A TASZ szakértői bizottság felállítását kezdeményezi Zsanett-ügyben

A sértetti pozícióban lévő személyt is megilleti a tisztességes és pártatlan eljáráshoz való jog, és a sértett képviselői szerint az eddigi eljárás ennek a követelménynek nem felel meg. Kattintson a részletekért!

A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa a mai napon ítéletet hozott az E. Zsanett feljelentése alapján indult eljárás kapcsán a kötelességszegés, valamint hivatali visszaélés bűncselekmények elkövetésével vádolt rendőrök ügyében.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség az erőszakos közösülés és vesztegetés megalapozott gyanúja miatt indult büntetőügyet korábban megszüntette, és eljárást indított ismeretlen tettes ellen hamis vád miatt. A sértett, E. Zsanett az alapügyben pótmagánvádat nyújtott be a Fővárosi Bíróságon.

E. Zsanett jogi képviselőinek megítélése szerint az ügyészség a nyomozás során indokolatlanul nem vett igénybe olyan bizonyítási lehetőségeket, melyek szükségesek lettek volna az ügy felderítéséhez, és több jel utal arra, hogy a hatóságok a pótmagánvád intézményét nem tekintik egyenrangúnak az ügyész által képviselt váddal. A jogi képviselők szerint a sértetti pozícióban lévő személyt is megilleti a tisztességes és pártatlan eljáráshoz való jog, és határozott álláspontjuk szerint az eddigi eljárás ennek a követelménynek nem felel meg. Éppen ezért felkérték a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezetet, hogy egy, a büntetőjog és kriminológia területén elismert szakemberekből álló csoportot hozzon létre, mely szakmai szempontok alapján áttekintené az eddig keletkezett iratokat, és a továbbiakban figyelemmel kísérné az ügyet. A szakmai csoport feladatának tekintené, hogy kialakított jogi álláspontját hozzáférhetővé tegye a hatóságok és a közvélemény számára.

Kérjük, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel tegye lehetővé, hogy a nyilvánosság az ügyről tudomást szerezhessen.

1. ercoli 2008-03-22

"Kissé szánalmasnak tartom T. ügyvéd úr "kitartását" ügyfele ügyének előbbrevitelével kapcsolatban. Igaz, hogy egy ügyvéd számára reklámlehetőséget csak a média nyújt, na de ennyire....

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Újabb bírósági ítélet mondta ki, hogy jogsértően működött a Mediaworks, amikor a Népszabadságot bezáratta

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) által indított eljárásban a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága kimondta, hogy jogsértő volt a Népszabadságot bezáró Mediaworks Hungary Zrt. működése, mivel a társaság nem biztosította a munkavállalók képviseletét a társaság felügyelőbizottságában. A felügyelőbizottság volt az a szerv, amelyik a Népszabadság bezárásáról döntött.

Az idézés szabadsága

A híreszteléssel elkövetett jogsértés a magyar sajtó régóta visszatérő problémája. Az eddigi általános szabályt, vagyis hogy a média minden idézetért úgy felel, mintha saját szöveg volna, áttörni látszik egy friss, első fokú ítélet.

Első fokon nyert a szólásszabadság

Tóta W. Árpád 2013 elején részletgazdag publicisztikában kritizálta Zsiga Marcell miskolci alpolgármester vagyonosodását és az őt segítő politikai rendszert. A politikus azt gondolta helyes válaszlépésnek, hogy büntetőeljárást kezdeményez a publicista ellen. Rágalmazással vádolta a szerzőt és felfüggesztett fogházbüntetést kért rá büntetésként.