A valódi, hiteles újságírói munka kulcsfontosságú a TASZ működéséhez

A propagandasajtóban megjelent, munkatársunkat és a független sajtót rossz színben feltüntetni próbáló propagandacikk kapcsán a következőket tartjuk fontosnak kiemelni a munkánkat követőknek, partnereinknek.

Ez a cikksorozat egy szándékos, tudatos, a civil szférát és az újságírókat hitelteleníteni kívánó kampányelem, aminek a valódi újságíráshoz semmi köze sincs. Egyértelmű és egyetlen célja, hogy a választások előtt megpróbálja a hatalommal szemben kritikus hazai és külföldi sajtótermékeket és újságírókat úgy beállítani, mint akik utasításra dolgoznak.

Mi a TASZ-nál nem ilyen újságírókkal dolgozunk.

A valódi, többféle információra támaszkodó, a valóságot bemutatni kívánó sajtó elengedhetetlen kelléke annak a szabad világnak, amiért a TASZ is dolgozik. Tudjuk, hogy a propagandamédia munkatársai számára elképzelhetetlen, de az alapvető újságírói előírások megkövetelik, hogy a valódi újságíró minden cikkéhez több forrásból tájékozódjon és kritikusan a saját következtetéseit vonja le bármely téma kapcsán. A mi véleményünk egy lehetséges forrása a valódi újságírói munkának.

Mi hiszünk a független újságírás erejében és abban, hogy mind a hazai, mind a külföldi sajtó munkatársai komoly szakmai-etikai protokoll alapján végzik a munkájukat. Ez a munka felbecsülhetetlen, mert kulcsfontosságú szerepet játszhat a független sajtó jogsértések felderítésében és a polgárok informálásában. Ebben pedig a legjobb tudásunk szerint segítjük őket. Ha kell naprakész jogi tudással, vagy közérdekű adatokért perelünk, hogy végezhessék oknyomozó munkájukat (például az Elios ügyben készült OLAF-jelentés megszerzésével ), de gyakran képviseljük őket a bíróságon is, ha a hatalom el akarja hallgattatni.

A valódi sajtó részéről elképzelhetetlen lenne az, ahogy munkatársunkkal készült beszélgetést felhasználják saját állításaik alátámasztására. A közölt videó nagyobb részében nem is Asbóth Márton, hanem a kérdezője beszél, a válaszát pedig, nyilván szándékosan, félre is fordították. Ha nem sikerül elérniük, hogy valaki kimondja, amire szükségük van, kimondják hát ők, és azt is meghamisítják, amit ő mondott.

Évek óta lejáratókampányok célkeresztjében dolgozunk, pontosan tudjuk, hogy mind szakmailag, mind emberileg nagyon nehéz a hasonló helyzeteket kezelni. Éppen ezért minden lehetséges eszközzel kiállunk kollégánk mellett.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Eddig tartott az alkotmánybírák bátorsága

Bár a közelmúltban több alkotmánybírósági döntésnek is örülhettünk, úgy tűnik, az alkotmánybírák megelégelték a szólásszabadság térnyerését. A 4K! jelöltjének alkotmányjogi panasza kapcsán úgy döntöttek, hogy Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc emberi méltóságát sérti, ha egyenruhás majomként ábrázolják őket egy politikai reklámban. A TASZ szerint a két miniszterelnök jogszerűen ábrázolható majomként, turulként vagy akár szamárként is.

Szabadságjogi tanórák középiskolásoknak

A TASZ a Magyar Helsinki Bizottsággal és az Eötvös Károly Intézettel közösen olyan tanóra-mintákat készített a középiskolák számára, amelyek a demokratikus jogállamban legfontosabb szabadságjogok jelentőségével és e jogok gyakorlásával ismertetik meg a diákokat. A három jogvédő szervezet az alábbi óratervekkel ahhoz kíván hozzájárulni, hogy a diákok a választójog, a véleménynyilvánítás szabadsága, a gyülekezési jog és az információszabadság lényegével, tartalmával, alkalmazásukkal megismerkedve felelős és aktív állampolgárokká váljanak. Az óratervek anyaga szabadon felhasználható.