – célzottan fiatalokat igazoltatnak. Az intézkedések azonban legtöbbször nem érnek véget a személyazonosság megállapításával. Sajnálatos módon az utóbbi időben rutinná vált, hogy az intézkedő rendőr az igazoltatott fiatalt zsebeinek kiürítésére szólítja fel. Gyakran azt is megkérdezik: ”Kábítószer van Önnél?”, s a választól függetlenül a zsebek, táskák kipakoltatását és módszeres átvizsgálását foganatosítják. Nem ritka, hogy a rendőrök a fiatalokat cipőjük és zoknijuk levételére is felszólítják. Mindennapos gyakorlat a cigarettásdobozok, a ruházat legkisebb zsebeinek, a pénz- és irattárcák legapróbb rekeszeinek kiforgatása. Bárki, aki nyitott szemmel jár, és időnként gyalogosan közlekedik a városban, meggyőződhet arról, hogy ez a gyakorlat nemhogy nem számít kivételesnek, hanem szinte minden alkalommal megtörténik, amikor fiatalokat igazoltatnak.
 

Álláspontunk szerint ez a gyakorlat a hatályos magyar törvények szerint nem jogszerű. Ezért más emberi jogi szervezetekkel közösen nyílt levelet küldtünk a Belügyminiszter Asszonynak, hogy intézkedjen a jogsértő gyakorlat megszüntetéséről.

Amennyiben a témával kapcsolatban bármilyen kérdése van, kérjük hívja Dénes Balázst, a TASZ Drogpolitikai Programjának vezetőjét a 06-20-921-88-64-es, vagy a 279-22-36-os, vagy Pelle Andreát, a TASZ Jogsegélyszolgálatának vezetőjét a 06-20-967-40-73-as telefonszámon.

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.