Barion Pixel TASZ | A végpontok közötti titkosítás a mi biztonságunkat szolgálja

A végpontok közötti titkosítás a mi biztonságunkat szolgálja

Az ír ICCL, a brit Liberty és a TASZ emberi jogi jogvédő szervezetek felhívják az Európai Unió tagállamait, hogy védjék meg a végpontok közötti titkosítást, óvják meg üzeneteinket, e-mailjeinket, hangüzeneteinket, közösségi média oldalainkat és online kiadásainkat.

A Társaság a Szabadságjogokért, magyar, emberi jogi jogvédő civil szervezet, a Polgári Szabadságjogok Ír Tanácsa (ICCL) valamint a Liberty mély aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Európai Unió Tanácsa​ és az ​Európai Bizottság​ több ízben javasolta, hogy a rendőri szervek megfigyelhessék a titkosított kommunikációs csatornákat.

A végpontok közötti titkosítás a mi biztonságunkat szolgálja

A végpontok közötti titkosítás (E2EE) világszerte elengedhetetlen az állampolgárok és a kormányok magánéletének és biztonságának védelme érdekében, mivel megakadályozza, hogy a feladó és címzett közt küldött magánjellegű üzenetet bármilyen harmadik fél elolvashassa. De a végpontok közötti titkosítás (E2EE) nem csak üzeneteinket, e-mailjeinket, hangüzeneteinket és közösségi média oldalainkat védi. Az E2EE felelős adataink védelméért és biztonságáért akkor is, ha épp személyes banki ügyletekről, online bankkártyás fizetésről, online vásárlásról, egészségbiztosítás megkötéséről, egészségügyi adatokhoz való hozzáférésről, vagy munkavégzésről van szó. Aggasztónak tartjuk, hogy a digitális piac alapjául szolgáló bizalom veszélybe kerülhet.

A legjobb politikai döntésekhez adatokra van szükség

Tavaly maga az Europol jelentette, hogy ​nincsenek hivatalos statisztikák arról, hogy hány eljárás keretében volt szükség az adattitkosítás feloldására. Ezen adatok híján, hogyan is mérhetnénk fel, hogy szükséges és arányos lépés-e a titkosítás gyengítése, ami legkevesebb 450 millió egyedi mobiltelefon előfizetéssel rendelkező európai felhasználót érintene?

Aggályosak az adattitkosítás feloldását célzó javaslatok

Ezek a tervek a Emberi Jogok Európai Egyezménye 8. Cikkének​ elevenébe találnak, amely cikk a magánélet, az otthon és a levelezés – beleértve a magán célú üzeneteket, telefonhívásokat és e-maileket –, tiszteletben tartásához való jogot hivatott megvédeni.

Felhívjuk a tagállamokat, hogy védjék meg a biztonságos és privát kommunikációhoz való jogot

A titkosítás mindenfajta gyengítése, vezérelje bármilyen jó szándék is, gyengíti ezen tevékenységi körök biztonságosságát; növeli a csalásoktól és személyazonosság-lopástól való megalapozott félelmet, és nagy valószínűséggel bizalmatlanságot szül.

Felszólítjuk a hatóságokat, hogy álljanak ki a végpontok közötti titkosítás védelmében, és óvják meg mindazokat az előnyöket, amelyeket a végpontok közötti titkosítás a magánszféra védelme és a biztonság terén világszerte nap mint nap nyújt.

Az ICCL, a TASZ és a Liberty az ​INCLO (Szabadságjogi Szervezetek Nemzetközi Hálózata) tagjai, amely egy 15 szabadságjogi szervezetből álló nemzetközi hálózat.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.