Alapjog-korlátozó lobbi

Törvénytelen lobbizás miatt készül a milliárdos üzletet jelentő térfigyelő-kamerarendszerek működtetési jogosultságának kiterjesztésére a jogalkotó? A TASZ az Igazságügyi Hivatalhoz fordul.

 Az Országgyűlés előtt fekvő T/9555 számú törvényjavaslat értelmében a rendőrség mellett a Közterület – Felügyelet is üzemeltethet majd térfigyelő központokat. A Társaság a Szabadságjogokért álláspontot juttatott el a Parlamentbe, melyben a törvénymódosítás ellen érvelünk. A kamerás térfigyelés súlyos alapjog-korlátozást jelent, ráadásul óriási költségei vannak, amelyet végső soron a megfigyeléssel érintett és információs önrendelkezési jogukban korlátozott állampolgárok fizetnek meg. Rendelkezésre álló információk alapján elképzelhető, hogy a lobbitörvény szabályait megkerülve, egy biztonságtechnikai vállalkozókat is képviselő érdekképviseleti csoport nyomására készült el a javaslat az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban.  A TASZ ezért bejelentést tesz az Igazságügyi Hivatalhoz, amely a lobbitörvény betartásáért felelős állami szervezet, és kérjük, hogy folytasson le vizsgálatot az ügyben.

Olvassa el az Igazságügyi Hivatalnak írt mellékelt levelünket!

 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Ki szivárogtat a kedves HírTV-nek?

Az eddigi legsikeresebb magyar közösségi oldal, a wiw.hu alapítója és a tüntetéseken aktív szerepet vállaló Várady Zsolt tizenegy évvel ezelőtti, jelentéktelen tettével kapcsolatos hivatalos iratokat valaki kiszivárogtatta a HírTV-nek. A Magyar Narancs pedig megírta, hogyan vert meg egy házaspárt Habony Árpád. Mi a különbség a két eset között?

Nyilvánosságra kell hozni Schmitt Pál kegyelmi határozatait

A Köztársasági Elnök Hivatala nem titkolhatja, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök milyen ügyekben adott kegyelmet hivatalba lépése óta. Az [origo] kezdeményezésére indult perben az elsőfokon eljáró Fővárosi Törvényszék hirdetett ítéletet.

A TASZ levele a Köztársasági Elnöknek

A Parlament a jogalkotási szabályok fontos szabályainak mellőzésével fogadott el alapjogokat súlyosan korlátozó törvényt, amely a kamerás térfigyelés lehetőségét biztositja a Közterület - Felügyelet számára. A TASZ kéri Sólyom László köztársasági elnököt, hogy éljen az Alkotmányban biztositott jogkörével, és a törvény aláirása előtt küldje vissza megfontolásra a jogszabályt az Országgyűlésnek. Olvassa el Sólyom Lászlónak irt levelünket!