Alapjog-korlátozó lobbi

Törvénytelen lobbizás miatt készül a milliárdos üzletet jelentő térfigyelő-kamerarendszerek működtetési jogosultságának kiterjesztésére a jogalkotó? A TASZ az Igazságügyi Hivatalhoz fordul.

 Az Országgyűlés előtt fekvő T/9555 számú törvényjavaslat értelmében a rendőrség mellett a Közterület – Felügyelet is üzemeltethet majd térfigyelő központokat. A Társaság a Szabadságjogokért álláspontot juttatott el a Parlamentbe, melyben a törvénymódosítás ellen érvelünk. A kamerás térfigyelés súlyos alapjog-korlátozást jelent, ráadásul óriási költségei vannak, amelyet végső soron a megfigyeléssel érintett és információs önrendelkezési jogukban korlátozott állampolgárok fizetnek meg. Rendelkezésre álló információk alapján elképzelhető, hogy a lobbitörvény szabályait megkerülve, egy biztonságtechnikai vállalkozókat is képviselő érdekképviseleti csoport nyomására készült el a javaslat az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban.  A TASZ ezért bejelentést tesz az Igazságügyi Hivatalhoz, amely a lobbitörvény betartásáért felelős állami szervezet, és kérjük, hogy folytasson le vizsgálatot az ügyben.

Olvassa el az Igazságügyi Hivatalnak írt mellékelt levelünket!

 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Felhívás!

A TASZ az augusztus 27-én, hajnalban Kazincbarcikán végrehajtott diszkórazzia szenvedő alanyainak jelentkezését várja.

„Szigorúan bizalmas?”

A Társaság A Szabadságjogokért (TASZ) egy nemzetközi kezdeményezés magyarországi partnereként a telekommunikációs eszközöket használókat fenyegető veszélyekre hívja fel a figyelmet. A jogvédők a mobiltelefon-használatot, online levelezést és böngészést biztonságosabbá tevő alkalmazásokat gyűjtötték össze a nopara.org honlapon; ugyanitt Edward Snowden személyes üzenete, illetve közérthető szöveges és multimédiás felvilágosító tartalmak is várják az érdeklődőket.

Hol vannak a térfigyelő kamerák?

A rendőrség honlapján elérhető az országban fellelhető összes térfigyelő kamera elhelyezkedése.